AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 04. 24.
Az köztudott, hogy minden évszakban az időjárásnak megfelelő lábbeliket szokás viselni....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 24.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 24.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 24.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 24.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A lábuk védelmét sokan elhanyagolják. A strandpapucsban történő flexelés vagy fűnyírás sokunk számára ismerős lehet. Még ha magunknak épp van is elegendő józan eszünk, a szomszédban biztos láttunk már ilyet. Pedig a lábunk védelme nem közömbös téma, bár reneszánszát éljük a különböző alternatív gyógymódoknak, de igazán hatásos lábujj-visszanövesztő kezelésről nem nagyon olvashatunk a magazinokban.

Tapasztalatom szerint kétféle ember van. Az egyik (ilyen vagyok én is) szereti, ha masszív, zárt és a lábat/bokát jól tartó cipő van a lábán. Mi a papucsos-szandálos embereket igazából nem tudjuk megérteni. Nézetünk szerint a hamarosan - meteor becsapódás, vízhiány, netán Godzilla támadás miatt - bekövetkező világvégét nyilvánvalóan csak a masszív cipővel rendelkező egyedek fogják túlélni.  A másik csoport a papucsos-szandálos népeké, de miután ők az előzőek alapján rövidesen úgyis eltűnnek, kár rájuk szót vesztegetni.

Cipő tehát kell.

Az igazi túlélő cipő persze nem csak masszív kell legyen, hanem kiemelkedő védelmi képességeket is kell nyújtson. Ebből következik, hogy a márkás, de egyebekben hagyományos kivitelű sportcipők kevésbé kívánatosak, ugyanis a jól csengő márkanév önmagában viszonylag kevés plusz védelmet jelent.

Ezen alapvetések gyors tisztázása után a levezetés további időrabló kacskaringóit akár ki is hagyhatjuk. A végkövetkeztetés mindenképpen az, hogy igazi férfi csakis munkavédelmi cipőben/bakancsban járhat. Szerencsére a mai munkavédelmi cipők már nem is hasonlítanak a 30 évvel ezelőtt megszokott bumfordi fekete darabokhoz. Kifejezetten divatos és jóképű darabok is vannak köztük, ugyanakkor mindegyik nagyságrendekkel tartósabb és ellenállóbb, mint egy utcai cipő.

A fenti modellek sportcipőnek tűnnek, de víz- és olajálló anyagokból készültek, és a szükséges (könnyű de erős) orr- és talpprotektorokat is tartalmazzák.

A modern cipők magas fokú fizikai védelme állhat talpátszúrás, orr- és sarokvédelemből, ezeket általában acélbetétek biztosítják, bár manapság már találunk különböző kisebb súlyú alumínium ötvözetből készült védőbetéteket, vagy épp fémet nem tartalmazó (például reptereken használatos) modelleket is.  (A fenti sportos modell is ilyen.) A munkavédelmi cipők védőképességének besorolását az EN-ISO 20345-347 szabványok határozzák meg, akár 15000 (!) Newton erőhatásnak is ellenállhatnak a cipőbe épített védőbetétek.

Ezek például acélbetétes, víz- és olajálló modellek, rezgéscsillapított talppal. És jól is néznek ki... 

Szintén ezek a szabványok szabályozzák a varrások és ragasztások minőségét is, ezek sokkal erősebbek, mint az utcai modelleknél megszokott. A legkülönbözőbb felületeken való csúszásmentes talp épp úgy követelmény, mint a vízállóság vagy épp olaj- vagy saválló anyaghasználat. (A szabvány előírása szerint például külön vizsgálni kell a csúszási ellenállást kerámia lapon és glicerinnel leöntött acéllapon is.) A modern vegyipar által biztosított anyagok (EVA, PE és PU műanyagok) segítenek abban, hogy az ilyen cipők a rázkódás- és ütéscsillapításban is igen jók.

A különböző célfeladatokra fejlesztett darabok persze más és más tulajdonságokban erősek. Azonban az bizonyos, hogy átlagos utcai használat esetén mind sokkal tovább cipő marad, mint az utcai modellek. Van ugyanakkor néhány tulajdonság, amivel jó ha tisztában vagyunk az ilyen cipők vásárlásakor. Az egyik ilyen, hogy ezek a cipők nem nyúlnak, és a lábhoz csak kevésbé képesek idomulni. Ez különösen a fémbetétes modelleknél van így. Tehát itt csak olyan cipőt szabad megvenni, amelyik a felpróbáláskor épp a lábunkra illik. Nem véletlen hogy néhány modellnél nem csak a hagyományos méretezés alapján lehet választani, hanem külön van keskenyebb és szélesebb lábfejre való méretsor is.  Aztán bármennyire sokat kibíróak is ezek a darabok, azért az ápolást és tisztítást nem szabad elhanyagolni. Meghálálják épp úgy, mint bármely más ruhadarab. Szintén ajánlott – mint minden lábbeli esetén – a plusz talpbetét használata. Bár ezek a cipők jól szellőző és rugalmas talpkialakításúak, egy plusz talpbetét még komfortosabbá teheti használatukat. (A felpróbálásnál persze az előzőek alapján célszerű eleve talpbetéttel próbálni, nehogy emiatt legyen aztán épp kicsit szűkebb a kelleténél.)

Szóval, a mai munkáscipők bizony jók, és szépek is. Idővel mindenki ilyet fog hordani. De addig, amíg ez a világ eljön, lépéselőnyt szerezhetünk, ha mi már most ilyenre váltjuk a hagyományos lábbelinket…

Az igazi persze az, ha a megfelelő cipőhöz szintén Godzilla-álló nadrág is társul:

A Blaklader-féle Cordura-Denim kombinált szálakból szőtt farmeranyag szintén nem egy ligában játszik az utcai farmernadrágok anyagával. De erről legközelebb írunk hosszabban...

(a cikkben használt képek a 4hend Kft oldaláról származnak)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek