AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 15.
Az utolsó részlettel befejeztük az idézést Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 15.
Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 15.
Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 15.
Lakásfelújításoknál, vízvezeték bővítéseknél a hagyományos fémcsöveknél előnyösebben...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 15.
Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása legtöbbünk számára a kiskertekben, hétvégi...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Műanyag vízvezetékcsövek

cimlap.jpg

Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből.  A teljes könyv részletezi a csatornázás és a vízvezeték-rendszer tervezésének alapvető lépéseit, tájékoztat a leggyakrabban használt csövekről, vezetékekről és egyéb szerelvényekről. Tárgyalja a vízvezeték csatlakoztatását a közüzemi vízhálózathoz, de megoldást mutat a saját vízforrásból való víznyerésre is. Ha tetszett, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Műanyagból készült vízvezetékcsövek
A vízvezetékeknél használt műanyag csöveket és idomokat polivinilkloridból (PVC), polietilénből (PE), polipropilénből (PP) és polibuténból (PB) gyártják. Előnyük a korrózióállóság és a lerakódás elleni védelem, a könnyű szerelés és a kis tömeg. Hátrányuk, hogy nem tűzállóak, és szemben a többi alapanyagból készült csövekkel és idomokkal, nagy a hőtágulásuk. A PVC-ből készült csöveket nehéz újrahasznosítani.

PVC-csövek és idomok
A túlnyomásos vízvezeték-rendszerekhez használt PVC-csöveket feloszthatjuk belső vezetékekhez alkalmas csövekre, és az épületeken kívül, a talajba fektetésre alkalmas csövekre. A PVC-csövek alkalmazására hideg víz szállítására már a 20. század 60-as éveiben történtek kísérletek. A belső vízvezetékekhez alkalmas csöveket tokokkal ellátott idomokkal, ragasztással csatlakoztatják. A talajba fektetett csöveket, a csatornavezetékekhez hasonlóan, tokos csőkötéssel és tömítőgyűrűvel csatlakoztatják.

A ragasztásos csatlakozásnál a cső végét és a tok belsejét mechanikusan megtisztítjuk, majd speciális tisztítófolyadékba mártott ronggyal töröljük tisztára. Ezután a cső végét és a tok belsejét egyaránt megkenjük a gyártó által előírt ragasztóval, majd egymásba nyomjuk őket. Meleg víz belső vezetékeihez klórozott PVC-t használunk (PVC-C). A csöveket tokos csőkötésekkel ellátott csatlakozóidomokkal, ragasztással csatlakoztatjuk.

PE-csövek és idomok
A polietiléneket az anyaguk alapján kissűrűségű (PE-LD), nagysűrűségű (PE-HD) és térhálósított (PE-X) polietilénekre oszthatjuk. A kissűrűségű polietilénből (PE-LD) - amelyet régebben nagynyomású polietilénnek is hívtak - készült csöveket elsősorban a kisebb átmérőjű, hideg vizes bekötővezetékeknél, és földben vezetett belső vízvezetékeknél alkalmazzuk. A PE-LD helyett ma már gyakrabban használnak PE-HD-ből készült csöveket. A vezetéket polifúziós hegesztéssel, csatlakozóidomokkal csatlakoztatják, de gyakran alkalmaznak mechanikus csatlakozókat is.

Nagysűrűségű polietilénből (PE-HD) - amelyet lineáris polietilénnek is neveznek - készült csöveket a földben vezetett hideg vizes vízvezetékhálózatokhoz és bekötésekhez használnak. A csövek összekapcsolásához leggyakrabban tompahegesztést, beépített elektromos fűtésű csatlakozókat, és a vízvezeték bekötőcsövekhez mechanikus csatlakozókat használnak. A térhálós polietilénből (PE-X vagy VPE) készült csöveket hideg vizes és meleg vizes vízvezetékekhez is alkalmazhatjuk. A csöveket mechanikus csatlakozókkal kapcsoljuk össze.

viz_05.jpg

PP-csövek és idomok
A polipropiléneket homopolimerekre (PP-H), blok-kopolimerekre (PP-C) és random kopolimerekre (PP-R) osztjuk. A homopolimer polipropilénből készült csöveket (PP-H vagy 1-es típusú PP) hideg vizes vízvezetékekhez hasznáják, és leggyakrabban polifúziós hegesztéssel kapcsolják őket össze. Ma már egyre több, jobb minőségű anyagból készült cső kapható, ezért már ritkábban használják. Várható, hogy a jövőben teljesen felhagynak az ilyen anyagból készült csövek és idomok gyártásával.

A random kopolimer polipropilénből (PP-R vagy 3-as típusú PP) készült csöveket az épületen belüli vízvezetékeknél hideg és meleg víz vezetésére egyaránt használjuk. Leggyakrabban polifúziós hegesztéssel kapcsolhatók össze. A polifúziós hegesztést speciális hegesztőtükörrel végezzük, amely megömleszti a cső megtisztított, zsírtalanított végét és a csatlakozóidom belső felületét. A megolvasztott csövet becsúsztatjuk az idom tokos végződésébe.

viz_06.jpg

A csövet nem csúsztathatjuk ütközésig, legalább 1 mm-es hézagot kell hagyni, hogy a hegesztéskor kitüremkedő anyag ne csökkentse az idom belső keresztmetszetét. Fémcsövet menetes kötéssel csatlakoztathatunk olyan csatlakozóidom felhegesztésével, amelyben sárgaréz anyagú menetes betét van. A műanyag hegesztését csak érvényes hegesztőigazolvánnyal rendelkező személy végezheti el.

PB-csövek
A polibuténből készült csöveket egyaránt használhatjuk hideg és meleg víz vezetésére. A belső vízvezetékeknél a csöveket leggyakrabban mechanikus csatlakozókkal kapcsolják össze. A polibutén csöveket főleg az ágvezetékekhez alkalmazzák, amikor az elosztótól minden csaptelephez külön cső vezet, amelyet hajlékony védőcsőben vezetnek.

Többrétegű vízvezetékcsövek
Egy anyagból készült csövek mellett ma már kaphatók kombinált, több anyagból készült csövek is, amelyeket a belső vízvezeték-hálózatoknál használhatunk. A többrétegű csövek közé tartoznak azok a nyomócsövek, amelyek belső anyaga (az alapcső) PP vagy PE cső, amelyet alumíniumfólia-réteg és külső PP vagy PE védőburok borít. Az egyes rétegeket speciális ragasztó fogja össze.

viz_07.jpg

Ez a konstrukció csökkenti, vagy kiküszöböli a műanyag csövek egyes hátrányait. Elsősorban csökkenti a műanyag csövek nagy hőtágulását, amely így közelít az alumínium hőtágulásának mértékéhez, és növeli a szilárdságukat, így önhordóbbakká válnak. Ezeket a csöveket használhatjuk hideg és meleg vizes hálózatokhoz is. A csatlakoztatásukat mechanikus csatlakozókkal végezzük. Egyes típusokat csatlakoztathatunk úgy is, hogy a belső csőig lehántjuk a rétegeket, és azt polifúziós hegesztéssel, csatlakozóidomokkal kapcsoljuk össze. A többrétegű csövek másik típusa a talajban való fektetésre alkalmas polietilén cső, amelyet polietilén habból extrudált védőréteg borít, ez védi a csövet a mechanikus igénybevétellel szemben.

A belső vízvezeték csöveinek szigetelése
A meleg víz vezetésére szolgáló belső vízvezeték csöveit hőszigetelni kell. A szabadon vezetett hideg vizes csöveket ugyancsak szigetelni kell. A fémcsöveket, amelyek felszínén lecsapódhat a levegőben lévő nedvesség, párazáró hőszigeteléssel kell borítani. A vakolat alatt vezetett csöveknél a rugalmas hőszigetelő anyag megengedi a csövek hőtágulását is. A meleg vizes csövek esetében előírt hőszigetelés vastagságát a 12. táblázat tartalmazza. Ezek a méretek azonban viszonylag nagyok, így nehezítik a csövek elhelyezését például a szerelőaknákban.

viz_08.jpg

A hőszigeteléshez ma már leggyakrabban polietilénből, poliuretánból vagy szintetikus kaucsukból készült szigetelőcsöveket használunk, amelyeket szereléskor ráhúzunk a csőre. Ha be akarjuk tartani a rendeletben előírt szigetelésvastagságot, gyakran két rétegű szigetelést kell alkalmazni. Nem csak a csöveket, hanem a csatlakozó idomokat is szigetelni kell. Szigetelőanyagként használhatunk még üveggyapotot vagy ásványgyapotot is.

viz_09.jpg a) szigetelőcső hosszanti ragasztása, viz_11.jpgb) a könyökök szigetelése;

viz_10.jpg


c) T elágazás szigetelésének kialakítása

 Folytatjuk...

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek