AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 07. 23.
Nem titkolt szándákunk mai posztunkkal, hogy kedvet csináljunk a multiszerszámokhoz, úgy általában....
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 23.
Elérkezett a nagy nap! Véget ért Leatherman nyereményjátékunk. A nyertesek: 1. díj - Wave multiszerszám...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 23.
Elérkezett az idő, hogy szert tegyél egy Leatherman multiszerszámra. Mindössze annyit kell tenned,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 23.
A múlt pénteken ígértem, hogy e héten bemutatom, hogyan is sikerült rendbe raknom az öregedő...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 23.
Így a nyár közepén javában tart a kerékpáros szezon. A kerékpározáshoz persze leginkább...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jómagam vagy húsz éve hallottam először a multiszerszámokról. Egy barátom akkor kezdte el forgalmazni itthon a Leatherman márkájú szerszámokat. Emlékszem, milyen lelkesen mesélt róluk, mi meg milyen bambán néztünk, hogy mi is ez a hülyeség. Aztán persze megtanultuk.

ST300_JAW_DETAIL.jpg

 

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ez a szerszámfajta időben messze nem tekint vissza olyan komoly múltra, mint mondjuk egy svájci bicska. Az első ilyen szerszámok a hetvenes évek végén jelentek meg a piacon. Persze az azóta eltelt 30+ év alatt eléggé komoly ismertségre tettek szert.  Jómagam később forgalmaztam is multiszerszámokat, a használatuk pedig napi rutinná vált nálam. Egy itthoni villanyszerelés, vagy épp bútorpánt szerelés el sem képzelhető nélküle. Komoly feladat kell legyen az, amiért én hajlandó vagyok kimenni a műhelybe szerszámokért ha itt van a kezem ügyében a kedvenc multiszerszámom. Épp ezért hajlamos vagyok azt gondolni, ezt a szerszámfajtát már mindenki ismeri.

Időnként aztán rádöbbenek, hogy ez még sincs így. Egy tegnapi beszélgetés hatására jutottam oda, hogy akkor írnék most egy pár sort a témáról. Mert a multiszerszám jó, még egy iPhone–nál is jobb. (De tényleg!) 

Az hogy egy színpadtechnikai munkás (road) nem tud meglenni egy ilyen szerszám nélkül, nem véletlen. A profi felhasználókon túl főképp persze azok tudják értékelni, akik mondjuk egy kilazult csavarú fiókhúzó megreparálásához nem kell telefonos segítséget kérjenek. A multiszerszám az azonnali javításoknál hasznos. Általában az ember felfedez egy hibát (mondjuk lötyög a kilincs). Ilyenkor azt mondja magában: „a fene egye meg, most sietek, majd este hozok egy csavarhúzót és meghúzom a csavarokat”. Aztán ez persze elmarad, és jó esetben is néhány nap, amíg tényleg elhárul a probléma, közben folyamatos bosszúság minden ajtónyitás. Ha azonban ott a zsebünkben a szerszám, azonnal megoldhatjuk a gondot, Nincs bosszúság, ráadásul kapunk némi azonnal ható sikerélményt. Vagy beáll az ember a mosóba a kocsival, és gyorsan le akarja tekerni az antennát. Ami nem jön le, mert az elmúlt fél év alatt odanőtt a rögzítő csavarra… Persze lehet reménykedni, hátha nem töri le a mosókefe, de mennyivel egyszerűbb, ha a zsebünkben lévő szerszámmal egy mozdulattal meg tudjuk lazítani? Millió eset lehetséges, amikor egy bosszúságot okozó problémát azonnal elháríthatunk, és ez sokszorosan megtérül, hiszen időt-energiát és elmaradt bosszúságot cserélhetünk azonnali megoldásra és sikerélményre. Olyan, mint egy varázspálca, csak olcsóbb... Találó a jelmondat: Ne hagyj semmit befejezetlenül!

multiszerszám03.jpg

"máma már nem lötyög tovább..."

Az átlagos multiszerszám egy jobb svájci bicskához hasonló funkciókat foglal magába (mindenféle pengék, csavarhúzók, reszelők, nyitók, lyukasztók, stb…) de van egy fontos különbség, mégpedig a fő funkció: a kombinált fogó! Ráadásul mivel egy rendes márkás szerszám teljes egészében fém (általában acél) vázas és –szerkezetű, ez a fogó az esetek nagy részében igen jól, gyakorlatilag teljes értékű fogóként használható. (Közbevetés: lassan én leszek itt a blogon az acélember, eddig minden posztomban szóba hoztam ezt a „szerszám csak fémből készülhet” -féle becsípődésemet.) Ami a többi funkcióra is igaz, mert ezek a szerszámok a fent említett svájci zsebkéstől eltérően nem a kés funkcióra vannak optimalizálva, hanem a legtöbb szerszám funkció valóban egyformán jól használható. És mindezen remek funkciók – vagyis egy komplett szerszámkészlet - elférnek egy általában zsebben is hordható, kompakt szerszámban. Hát nem csodálatos?

multi_2.jpg

Funkciók és kidolgozottság. És persze fémből van minden. :)

Többféle gyártmány van ezekből is. A piacvezető gyártó, aki az egész kategóriát megálmodta az amerikai Leatherman gyár. Náluk a minőséget az egyedülálló, élettartamra szóló garancia is jelzi, amely a magyarországi importőrnél is jól működik. Tehát egy Leatherman szerszámot csak egyszer kell megvegyél. A másik jelentős gyártó a Gerber. Ők is Amerikából származnak, bár a szerszámaik már nem ott készülnek. A minőséget ez nem érinti, azzal itt sem szokott gond lenni. Ezen kívül szinte minden neves bicskagyártónak (pl.: Victorinox) van néhány ilyen modellje. Sokszor különleges darabok, talán épp ezért a legtöbb esetben messze nem annyira univerzálisak mint a kategóriateremtő gyártó szerszámai. Vannak persze itt is noname olcsó darabok, főképp a barkácsáruházak böngészdéiben. Jól is néznek ki ott a kínáló állványokon. Gyönyörködjünk bennük, de én azt javaslom, mindenképp hagyjuk is ott ezeket.

multitool1_3.jpg

Balról jobbra egy-egy Leatherman, Gerber és Victorinox modell. 

A minőségi darabokból is nagyon sokféle létezik. Méretben és funkcióban is széles a paletta. Biztos, hogy mindenki talál rokonszenves darabot köztük. Legyen akár számítógép szerelő, asztalos vagy épp tűzszerész.

Figyelem! Ha kedvet kaptatok egy ilyen szerszám birtoklásához, most az importőrnél kijártunk egy egyszeri kedvezményes lehetőséget a Furdancs blog olvasóinak. Ha ellátogattok a Leatherman.hu oldalra - EZEN A LINKEN találjátok - és ott feliratkoztok a hírlevélre, akkor a visszaigazoló üzenetben kapni fogtok egy 10% kedvezményre jogosító kupont. A kupon felhasználható minden szerszám és tartozék vásárlására, a részletes tudnivalók is benne lesznek a visszaigazolásban. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek