AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 05. 22.
Ha az ember nem csak otthon dolgozik, hanem különböző helyszíneken, sokszor felmerül a kérdés,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 22.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 22.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 22.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 22.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya - a mellény

Korábban már szóba került az amerikai családi sorozatokban időnként felbukkanó szereplő, az ezermesterként is helytálló családfő. Az általános külső jegyek egyik meghatározó eleme az, hogy az ilyen mesteren különböző zsebekben és akasztókon gyakorlatilag egy komplett műhely szerszámkészlete lóg.

A legjobb az a dologban, hogy ilyen felszereltség a valóságban is létezik, még akkor is, ha a hozzánk hívott vízszerelő vagy redőnyös nem pont így néz ki.

Aki végzett már valamilyen fizikai, szereléssel járó munkát, az pontosan tudja, mennyi idő tud elmenni azzal, hogy folyton az épp szükséges szerszámokért kell elmenjünk a műhely másik sarkába. Különösen macerás ez ha létrán dolgozunk, és mindenért külön le kell mászni.

A megoldásra több módszer is lehet:

Az egyik, hogy egy alkalmatos szerszámtáskában magunkkal hurcolunk mindent. Ez néha jó lehet, de mondjuk egy létrán kapaszkodva csak a sétát és a mászást spórolja meg nekünk, de hajolgatni és közben egyensúlyozni így is kell. Olyan munkáknál, amikor a kezünkkel tartunk egy nehezen hozzáférhető munkadarabot vagy vezetéket, sokszor még lehajolni sincs módunk a munkadarab elengedése nélkül. Ezekre a helyzetekre csak egy igazán jó megoldás lehet, ez pedig a mellény! Pontosabban az igazi ezerzsebes munkásmellény. Ilyen, mint ez a Blaklader modell:

Ezekben a mellényekben tényleg mindennek lehet helye, és ha megszokjuk, akkor odapillantás nélkül tudjuk kivenni a szükséges szerszámot a megfelelő zsebéből. Nagy előnye az övekkel szemben, hogy jól eloszlik a súly a felsőtestünkön, nem kényelmetlen a hordása. Mint látható, hálós betétekkel is rendelkezik, tehát a meggizzadástól is sikerrel véd.

Ezeknél a mellényeknél megszokott elem az öv vonala alá lógó zseb, ezek kiváltják az övtáskát, illetve a tarisznyaszerű szerszámos táskákat is, tehát valóban egyben, rajtunk lehet minden szükséges szerszám és apró alkatrész.

Vannak ugyanakkor olyan modellek is, amelyek a mellény ruhadarab funkcióját már teljesen elhagyják, gyakorlatilag csak annyi anyagot tartalmaznak amennyi a szerszámok viseléséhez okvetlenül szükséges:

 

Persze a mellény nem csak az amerikai epizódszínészeknek áll jól. Sok olyan mesterség van, ahol fontos lehet:

A mellény az első lépés akkor is, ha mondjuk Batman-né szeretnénk válni. Idővel nyilván elegánsabb és denevérszerűbb ruházatra válthatunk, de ezt meg sem érjük a gonosztevőkkel vívott harcban, ha nincs nálunk minden szükséges eszköz az első pillanattól. Erre pedig a mellény a legalkalmasabb. Zsebeiben elfér a kellő számú kampó, fegyver és repülö izé...

Aztán akkor is jó, ha kommandós volt a jelünk már az oviban is. Persze ilyenkor kicsit kevesebb csavarhúzót és kicsit több kézigránátot kell magunkra aggatnunk, mint amikor legutóbb a karácsonyfafüzért akasztottuk fel az ereszre.

Szintén munkaeszköz a mellény az igazi vadászoknál. Ők úgy gondolják, valamire való erdőjárónak rengeteg zsebre és akasztóra van szüksége. Ez alighanem így is van, bár vannak ennek ellentmondó álláspontok is. Elég mondjuk a dzsungel igazi urára, Tarzan-ra gondolnunk… (Érdemes amúgy a Google képkeresőbe beírni a "tarzan vest" kifejezést.)

A lényeg, hogy az igazi szerelő-mellény egy méltatlanul hanyagolt ruhadarab. Legközelebb, amikor szerszámos ládát készülünk vásárolni, mindenképp érdemes lesz elgondolkodni a mellénnyel történő kiváltásán. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek