AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 12. 18.
Igazából itt a blogon már szóltunk több ízben az alapvető szerszámokról, illetve arról,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 18.
A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 18.
Volt már itt a blogon pár írás, amelyik érintette az átlagos barkácsolónak szükséges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 18.
A régi korokban készült tárgyakat szemlélve általában elsőként a míves és igényes kivitelt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 18.
Robinson Crusoe mázlista volt, a tenger szorgalmasan mosta partra az utánpótlást, hogy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A LÁDA - 2. rész

Ott tartottunk, hogy meglett a láda, már csak meg kell tölteni. Arról is szóltam, hogy ez a nehezebb fele a dolognak. Alapvetően persze asztalos szerszámok kerülnek a ládába, de azért kell ide más is. Minden munkánál vannak előre nem látható apróságok. Ezek sokszor igazán jó minőségben csak műhelyben oldhatóak meg, de néha azért a helyszínen is lehet varázsolni, ha van hozzá szerszámunk kéznél.

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

 

Nézzük hát, mi is került a ládámba. Gondolatjel után mindenhol meg is indoklom miért. (A poszt írása pillanatában még messze nem kész a felszerelés, fog ide még kerülni pár dolog, bizonyosan.)

Kalapács. - Igazából persze kellene minimum három kalapács, egy kicsi, egy nagy, és egy gumi- vagy fakalapács. De miután ennyi hely nincs, így egy közepes, hagyományos kalapács lett a kiválasztott. Ha mondjuk bútortestet kell összeállítani, akkor nyilván valamilyen párnafát teszünk a bútor oldala és a kalapács közé, hogy ne sérüljön a felület.

Vésők. - Egy keskeny és egy szélesebb darab biztos elfér a ládában. Millió olyan eset lehetséges, amikor szükség van rájuk, például beépített bútoroknál a lábazat, vagy épp a görbe falak mentén kell kicsit faragni a bútort. De az ajtók és ablakok zárcseréjénél is nélkülönözhetettlen.

Falcgyalu. - A kézi falcgyalu szintén alapszerszám, főképp a nyílászárók passzításánál, de általános gyaluként is jó ha muszáj, és kevesebb helyet foglal minden más gyaluféleségnél.

Csavarhúzók. - Bár akkus csavarhúzógép mindenféle bitekkel mindig van nálam, azért három-négy hagyományos csavarhúzó is kerül a ládába, egyszerűbb elővenni, és akár feszítésre, vagy amolyan kaparószerszámnak is alkalmasak. Két PH (kereszthornyú) és két lapos általában elég.

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

Fogók. - Egy kombinált és egy csípőfogó mindenképp kell. Esetleg egy harapó, netán egy csőrös fogó is hasznos lehet. Egy erőfogó is jó ha van, ha mondjuk vizet is kell szereljünk, vagy egy beszorult csavart kell kibányásznunk valahonnan.

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

Kézifűrész. - Egy illesztő, de minimum egy japánfűrész mindenképp kell a ládába. És szintén jó, ha van minimum egy fémfűrészlapunk, akár rendes fogantyús kerettel is. Egy rendes illesztőfűrész persze általában 50 centi hossztól indul, tehát nem biztos hogy belefér a ládánkba, de egy japánfűrész azért biztos beügyeskedhető. És fűrészelni való mindig van...

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

Villáskulcsok. - Ezek bizony elvileg nem asztalos szerszámok, de a 8-17 méretosztályban elég sokszor van rájuk szükség, összehúzó-vasalatok, masszívabb rögzítő csavarok mindig feltűnhetnek.

Imbuszkulcs készlet. - Ez is sokszor kell, a gyári szerelvények sokszor imbusz fejű csavarokat használnak, szintén gyakori a torx nyílás is, nem árt abból is egy készlet.

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

Spakli. - Egy spatula, vagyis simító ezer dologra kellhet, mindenféle kencék, ragasztó, tömítőanyagok felvitelekor vagy épp egy gyors gipszeléskor jól jön.

Reszelő. - Egy fa- és egy fémreszelő sosem árthat, jó ha félgömbölyű és sima oldallal is rendelkező modellt találunk.

Asztalos szorítók. - Mondjuk két darab, kis méretű, leginkább arra kell, hogy mondjuk két szekrény korpuszát összeszorítsuk velük, összefúráshoz és -csavarozáshoz.

Szike. - Vágni mindig kell, akár háztartási gépet kell kicsomagolni, vagy műanyg tiplit méretre szabni, vagy épp egy szilós tubust kinyitni, szike nélkül nem lehet.

Olló.

Csiszolópapír vagy vászon. - Szintén mindig lehet rá szükség.

Ecset. - Elfér, és kellhet.

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

Mérőszalag. – Ez egyértelmű.

Ceruza. – Ez is.

Vízmérték. – Detto.

Fém derékszög, esetleg fém vonalzó. - pontos vágásokhoz, fogazás vagy csapolás berajzolásához.

Ragasztó szalag (duck tape), szigetelő szalag,

Nem árthat egy finomabb szerszámkészlet sem, órás csavarhúzók, finom fogók, ha mondjuk egy zár belsejébe is bele kell nyúlni. Ez saját tokjával együtt elfér a ládában.

Egy fázisceruza, ha mégis villanyt szerelnénk. Esetleg egy huzalhámozó/blankoló fogó, ugyanezen okból.

Pontozó az fúrásokhoz, furatmélyítő, körkivágó, pánthelymaró... ezek mind fontosak, de ezek persze fúrógéphez valók, tehát mondjuk tarthatjuk azzal egy dobozban vagy ládában.

Egyelőre itt tartok. A motoros gépek külön dobozokban laknak, nyilván azokhoz is van csomagolva pár szerszám. Ez a láda inkább a legalapabb, abszolút általános feladatokra készült. Ha az olvasóink tudnak olyan szerszámról, ami még mindenképp fontos lehet, ne habozzanak, osszák meg velünk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek