AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 03. 20.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 20.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 20.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 20.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 20.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szeretjük-e a szerszámainkat?

A kérdés persze lehet az is, egyáltalán kell-e szeretni a szerszámokat, vagy elég használni? Lehet, hogy sokak számára maga a felvetés is furcsa, elmondom gyorsan, nekem miért jutott eszembe.  A Furdancs bloghoz hasonló, otthoni, sajátkezű munkavégzést népszerűsítő blogok igazi lelőhelye az Észak-amerikai kontinens. A sokak által praktikusnak tartott amerikaiak és kanadaiak sok hasonló tematikus oldalt és blogot szentelnek a témának.

 

Az egyik ilyen oldalon találtam tegnap egy összeállítást, amelyik 23 szemet gyönyörködtető kalapácstípust mutatott be. Erről jutott eszembe a fenti kérdés. Ugyanis végiggondoltam, vajon nálunk lenne-e értelme egy hasonló gyűjteményt összeállítani?  Érdekelne-e valakit, és ami még fontosabb, komolyan vennék-e, hogy tényleg szükség van ennyi féle, végül is alapjaiban meglehetősen hasonló szerszámra, vagy egyszerűen amolyan ’úri huncutságnak’ minősítenék?

Itt találjátok a hivatkozott poszt linkjét:

http://www.popularmechanics.com/home/tools/g1923/the-23-hammers-everyone-should-know/

Ezeket a külhoni oldalakat rendszeresen olvasva folyamatosan arra jutok, hogy bizony arrafelé valahogy sokkal nagyobb becsülete, vagy akár tisztelete van ezeknek a szerszámoknak. Persze az is igaz, hogy ezek a szerszámok tényleg jók, igényes és profi kivitelűek, ami az itthoni vásárban kapható, 390.- forintos kínai kalapácsról sokkal kevésbé mondható el. (Vajon a tengerentúlon egyáltalán  ismerik a kínai bóvli szerszámokat?) De végül persze ez is csak ezt az érzésem erősíti meg, hiszen nálunk is lehet kapni jó minőségű szerszámokat, csak épp az átlagos felhasználó hajlamos azt mondani, hogy „erre a célra, ez az olcsó is jó lesz”.

Erről már írtunk többször is. Mindenesetre a véleményem szerint - bár lehet, hogy ezzel egyedül vagyok itt a Furdancs szerkesztőségben – csak minőségi és szép szerszámokat volna szabad vásárolnunk. Már csak azért is, mert egy eleve drágább szerszámra nyilván jobban is vigyázunk, hajlamosabbak leszünk a munka végén mondjuk letörülni, rendbe szedni és elrakni, ahelyett, hogy ott hagynánk a műhelyasztalon a forgács vagy a spén között. És persze ez előbb-utóbb a szerszámokhoz való viszonyunk is megváltoztatná, ami végül is alighanem a munkához, a kétkezi munkát végzőkhöz való viszonyt is megváltoztathatja.

Na. Milyen remek társadalompolitikai eszmefuttatás lett egy szép kalapácsokat bemutató oldal kapcsán?

Pihenésképen nézzünk további kalapácsokat. Csodáljuk a kivitelüket, a megmunkálásukat, a felületkezelésüket. Aztán ballagjunk ki a műhelybe, és nézzük meg a mi kalapácsainkat... 

Ha a tapasztaltak - az általunk birtokolt és a képeken látható szerszámok lehangoló különbözősége - okán érzett felindultságunkon urrá sikerül lennünk, magyarán jól kizokogtuk magunk, igyunk valamit, amitől jobb kedvünk lesz, aztán fogadjuk meg, hogy mostantól csak szép és minőségi szerszámokat veszünk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek