AJÁNLÓ
 
09:44
2013. 09. 19.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:44
2013. 09. 19.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
09:44
2013. 09. 19.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:44
2013. 09. 19.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:44
2013. 09. 19.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha az ember nem csak otthon dolgozik, hanem különböző helyszíneken, sokszor felmerül a kérdés, milyen szerszámokat is vigyen magával, mire lesz és lehet szükség? Persze lehet azt mondani, hogy az autó elbír mindent, rakjuk tele, aztán legalább minden nálunk lesz. De ha mondjuk egy lift nélküli ház negyedik emeletén kell dolgozni, ráadásul két utcával arrébb tudunk csak parkolni, azért a helyzet nem ilyen egyszerű, különösen, ha mi is a csupán két kézzel rendelkező életformák közé tartozunk.

box1.jpg

Korábbi kollégám, aki karbantartó/gyorsszervizes asztalosként dolgozik, így egész nap rohangál a városban, a következőképpen oldotta meg a dolgot:

Adott egy közepes szerszámos láda, ez a sztenderd alap motyó. Ebben van kalapács, ceruza, mérőszalag, illesztő fűrész, csavarhúzók, vésők, fogók, fúrószárak, pár bit, és egy–egy reszelő, spatula, szike, vasfűrész-lap, némi csiszolópapír, pár villáskulcs, és természetesen egy akkus csavarhúzó. Van benne továbbá néhány csavar, tipli, polctartó, L-vas, diópánt, és elég sok zár- és kilincsjavításnál szükséges apró alkatrész.

láda1.jpg

Így néz ki betárazva a csomagtartó. Minimum 4 kéz kell a szerszámok felcipeléséhez. (De a kaputelefon gombját így is az orrunkkal kell megnyomnunk.)

Van továbbá egy plusz ládája, ebben hosszabbítók vannak, néhány durvább szerszám, és egy flex, meg egy elektromos gyalu, egy-egy tubus ragasztó, folyékony fa. Valamint van a csomagtartóban egy csomó elektromos kéziszerszám, mind a saját kofferében. (fúró, fúrókalapács, dekopírfűrész, multimasterEzeken kívül a konkrét munkához (ha lehet tudni előre) visz konkrét típusú és mennyiségű kötőelemet, tiplit, szerelvényt, szerszámot. Ezek is a nagyobbik ládába kerülnek.

A dolog általában működik így, de azért számtalan olyan eset fordul elő, amikor valami közbejön, és kellene egy plusz kivetőpánt, más méretű csavar, gipszkarton-tipli, vagy egy darab fenyőléc. Vagy épp a szokottnál hosszabb vagy épp rövidebb fiókcsavar. Vagy épp pár asztalos-szorító. Vagy egy kis asztalos körfűrész, mert pontos méretet kéne vágni. És ezek nincsenek persze épp ott, épp akkor.

Én folyamatosan töröm a fejem a tuti megoldáson. Vagyis hogy minden legyen nálunk, egyben, egy könnyen cipelhető tartóban. Az első gondolatom az volt, hogy nagy méretű profi láda kell, amibe minden fenti dolog belefér. Ki is próbáltam. Eltekintve attól, hogy a profi ládák (amelyeknek legalább a zárszerkezete és a füle fémből van, és elviselik ha rájuk áll az ember, netán hevenyészett munkaasztalnak is jók) igen drágák, azzal is szembesültem, hogy egy univerzális, mindenre felkészült láda telepakolva rettenet nehéz tud lenni. Túl nehéz, sajnos. Viszont a kollégám főládájánál mindenképp nagyobb választékot szándékoztam beraktárazni.

Kipróbáltam azt is, mi lenne ha készülne egy faláda direkt erre a célra. Csináltam is egyet, de azon kívül, hogy elég nagyra sikerült, (teli van vele a csomagtartó) itt is az a gond, hogy telipakolva nehéz mint a fene. (Ugye egy deszkaláda önmagában is súlyos, sajna.)

Ezek után találtam a Makita honlapján textil anyagú táskákat. Persze annyiért nyilván nem veszek ilyesmit, amennyibe ott kerülnének, de elkezdtem nézelődni máshol is ilyen terméket keresve. És épp tegnap találtam a Lux-Tools termékei között egy igen jónak tűnő darabot. Ami ráadásul hátizsák. Ami azért is jó, - túl a textil voltából fakadó változó befogadóképességen – mert a saját súlya elenyésző, és miután a hátunkon vihetjük, a két kezünk szabadon marad egyéb célokra, például további szerszámok cipelésére vagy ajtónyitásra. Ahogy nézem, a különböző fakkok és szerszámtartók bőven elégségesek a kéziszerszámoknak, a táska közepén pedig bőven elfér egy csavartartó és akár több elektromos szerszám is. A zsebekben meg lakhatnak a bitek, fúrószárak, egyéb apró holmik. Van hely ceruzának, mérőszalagnak, akár uzsonnának vagy igazolványoknak is. Az anyaga elég masszívnak látszik, nemkülönben a cipzárak és a hevederek is. Tényleg jónak tűnik.

bag3.jpg

Már csak azt kell kitalálni, hogy ami nem fér a hátizsákba, azt milyen ládákban tartsam… 

Mindenesetre a neten elég sok jópofa megoldást lehet találni, a hagyományos műanyag láda helyett. Ezek javarészt a szerszámos-vödör témát valósítják meg, közös jellemzűjük, hogy a ládákkal szemben, ezek felül nyitottak, tehát - elvileg legalábbis - nincs akadálya az aktuálisan szükséges plusz dolgok bepakolásának.

spin_prod_712701501.jpg151180big.jpg22122.jpg

Ti miben tartjátok a szerszámaitokat? Ha van ötletetek, netán hozzászólnátok, tegyétek meg a kommentekben, alul. (Még nem vettem meg a hátizsákot, tehát még időben volna, ha egy még tutibb ötletet mondtok.)

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek