AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 09. 18.
Ritkán és nem szívesen hasogatok fémtárgyakat, mert hangos, veszélyes és büdös ténykedés,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 18.
A légkalapácsot Amerikában jackhammernek, az angoloknál pneumatic drillnek nevezik....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 18.
Ott fejeztük be a múlt héten, hogy gyakorlatilag majdnem mindent tudunk már a körfűrészekről....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 18.
A körfűrész ötlete az 1920-as évek elején, egy ültetvényen dolgozó embereket figyelő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 18.
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem titkolt szándákunk mai posztunkkal, hogy kedvet csináljunk a multiszerszámokhoz, úgy általában. Gyártótól, márkától, előnyök vs. hátrányok kivesézésétől függetlenül. Egyszerűen jó, ha van multiszerszám az embernél. Ahogy az egyik gyártó egyik fejese egy interjúban elmondta: "egyszer legyen nálad egy hónapig multiszerszám, utána hagyd otthon. Egy héten belül hiányozni fog." Valahogy így szólt az okosság. Írtunk mi már ilyesmiről nem egyszer, de konkrét tapasztalatokat még nem osztottunk meg. A piacon szép számmal vannak jelen gyártók (Gerber, Leatherman, Victorinox), akik elvárható, vagy még annál is jobb minőségű multikat gyártanak. A kiválasztáskor sok szempontot vehetünk figyelembe: minőség, felszereltség, használhatóság, ár/érték arány, design. Furdancs úrnak elsősorban azért van olyan szerszáma, amilyen, mert ajándékba kapta. Másodsorban pedig azért, mert szerinte ez jól néz ki. Ennyit Mr. Furdancs jól átgondolt vásárlási szokásairól. Ezen a ponton átadjuk a szót a tulajdonosnak, meséljen ő, hogy miről is van szó.

Erről. Ez egy Leatherman - Blast típusú szerszám, helyes kis övre fűzhető bőrtokkal. Mint az már kiderült, ajándékba kaptam. Azon a karácsonyon jól érezhetően kettévált életem idővonala, multiszerszám nélküli és multiszerszámos időszakra. Addig is szerettem az ilyen kis kütyüket, de bevallom, akkor, ott a fa alatt csak forgattam a kezemben, mint mókus a makkot. Nem nagyon volt előttem, hogy én ezt mindenhova magammal fogom cipelni. Mára ez megváltozott, és általában kézközelben tartom. Ha véletlenül nincs nálam, akkor biztos, hogy kellene.

Ha jól belegondolok, így vagy úgy, de minden összetevőjét használtam már. Vegyük sorra, hogy például ezen a nyáron miként vettem hasznát a multiszerszámomnak.

Igen, ez egy konzervnyitó. Sok szabadidős tevékenységnek megvan a jellemző szerszámigénye. Ilyen például a horgászat. Ha pontyra megy az ember és csalinak a kukoricát választja, azt bolti állapotában rendszerint egy konzervdoboz veszi körül. Tudni kell, hogy a mai napig léteznek olyan dobozok, melyek híján vannak a gyorsnyitónak. Jól jön tehát egy ilyen, ha úgy alakul.

Alap, hogy egy multiszerszámban található kés is. Ha a horgászatnál maradunk, akkor felidézném a tavaszi süllőzéseket, úszóval, haszelettel. Ugye, nem kell folytatnom, hogy mire kellett a kés. Emellett sok másra is jó, de a fentiek okán, már amennyiben sikerült kikövetkeztetni, érthető, hogy nem ezzel kentem meg a gyerek zsömléjét reggelente. Az íjat, és egy túrabotot, amit mogyoróvesszőből készítettem neki, viszont ezzel vágtam készre. Meglepően strapabíró darab, bár ennek a késnek a pengéjén felfedezhető némi folytonossági hiány. Sikerült úgy fényképeznem, hogy annyira ne legyen feltűnő. Aki látta a 127 óra című filmet, annak bizonyára beugrik, hogy mit lehet még levágni egy ilyen késsel. 

Normál csavarhúzóból kettő is van a Blastban. Ez itt a fotón a combosabb, amit lehet feszegetésre is használni. Én természetesen a kisebbiket használtam ilyesmire, ezért nem is teszem ide a fotóját. Vállalhatatlan állapotban van. Sokszor tett jó, ám kevéssé izgalmas szolgálatot.

Csillagcsavarhózó használata előtt mindig izgulok, hogy vajon az épp kezelendő csavar nyílásából vajon kiugrik-e, vagy csak simán elnyalja. Nem akarom nagyon futtatni a terméket, de ez a csillagcsavarhózó valahogy úgy sikerült, hogy viszonylag széles méretskálán használható. Egy nagy hátránya, hogy kinyitott állapotban a nyélhez képest asszimetrikusan helyzkedik el maga a csavarhózó, ami sokszor zavaró, sőt idegesítő. Legutóbb egy polcot kellett felcsavaroznom vele, ami nagyobb erőkifejtést igényelt. Nem jött volna rosszul egy hagyományos nyéllel rendelkező szerszám, de azért megoldottam. Ráadásul szexin bedurrant a bicepszem.

A műszerész csavarhúzó remek menekülési útvonal, amikor nem létező méretű csavarokkal találja szembe magát az ember. Legutóbb a gitárerősítőm lábkapcsolóját szereltem szét vele, mint utóbb kiderült, teljesen feleslegesen. Ez a kis fekete szár megfordítható és akkor egy normál minicsavarhúzóval dolgozhatok.

Egy vallomással tartozom, egyszer a beszakadt körmömet ezzel a reszelővel tettem vállalhatóvá. Annak tudatában merészkedtem el a való élet elvárásaitól ilyen távolságra, hogy egyik barátom nagymamája annak idején bicskával vágta a körmét. Én ehhez képest még így is úr tudtam maradni. A magam és mások szemében egyaránt. Szerintem.

Mióta kezembe kaptam a szerszámot, csak arra a pillanatra vártam, amikor a fűrészt is használhatom. Ez a pillanat idén nyáron el is érkezett, na nem először. A már említett mogyorófavesszőt ezzel választottam le az anyatermészet adta rendeltetési helyéről. A fűrész egyébiránt húzásra dolgozik, ami még izgalmasabbá teszi a munkát.

A végére hagytam ennek a szerszámnak a leglátványosabb mutatványát. Az összecsukott állapotú kütyüt széthajtogatva egyből egy kombinált fogó lesz a kezünkben. Ez önmagában, mindenféle szerelnivaló nélkül is nagyon szórakoztató játék. Tiszta Transformers. A fogó olyan szerszám, amit nem nagyon visz magával az ember csak úgy. Egy csavarhúzót még csak kerítünk valahogy, de egy kombináltfogót már nehezebben. Ennek hiánya pedig sokszor igen nagy kihívások elé állíthatja az embert.

Összegezve: mióta multiszerszámot használok, elsőre mindig azt gondolom át, hogy ezzel az egy kütyüvel meg tudom-e oldani az előttem álló feladatot. Tévedés ne essék, elsősorban azért, mert lusta vagyok elővenni a szerszámosládát. Külső helyszínre meg nem is viszek magammal.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek