AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 20.
Egyszerű, olcsó, gyorsan és könnyen elkészíthető ajándék karácsonyra. Mondhatni gyerekjáték,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 20.
A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 20.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 20.
Ezt a villámposzot a baráti körömben, a karácsonyfa esztétikumáról folytatott, még most is...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 20.
A társasjáték kellemes időtöltés, összehozza a családot vagy barátokat. Jobb, mint a monitor...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ajándéktippek karácsonyra

Folytatjuk a csak hölgyeknek szóló tipphalmazunkat két nagy szerszámcsoport, a fűrészelés és csiszolás gépeinek ajánlását. Mindkettő változatos lehetőségeket kínál a megmunkálás módszereiben, ezért egy kis barkácsműhely sosem teljes nélkülük. Mindig okozhat kellemes meglepetést egy eddig hiányzó gép a fa alatt. 

furtipp2.jpg

 

Ha egy ajándék barkácsgép megvásárlásán töri a fejét, kedves asszonyom, a döntés előtt tartson szemlét a műhelyben vagy szerszámos ládában. Szűrje ki a meglévő gépeket és már lehet is válogatni a következő (fontossági sorrendbe sorolt) listáról. Fontos: Nem a fotókon látható konkrét gyártmányokat, márkatípusokat ajánlom figyelmükbe, hanem a gépkategóriát, melynek példányai a gyártótól függetlenül eléggé hasonlítanak egymásra.

Egy jó körfűrész alapgépnek számít, ezért ha nincs a műhelyben, akkor nincs is rá igény és hagyja le a listáról. A teljesség kedvéért meg kellett említeni. Ha viszont már egyszer is elhangzott beszélgetés közben, hogy gyenge a meglévő körfűrész teljesítménye, vagy épp elromlott, esetleg paranoiás félelmek tárgya "Magdika, azt hiszem, hogy a jelenlegi körfűrészünk meg akar ölni engem", talán mégis megfontolandó beruházni egy új készülékbe. Ekkor az ára mellett a teljesítményt és a fűrészlap átmérőjét érdemes figyelembe venni. Sokáig és sokat használt gép, ezért inkább egy nagyobb teljesítményű, pontos vágásra alkalmas gépet vásároljon.

 

kiskorf.jpg

 Kis teljesítményű típus. 800W teljesítmény, fűrészlap átmérő 16-20 cm, 20.000 Ft

Ezen a fotón egy komolyabb, oldalszög és magasság állítására alkalmas típus látható. Nem a százezres árú kategória, de már vastag lécek és még tűzifa darabolására is alkalmas teljesítményénél fogva. Állványa stabil megtámasztást biztosít, a kihajtható asztallapok növelik a megtámasztás biztonságát.

 

nagykorf.jpg

  Nagy teljesítményű típus. 1400-2200 W teljesítmény, fűrészlap átmérő 23-30 cm, 40 - 60.000 Ft

A vágás-csiszolás másik alapgépe a sarokcsiszoló, melyből egy mindenképp kell a háztartásba (családi házas környezetben gondolkodunk elsősorban). Kettő sem luxus, ha eltérő minőséget vagy vágólap-méretet képviselnek. Fémek vágására és csiszolására használjuk, 115, 125 és 230 mm vágókorong méretben kapható. Első gépnek a 125-ös méretet ajánlom, mert így a nagyobb és kisebb vágólap is belefér, szemben a 115 mm méretűvel. A "nagyflex" nem biztos, hogy ki lenne használva, ráadásul drágább is.

sarokcsiszolo.jpg

 Sarokcsiszoló 7-20.000 Ft

A körfűrésznek vannak olyan megmunkálási hátrányai, ami miatt egy univerzális szúrófűrész biztosan felkapaszkodik a mindenképp szükséges fűrészgépek dobogójára. Fát, fémet, műanyagot vághatunk vele szűk kanyarban is. Egy vékony kis vágólapnak kell egyenesen és stabilan állni az igénybevételt, ezt csak a középkategória biztosítja. Válasszunk a 15e+ árfekvésű készülékekből, így nem lesz bosszankodás és a panasz, hogy "Az uram félrefűrészelt!". Még jobb, ha "lézeres" típust választunk. Ez nem azt jelenti, hogy lézerrel vág, hanem a vágási nyomvonalat világítja meg egy vékony ponttal.

 

 

szurofuresz.jpg

 Szúrófűrész 7-20.000 Ft

A gérvágóval tetszés szerinti szögben, pontosan vághatunk léceket például képkeretnek. Derékszögű darabolásra is kiváló eszköz, főleg több, azonos méretű darab levágására. Akkor vegyük meg, ha a fontosabb fűrészekkel már rendelkezik a megajándékozott. A  motoros változat igen meggyőző súlyú és méretű csomagban érkezik, szűkebb költségvetésnél a kézi változat is hasznos figyelmesség.

ger02.jpg

Kézi gérvágó 5-10.000 Ft

ger01.jpg

Motoros gérvágó 25-50.000 Ft

A gérvágó ötletet maximalizálni egy gyorsdaraboló vásárlásával tudjuk. Hogy szerelmünk fémekkel dolgozik szabadidejében, azt a hegesztés közben vibráló világításból, a néha lecsapódó kismegszakítóból és a műhelyből hallatszó 96 decibeles neszekből tudjuk megállapítani. Termelékenységben nagyon sokat segíthet és komoly valószínűséggel csökkenti a balesetek előfordulását egy jól burkolt gyorsdaraboló. Nemcsak a hentesek kérnek öt sört két ujjal, de a flexvágó sem kíméletes szerszám, mikor robban a vágólap. Tehát egy gyorsdaraboló a vágási szögpontosságot és a hosszú életet is biztosítja.

femvago.jpg

Gyorsdaraboló 35-60.000 Ft

Egy kézi körfűrész igazán sokoldalú eszköz, jelentősen kiterjeszti és mobilizálja az asztali körfűrész lehetőségeit. Árát és használhatóságát tekintve az egyik legjobb ajándék.

kezikorf.jpg

Kézi körfűrész 12-20.000 Ft

A szalagfűrészek ipari felhasználásra drága és súlyos kivitelben kaphatóak, nem karácsonyi kategória. Viszont a kézműves és modellező hobbit űzők számára széles mosolyt kiváltó ajándék a mini verzió. Vékony lemezeket, léceket darabolnak ezekkel a kis teljesítményű, egyenes vágóélű gépekkel. Előnye a kis sugarú görbevágás, melyet egy körfűrésszel nem lehet megvalósítani és stabilabb-pontosabb, mint kézi szúrófűrész. Szintén árfüggő minőségben hozzáférhető. Az árjegyzék alján lévő készülékek össze-vissza csetlő szalagja sok bosszúságot okoz. Ajánlott árkategória 40e+ Ft.

szalagf.jpg

 Hobbi szalagfűrész 30-60.000 Ft

 

A csiszolástechnika legalább annyira változatos célszerszámokban, mint a fűrészelés. A gépek azonosítása miatt következzen néhány népszerűbb típus, de mindegyik részletes bemutatására nem vállalkozhatunk. Az árak jellemzően 15-40.000 Ft skálán mozognak.

 

rezgo.jpg

 Rezgőcsiszoló

image5.jpg

Szalagcsiszoló

excenter.jpg

Excenteres csiszológép

asztali.jpgHomlokcsiszológép

de.jpg

Delta csiszológép (vagy multifunkciós szerszám)

 

 A köszörű olyan gép, amire ritkán költ a barkácsoló, de ha már van (mert például ajándékba kapta), akkor kreatívan tudja használni. Önzőbb hölgyek azzal a hátsó gondolattal is vásárolhatják, hogy a késélezés problémája megoldott lesz a jövőben egy jó köszörű birtokában.

koszoru_1.jpg

Ennél tovább már úgysem olvasná senki, ezért kényszerűen befejezem a vágás-darabolás eszközeinek mégoly felszínes ismertetését. Sajnos elszaladt az idő, a legnépszerűbb kéziszerszámokra és munkavédelmi eszközökre már nem futotta, jövőre bepótoljuk. Kellemes ajándékozást!

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek