Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A LÁDA - 2. rész

Ott tartottunk, hogy meglett a láda, már csak meg kell tölteni. Arról is szóltam, hogy ez a nehezebb fele a dolognak. Alapvetően persze asztalos szerszámok kerülnek a ládába, de azért kell ide más is. Minden munkánál vannak előre nem látható apróságok. Ezek sokszor igazán jó minőségben csak műhelyben oldhatóak meg, de néha azért a helyszínen is lehet varázsolni, ha van hozzá szerszámunk kéznél.

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

A LÁDA - 1 rész

Igazából itt a blogon már szóltunk több ízben az alapvető szerszámokról, illetve arról, mit is érdemes összeszedni a kezdő barkácsolónak. Nyilván függ persze ez attól, milyen jellegű munkáknak fogna hozzá, asztalos, lakatos, netán villanyszerelői babérokra pályázna inkább. De általában persze ezek mind egyszerre lennének érdekesek. A téma most onnan jutott eszembe megint, hogy szereztem egy szép új szerszámos ládát, ami mostantól az autóban utazna velem mindenfelé. És megpróbáltam kitalálni, mit is kéne belerakni, hogy alkalmas legyen amolyan "mindentmegoldó csodapálca" jellegű hasznosításra.

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

Karácsonyi szerszámtippek 1.

A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt beruházásra. Végül is évente csak egy van belőle (mármint karácsonyból) és különben is, megérdemeljük. Ráadásul néhány beruházás tényleg hasznos lehet. Ebben a posztban 5+5 ötletet szedtünk össze, amelyek mindenképp szükségesek egy rendes barkácsoló kelléktárába.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

 A japán fűrész

A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást illeti. Míg gyermekkoromban mindent rókafarkú-, illesztő-, lomb- vagy épp keretes fűrésszel és a karunk erejével szabtunk, manapság már különböző elektromos fűrészgépekkel kaszabol mindenki. Ez végül is érthető, bár azért ennek is vannak hátrányai.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

A racsnis franciakulcs

Időnként még egy tapasztalt fúrfarag ember is rácsodálkozik egy-egy szerszámra, amit korábban még nem látott. Esetemben ilyen volt ezen poszt szereplője is. Hiszen különböző racsnis karokkal rendelkező dugókulcskészleteket már mindenki használt. Mostanában terjednek a racsnis villáskulcsok is. De ennek a klasszikus, állítható franciakulcsnak a megoldása egész másféle...

Az amerikai Popular Mechanics újság és annak online változata már többször szolgáltatott ötletet a Furdancs blog posztjaihoz. Hiába, az otthoni barkácsolásban azért arrafelé elég erős a mezőny, van honnan ihletet nyerni. Most egy olyan írásra bukkantunk, ahol megtakarításra alkalmas tippeket adtak a szerszámbeszerzések esetében. Az abban a cikkben található ötletek ugyan nem mind alkalmazhatóak a mi országunkra és az itteni piacra, de a cikket olvasva megszületett a fejemben egy itthoni verzió, ez található itt alább.

Már megint egy szerszámos poszt

Volt már itt a blogon pár írás, amelyik érintette az átlagos barkácsolónak szükséges szerszámok körét. Ez az írás most - egy konkrét levélváltás folyományaként - főképp azoknak szól, akik mondjuk egy pici lakótelepi garzonban élnek, és tényleg nincs semmi felesleges helyük, kamrájuk, pincerészük egy bármilyen pici műhely kialakítására. Az is lehet, hogy tapasztalatuk sincs ilyen téren, mindamellett azonban érdeklődnek a saját kezűleg végzett fúrás-faragás és javítási munkák iránt. (Mert az ezermesterség mint tudjuk szexi...)

Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik barkácsáruház reklámkiadványát, rögtön feltűnik, hogy akár tízszeres különbség is lehet két azonos funkciójú és hasonló névleges teljesítményű elektromos szerszám ára között. Ha hozzá vesszük a kérdéshez azt is, hogy ráadásul az áruházakban az igazán jó nevű márkák profi termékei általában nincsenek is jelen, még érdekesebb a helyzet. Sokan mondják persze azt, hogy ők csak keveset használják az adott gépet, ezért nekik felesleges a drágább márkát választani. Az különben is csak a név miatt kerül többe, belül mind egyforma.

Szerszámok a múltból

A régi korokban készült tárgyakat szemlélve általában elsőként a míves és igényes kivitelt szoktuk észrevenni. Aztán tovább gondolva a dolgot, néha eszünkbe jut az is, hogy vajon a modern szerszámgépek kora előtt hogyan is készítették ezeket a valóban művészi kivitelű tárgyakat?

Akkoriban nyilván csak kéziszerszámok álltak a mesterek rendelkezésére. De még az akkori mesterektől elvárható szakmai tudás és igényesség ismeretében sem mindig érthető, hogy egy-egy adott díszítés vagy műszaki megoldás hogyan is készülhetett el, hiszen a ma ismert kéziszerszámok ezekre nem mindig tűnnek alkalmasnak. A megoldás a mára bizony zömében eltűnt speciális kéziszerszámok használatában keresendő. Mindez egy épp most a kezembe került, a Magyar Famíves Cég gondozásában megjelent kiadvány kapcsán jutott eszembe.

Mutasd! - Szalagfűrész

szf2.jpg

Egy nagyobb teljesítményű szalagfűrész drága és súlyos alkotmány, komoly mennyiségű fémet kell beépíteni, hogy stabilan viselkedjen. Néhány alkatrészét megkerülhetetlenül a kereskedelemből kell beszerezni, de a szerelési munkán és árréseken megtakaríthatunk annyit, hogy érdemes legyen készíteni egy saját gépet. A fémipari gépeken kívül szükséges egy tervrajz, vagy legalábbis konkrét elképzelés a kivitelezésére.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek