AJÁNLÓ
 
09:46
2013. 12. 10.
A lábuk védelmét sokan elhanyagolják. A strandpapucsban történő flexelés vagy fűnyírás...
A bejegyzés folyatódik
 
09:46
2013. 12. 10.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:46
2013. 12. 10.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:46
2013. 12. 10.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
09:46
2013. 12. 10.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az köztudott, hogy minden évszakban az időjárásnak megfelelő lábbeliket szokás viselni. A téli időszakban ez a szokásosnál is fontosabb és legalább ilyen fontos ezek alaposabb ápolása is. Az eső, hó, sós latyak ugyanis szinte minden cipőt, csizmát, hótaposót gyorsan tönkretehet, ha a tisztítása és ápolása elmarad.

cipo03.jpg

A nedvesség és a víz szinte minden cipőnek árt, sófoltos lesz, kirepedezik a felsőrész bőre, felfeslenek a varrásai. Ez ellen csak alapos és szinte azonnali ápolással és impregnálással lehet védekezni.

E teendők azonban a lábbelik anyagától függően más és más gondozást igényelnek. Az első feladat mindenképpen az átázott cipők kiszárítása. Ez azonban nem lehet gyors, mert ez a legtöbb esetben a felsőrész károsodását okozhatja. Ez különösen a bőr cipőknél nagyon káros, mert a gyors szárításkor a bőr anyaga megkeményedik és hamar kirepedezhet. Ez ugyan a műbőr felsőrészűeknél csak kevésbé igaz, viszont ezek felső felületét is ridegebbé teheti. Ezért nedves, vagy átázott cipőt, csizmát, de még hótaposót sem szabad kályha, vagy fűtőtest mellé téve gyorsan kiszárítani. Célszerűbb sámfára húzva, vagy újságpapírral kitömve szoba meleg helyiségben lassan megszárítani. Az esetleges sófoltok azonban még ezt megelőzően konyhasó és ecetes víz és 2:1 arányú keverékével, vagy más sófolt eltávolító szerrel még frissiben textíliával le kell takarítani a felületről. Utána jöhet a sámfázás, vagy papírral való kitömés, ami még a járóráncokat is jelentősen kifeszíti és a lábbeliket így célszerű kiszárítani. Ez természetesen akár egy napot is igénybe vehet, így másnap inkább más, de az időjárásnak megfelelő cipőt ajánlatos viselni.

cipo02.jpg

Amint a nedves cipő, vagy csizma kiszáradt, következhet a felső részének az impregnálása. Ezzel ugyanis elejét lehet venni az újbóli gyors átázásának és károsodásának. E műveletnél azonban figyelembe kell venni, hogy milyen anyagból készült a lábbeli felsőrésze. A különféle alapanyagokhoz ugyanis eltérő impregnáló, vízlepergető szereket kell használni. A festett bőrökhöz jó a glicerin, vagy a ricinus olajos átitatás, majd a be nem ivódott olajat le kell törölni. E célra használható még a szilikonzsíros bedörzsölés, vagy más, cipőüzletekben beszerezhető bőrimpregnáló spray-al történő befújás is.  A bevonat egy napos pihentetése, beszívódása után következhet a bőr színével azonos lanolinos, méhviaszos cipőkrémek valamelyikével való bedörzsölés. Ezekkel még a varrásokat is alaposan ajánlatos bedörzsölni, ami a fonalak anyagát is ellenállóbbá és vízlepergetővé teszi. A krémezett bőrfelületeket csak a száradást követően célszerű puhaszőrű kefével kifényesíteni. A hagyományos cipőkrémek egyben a felsőrész színkorrekcióját is „elvégzik”, amire az ún. „gyors” cipőfényezők nem igazán megfelelőek, inkább csak a nyári időszakban használhatók. Ezek vízlepergető hatása finoman szólva is csekély, míg a krémeké elég hatásos, de önmagukban ezek sem adnak tartós védelmet a bőröknek a latyakkal szemben.

cipo01.jpg

A velúr és egyéb hasított bőrből készült cipőket viszont csak speciális impregnáló spray-al kezelve lehet vízlepergetővé tenni. Előtte természetesen ajánlatos a felületüket gumikefével alaposan letisztítani és a felületüket ugyancsak velúr bőrökhöz készült, a színükhöz illő ápolószerekkel lehet felújítani. Az ilyen lábbelik azonban nem túlságosan alkalmasak latyakos időben való viseletre.  

A műbőrből készült felsőrészű lábbeliknél a szilikonos impregnálás után használható a gyors cipőfényező is, amit könnyű a bekenést követően kifényesíteni, bár a bevonat fénye nem lesz tartós. Ezért kell szinte naponta ápolásban részesíteni minden lábbelit. A műbőr és gyöngyvászon kombinációjú cipőket – a megszáradt sártól való lekefélésük után ugyancsak szilikonos befújással, vagy más vízlepergető szerrel célszerű impregnálni, ami a vászon alatti bélésanyag felső részét is vízlepergetővé teszi és a varrásokat is ellenállóbbá teszi a felfesléssel szemben. Más kezelést az ilyen cipők nem igen igényelnek, legfeljebb a velúr rátétes részeit kell gumikefével letisztítani. Az ilyen ápolásokat azonban latyakos időben a szokásosnál gyakrabban ajánlatos megejteni, hogy a lábbelik ne menjenek gyorsan tönkre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek