AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 29.
Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 29.
Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 29.
Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása legtöbbünk számára a kiskertekben, hétvégi...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 29.
(X) Sokan vagyunk abban a helyzetben, hogy háztartásunk, lakásunk fűtése és ezzel kapcsolatosan...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 29.
Ma van a víz világnapja. Emellett mi sem megyünk el szó nélkül, és egy egyszerű de igen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

cimlap.jpg

Az utolsó részlettel befejeztük az idézést Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. Reméljük felkeltette figyemét ez a rövid kivonat is. Ha igen, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Biztonsági szerelvények
A belső vízvezetékeknél használt biztonsági szerelvény a biztonsági szelep, amely védi a csöveket és a berendezéseket (pl. a vízmelegítőket) a nem kívánatos nyomásemelkedéstől. Ha a nyomás meghaladja a gyárilag beállított (vagy erre szakosodott cégek által módosított, ha a gyári beállítás nem felel meg az igényeknek) nyomásértéket, akkor a biztonsági szelep kinyílik, és kiengedi a felesleges vizet. A biztonsági szelepen át kifolyó vizet a csatornahálózatba kell vezetni.  A nyitási nyomást nem állíthatja be a szerelő csak úgy „ránézésre”.

v1.jpgNapjainkban leggyakrabban rugós biztosítószelepeket használnak, amelyekben a szelep tányért rugó szorítja rá a szelepülékre. Ha a túlnyomás nagyobb a rugó által kifejtett erőnél, akkor a szelep kinyit. Korábban alkalmaztak súlyterheléses biztosítószelepeket is, amelyeknél a rugó szerepét kiegyenlítőtömeg látta el. A biztosítószelepek anyaga sárgaréz vagy öntöttvas.

Szabályozószerelvények
A belső vízvezeték-hálózatok szabályozószerelvényei a nyomáscsökkentő szelepek, amelyek a víz nyomásának csökkentésére szolgálnak, és a szabályozószelepek, amelyek a meleg víz visszatérő vezetékében kialakult nyomásveszteséget kompenzálják. Nyomáscsökkentő szelepeket akkor használunk, ha csökkenteni kell a víz nyomását olyan berendezési tárgyak előtt, amelyek meghatározott maximális üzemi nyomásra vannak méretezve, és az kisebb, mint a vízvezeték-hálózatban lévő nyomás. Akkor is nyomáscsökkentő szelepet alkalmazunk, ha a közüzemi vízvezeték-hálózatban, amelyre a belső vízvezeték-hálózat csatlakozik, a nyomás nagyobb, mint 0,6 MPa. Ezzel védjük ugyanis a belső vízvezeték-hálózatot a túl gyors elhasználódástól.
A nyomáscsökkentő szelepet az egész házat vízzel ellátó bekötővezetéken célszerű elhelyezni.

Eltérő belépőnyomással rendelkező vízvezeték-hálózatokat ne kössünk össze. Nem jó a nyomáscsökkentő szelepet közvetlenül a vízmelegítő előtt bekötni a vezetékbe, mivel akkor a hideg és meleg vizes csövekben eltérő lesz a nyomás, és emiatt a keverőcsapok nem működnek megfelelően. A nyomáscsökkentő szelepet olyan helyen kell csatlakoztatni, hogy a hideg és meleg vizes csövekben a nyomás megközelítőleg azonos legyen. A szelep elé mechanikus szűrőt kell elhelyezni, hogy a szennyeződés ne befolyásolja a szelep működését, ne okozzon időelőtti meghibásodást.

v2.jpg

A meleg víz keringtető-hálózatában olyan szabályozószelepet kell elhelyezni, amely a hálózat megfelelő tervezésével együtt biztosítja, hogy a hálózat minden szakaszában meglegyen a szükséges átfolyási mennyiség. Egyszerűsítve elmondható, hogy a rövidebb cirkulációs körben a szabályozószeleppel olyan nyomásveszteséget kell előidézni (csökkenteni kell az átfolyást), hogy a nyomásveszteség a hosszabb és rövidebb cirkulációs körökben azonos legyen.

Kapható olyan statikus szabályozószelep is, amelyen beállítható a belső vízvezeték-hálózat tervezésekor meghatározott nyomásveszteség. Előnyös termosztatikus szabályozószelepet használni, amely a szelepen átfolyó víz hőmérséklete alapján szabályozza (csökkenti) az átfolyó víz mennyiségét. Ezzel a cirkulációs kör „önszabályozóvá” válik, mivel azokban a körökben, ahol melegebb a víz, a szelepek záródnak, ahol hidegebb a víz, ott nyitnak. Vége.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek