Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

De mi az az energiaszegénység?

Mint arról a blogon már beszámoltunk, szigetelték és átadták azt a családi házat is, amely a Knauf Insulation - régiónkban mindenképp elsőként - valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító vizsgálatában ezidáig a szigeteletlen ház volt. Ebben a programban egy szigetelt és egy szigeteletlen ház példáján keresztül az derült ki, hogy egy szezon alatt hőszigeteléssel 46% fűtési célú gázt, mintegy 114 ezer forintot lehet megspórolni.

Barátság és szigetelés

Van úgy, hogy egy-egy szakmai sajtóeseményen az ember - ha nyitott szemmel figyel - más, nem kifejezetten az adott témával kapcsolatos dolgokat is észrevesz. És persze az is előfordulhat, hogy az erről az eseményről szóló blogposzt sem pont úgy kerekedik, ahogy annak kellene. De ez talán nem is akkora baj.

Nálam szigetelnek - a másik ház

A Knauf Insulation 'Nálam szigetelnek" programjáról már igen sokszort hírt adtunk itt a blogon. Végigkísértük a programot a jelentkezők toborzásától a szigetelésen át a mérések havonkénti alakulásáig, és persze a végkövetkeztetéseket is bemutattuk.

A program célja az volt, hogy valós körülmények között, hiteles mérésekkel bizonyítsa: korszerű szigetelőanyagok alkalmazásával legalább 30-40%-os, de akár ennél nagyobb energia megtakarítás is elérhető. A kísérlet során a Knauf Insulation kiválasztott két teljesen egyforma házat a Hajdúságban. Egyiket leszigetelték, a másikat nem, és egyedi mérőórákkal mérték az eredményeket, melyekből az derült ki, hogy a szigetelt ház 46%-kal kevesebbet költött fűtésre a téli szezonban. A méréseket nyáron is folytatták, ami pedig azt mutatta meg, hogy a szigetelt ház folyamatosan 24°C-os hőmérsékletet tartott, azaz nem igazodott úgy a külső hőmérsékletingadozáshoz, mint a szigeteletlen ház.

A válasz: 46!

Aki ismeri a Galaxis Útikalauz stopposoknak című klasszikust, tudhatja, hogy a válasz az életre, az univerzumra és mindenre: 42. Sokáig én is így tudtam, de egy tegnapi sajtótájékoztatón ráébredtem, hogy a válasz valójában 46!

Elindult a Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program. A Knauf Insulation által indított, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Pannon Építőműhely Kft. szakmai támogatásával megvalósuló program célja, hogy egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonságokkal rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítsa: a hőszigetelt családi házak téli fűtési energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető. A programba pályázat útján választották ki a 2 ingatlant, amelyeket egy fűtési szezon különbséggel hőszigetelnek. Az első ingatlan szigetelése most megtörtént, szeptembertől online is folyamatosan nyomon követhető lesz a két ház energiafogyasztása.

knauf1.jpg

A két épület a szigetelés előtt.

Ha jól érzékelem, manapság a szigetelés korát éljük. A növekvő energiaáraknak köszönhetően egyfajta népi mozgalommá kezd nőni a dolog. Hasonló érzésem támad ezzel kapcsolatban, mint amikor a nyolcvanas években minden háziasszony konyhapultján ott figyelt a japánkristály. De félre a tréfát, szerencsére manapság "divatos" lett átgondolni lakásunk, házunk hőszigetelési paramétereit. Jobb későn, mint soha. Időről időre rálelhetünk olyan kezdeményezésekre, melyek megpróbálják az ember fejébe verni, hogy szabad szemmel is jól látható összeget tudunk megtakarítani egy rendesen szigetelt lakás fenntartása során.

nalamszigetelnek06 (1).jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek