AJÁNLÓ
 
09:10
2013. 08. 09.
A Knauf Insulation leszámol a hőszigeteléshez kapcsolódó városi legendákkal Itt a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:10
2013. 08. 09.
A különböző modern szigetelőanyagokról már számos esetben írtunk. Beszéltük fújható,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:10
2013. 08. 09.
Ebben a hetek óta tartó sivatagi időjárásban talán kevesebbet gondolkozunk otthonunk hőszigetelésén....
A bejegyzés folyatódik
 
09:10
2013. 08. 09.
Korábbi, hőszigetelésről szóló posztjainkban már többször leírtuk, hogy a szigorodó...
A bejegyzés folyatódik
 
09:10
2013. 08. 09.
Az ország teljes energiafelhasználásának 8%-a lenne megtakarítható az energetikai szempontból...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elindult a Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program. A Knauf Insulation által indított, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Pannon Építőműhely Kft. szakmai támogatásával megvalósuló program célja, hogy egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonságokkal rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítsa: a hőszigetelt családi házak téli fűtési energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető. A programba pályázat útján választották ki a 2 ingatlant, amelyeket egy fűtési szezon különbséggel hőszigetelnek. Az első ingatlan szigetelése most megtörtént, szeptembertől online is folyamatosan nyomon követhető lesz a két ház energiafogyasztása.

knauf1.jpg

A két épület a szigetelés előtt. 

Az elméletek bizonyítása:

Szakemberek összehasonlító programban bizonyítják: az épületek hőszigetelésével lényegesen csökkenthető a fűtési energia mértéke, így a rezsiköltség akár 30-40%-kal is kevesebb lehet, a beruházás pedig 2-4 év alatt is megtérülhet.

„A házakon elvégeztük az energetikai auditot, ami a kedvezőtlen, de Magyarországon általánosnak mondható, „F”, illetve „G” kategóriába sorolta az ingatlanokat. Számításaink szerint a komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően a most leszigetelt ingatlan a gépészet változatlanul hagyásával is vezető, „A” energetikai besorolásúvá válik” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Két családi ház díjmentes szigetelése:

A Knauf Insulation által kezdeményezett program márciusban, az Energiahatékonysági Világnapon bejelentett pályázattal indult, amelyre összesen 179 család jelentkezett, az ország minden részéről. A pályázó családok épületei közül választották ki a szakemberek azt a két, közel azonos tulajdonsággal rendelkező családi házat, melyeket egy fűtési szezon (kb. fél év) különbséggel egyaránt díjmentesen szigetelnek, miközben folyamatosan mérik gázfogyasztásukat.

Mindkét kiválasztott család a Hajdúságban él, Hajdúnánáson, illetve Hajdúdorogon s mindössze 7 km választja el egymástól otthonaikat. A kiválasztás során az ingatlanok közelsége az azonos külső hőmérséklet miatt volt fontos szempont. A pontos méréshez egy, a most leszigetelt ház kertjében elhelyezett meteorológiai állomás szolgáltat majd adatokat a hőmérsékleti viszonyokról. A szigetelt és szigeteletlen ingatlan egyaránt Magyarország legjellemzőbb típusú és alapterületű (108 m2, ill. 110 m2) családi háza, melyben mindkét esetben 2 felnőtt és 2 kiskorú lakik. A családok azért jelentkeztek a programra, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék rezsiköltségeiket.

Megtörtént az első ház szigetelése:

Az épület homlokzatát, vagyis külső falait, illetve tetőterét szigetelték a szakemberek. A szigetelt és szigeteletlen házakat a fél éves időtartam során folyamatos mérésekkel figyelik, majd elemzik és értékelik energiafogyasztásukat. Ráadásul nem csupán az energiafogyasztás és a lakások belső hőmérséklete, de a számla alakulásának mértéke is nyomon követhető lesz a nalamszigetelnek.hu weboldalon.

knauf2.jpg

A sajtóbejáráson még épp elcsíptük a szigetelés utolsó fázisait...

„Az összehasonlító program egyedülálló kezdeményezés, az pedig külön érdekes eleme, hogy a házak energiafogyasztását az érdeklődők is folyamatosan nyomon követhetik” – mondta Lengyel Ágoston, az energiafogyasztási mérésekért felelős Pannon Építőműhely Kft. ügyvezető igazgatója. „Mindkét épületben kiépítettünk egy adatgyűjtő rendszert, amely során azt vizsgáljuk majd, mennyi energiát használnak el a családok házaik azonos belső hőmérsékletre fűtéséhez. Az adatok online érkeznek be hozzánk, s a fűtési szezon kezdetétől publikusak lesznek a mérések” – tette hozzá a szakember.

A program során mélyebb szakmai információkkal szolgáló épületfizikai vizsgálatokban a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani tanszéke vesz részt partnerként.

„Méréseinkkel alapvetően azt vizsgáljuk majd, mennyi idő alatt hűl át a hőszigetelt fal vagy hogyan alakul a fűtési szezon során a belső komfortérzet. Ezek az adatok elsősorban a szakembereknek, mérnököknek, fizikusoknak szólnak majd, mivel a referenciaház program során eddig nem ismert információt nyerhetünk” – mondta Bakonyi Dániel, a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani tanszékének doktorandusza.

Cél az energiahatékonyság:

Az elemzéseket végző szakemberek célja, hogy rávilágítsanak az energiahatékonysági beruházások energiafogyasztásra, és CO2 kibocsátás csökkentésre gyakorolt hatásaira, s arra, hogy ezek az épületfejlesztések jelenthetnek valódi és tartós rezsicsökkentést.

„A kivitelezés során 20 cm-es homlokzati FKDS kőzetgyapot szigetelőanyagot helyezünk fel az épületekre, a házak padlásterét pedig 25 cm-es Classic 0,039 üveggyapot szigetelés borítja majd, ami vastagabb, mint a Magyarországon jellemző 8-10 cm-es szigetelés, ám európai viszonylatban átlagosnak mondható, s valóban hosszú távon biztosítja az alacsonyabb rezsiköltséget. Emellett az ingatlanokat már a 2018. január 1-jétől életbe lépő, lakóházakra vonatkozó energetikai előírásainak (U értékeknek) megfelelő szintre újítjuk fel, megelőzve a kor követelményeit. Arra is szeretnénk ugyanis felhívni a figyelmet, hogy ha már időt és pénzt szánunk a felújításra, érdemes a magasabb minőséget választani, hiszen a jobb minőségű hőszigetelő anyag gyorsabb megtérüléssel is jár” – mondta Kanyuk László, a Knauf Insulation marketingvezetője.

A kivitelezés során a szakemberek minden részletre különös gondot fordítottak, így az ablakkávákat és a lábazatot is megfelelő módon szigetelték, valamint a függőleges és vízszintes szigetelés is hőhíd-mentesen csatlakozik egymáshoz.

Az összehasonlítások szeptember végén indulnak s folyamatosan nyomon követhetőek lesznek a www.nalamszigetelnek.hu weboldalon. Az összehasonlítás módszertani támogatója a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

A pontos és valóban összehasonlításra alkalmas méréshez kiépített technika is érdekes (helységenként mérik a hőmérsékletet, és természetesen a fűtés hőmennyiségét is) nem különben az életvezetési szokásokat szabályozó megállapodás. Amely tartalmazza például a szellőztetés rendjét is. Ezekről az érdekességekről alighanem írunk még egy posztbejegyzést.

 

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a Knauf Insulationt.

knauflogo_small2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek