AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 10. 09.
Időről időre találkozunk az újítás szándékával, mely olykor egy szerszámban ölt testet....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 09.
Múlt héten a csavarkulcsokról volt szó, jöjjenek most a dugókulcsok, úgyis rokonok. ...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 09.
A gépesítés, a különböző munkafolyamatok minél egyszerűbbé tétele mindig is (de az ipari...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 09.
Kezdjük ott, hogy egyáltalán szép kell-e legyen egy szerszám. Végül is az igazán fontos...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 09.
Az amerikai Popular Mechanics újság és annak online változata már többször szolgáltatott...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Blogunk Facebook-oldalán már többször szóba került az univerzális dugókulcsfej, sőt még írtunk is róla néhány keresetlen sort. Ez egy olyan csövecske, amelyben pici acélstiftek találhatóak, amelyek egymástól független mozgásra képesek, és fel tudják venni bármilyen közéjük nyomott tárgy, egy csavaranya vagy ép egy szemescsavar-fej formáját. Az elképzelés még akár jó is lehet, de persze, mint tudjuk az ördög mindig a részletekben lakozik, és arról sem szabad elfeledkezni soha, hogy a puding próbája az evés.

Kerítenünk kellett tehát egy ilyen fejet, hogy megfelelő tapasztalatokat szerezzünk, hiszen lehetséges, hogy a jövő szerszáma született meg, amely minden dugókulcskészletet egy csapásra múzeumi tárggyá változtat. A Conrad Kft jóvoltából sikerült is kapnunk egy ilyen eszközt, tehát most jól megírjuk, milyen tapasztalatokat szereztünk vele.

A kulcs eredeti amerikai gyártmány, tehát nem valami gagyi koppintás. Ez azért különösen fontos, mert azt éreztük az elején, hogy a működőképesség azon fog a leginkább múlni, hogy a felhasznált acél milyen minőségű. A szerszám a stiftek kis mérete miatt csak akkor tud megfelelő erőt kifejteni, pontosabban átadni, ha ezek anyaghasználata, keménysége az esélyét sem adja meg az esetleges torzulásnak, csavarodásnak, görbülésnek.

A dugó szabvány 1/2" méretű négyszög fejre helyezhető fel.

Mint a szerszámon is olvasható, elvileg 7 és 19mm közötti hatlapfejű csavarokat tudunk vele megragadni. Méretenként nem próbáltam ki, de nem kizárt hogy ez működik is. A sok kis stift közül biztos minden csavarméret esetében lesz néhány, amelyik épp a megfelelő helyen feszül az anyának ahhoz, hogy megfelelő erőt tudjon átadni.

Ami viszont probléma, az az, hogy a stiftek mintegy 1cm-nyi mélységig tudnak csak becsúszni. Az alábbi képen látható, hogy ez miért baj. Ha az anyacsavar mondjuk 2cm mélyen ül egy csavaron, akkor ez a szerszám már nem éri el. Igaz, ez a hagyományos dugókulcsfejeknél is hasonló, de azért ilyen kis használható mélység még ott sem igen fordul elő.

Hogy csavarokat hogyan tud be- és kihajtani, arra még visszatérünk. Azonban ez a szerszám nem csak szabványos, hatlapfejű csavarokhoz alkalmas, hanem mondjuk szemes- vagy kampós csavarokhoz is. Mint az alábbi két képen látható, ez a funkció ráadásul tényleg jól is működik.

A hatlapfejű csavarok behajtását is kipróbáltuk azért. Az első tapasztalatok alapján a megadott mérettartományba eső csavarokkal valóban elboldogul a szerszám:

Sikerült vele - előfúrás nélkül - behajtani egy hatlapfejű M6 méretű facsavart:

Ugyanakkor a művelet végén a szerszámot kicsit meg kellett feszegetni ahhoz, hogy lejöjjön a csavar fejéről. Igazából persze az nem látható, hogy a dugókulcs-fejben belül mi történik, hogy ott sérül-e esetleg a szerszám anyaga. Mindenesetre az első gyors próbák azt mutatják, hogy egész komoly erőket át tudunk vele vinni a becsavarandó alkatrészre.

Egyelőre szándékosan tönkretenni nem akartuk, ezért nem tudjuk, van-e olyan erőhatás, ami már a fej belső szerkezetének torzulásához vezetne, és persze azt sem tudjuk még, hogy huzamosabb igénybevétel esetén hogyan boldogul. Igaz, ez a szerszám vélhetően eleve sem azokra a munkákra készült, ahol iparszerű mennyiségbenn kell csavarokat és anyákat meghúzni. Az otthoni készletbe viszont érdemes bedobni, hiszen az egyetlen komoly probléma vele tényleg csak a kis munkamélység, cserében viszont egészen fura formájú csavarfejeket, vagy más becsavarandó dolgokat is képes lehet megfogni és meghajtani.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek