AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 16.
Egyszerű, olcsó, gyorsan és könnyen elkészíthető ajándék karácsonyra. Mondhatni gyerekjáték,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 16.
A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 16.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 16.
Folytatjuk a csak hölgyeknek szóló tipphalmazunkat két nagy szerszámcsoport, a fűrészelés...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 16.
Ezt a villámposzot a baráti körömben, a karácsonyfa esztétikumáról folytatott, még most is...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megelevenedett társasjáték

A társasjáték kellemes időtöltés, összehozza a családot vagy barátokat. Jobb, mint a monitor előtt magányosan gunnyasztani. Karácsonyi tippként kézenfekvő, nem túl bonyolult ötletet vetek fel: használjunk táblaként egy hátára fektetett lapos monitort. A lehetőségek végtelen perspektívája nyílik ezután a saját grafikával, történettel, szereplőkkel színesített játékok tervezése előtt.

tarsas04.jpg

Technikailag semmilyen akadálya nincs és nem visszafordíthatatlan folyamat megfosztani egy lapos monitort a talpától, majd hátára fektetni. Az alaptáblát bármilyen irodai szoftverrel elkészíthetjük, nem okozhat gondot animált gifek, grafikák, hangok és videók beillesztése sem. A táblán elrendezzük a dekorációnak szánt tárgyakat, a bábukat és indulhat a játék.

A papírból hajtogatott házacska nyomtatható formában elérhető a neten ezernyi más kivágható mintával együtt. például a "cut-out house" keresőszóra. A bábuk társasjátékból, illetve Kinder tojásból származnak. Ha beindul a fantázia, kaphatnak saját élettörténetet, célokat. Hókuszpók és a boszorkányok célja például nem lehet más, mint megakadályozni a játékosokat eljutni a Télapóhoz, akik a megrendelt M6 kapupántcsavarokat szállítják házhoz. Sok múlik ezen a marék csavaron. Meghibásodott szánnal nem tud ajándékot vinni a gyerekeknek és a kis lúzerek sírásától lesz hangos az éjszaka.

xcc.jpg

Az animgifeket gyűjtő oldalról származó integető télapó szerencsére áttetsző háttérrel rendelkezik, így tökéletesen beleillek a háttérbe. Állóképek esetében Interneten a .png kiterjesztésű képeket keressük, ha nem akarunk vesződni az alakok kijelölésével, mielőtt kivágjuk és a tábla grafikájába illesztjük őket.

tarsas05.jpg

A tábla megjelenése kényelmes nézőpontból és kartávolságból

Kis kényelmetlenséget okoz, hogy minél laposabb szögből figyeljük a monitort, a kép annál inkább kékes-fémes színárnyalatot vesz fel, láthatósága csökken. Itt egy régi TFT monitort használtam fel, 170/170 fokos látószöggel (az LCD sem tud jobb értéket produkálni). Ez eléggé széles ahhoz, hogy ne fejeljünk össze a képernyő felett, mert oldalról nem látjuk a részleteket.

tarsas03.jpg

Laposabb szögből tekintve látszik némi különbség

Az LCD monitorok előnye inkább a képernyőfelület keménységében mutatkozik. A bátrabbak a lapostévét is gerincre vághatják, megvalósítva a Microsoft okosasztal (Surface 2.0) vízióját és akkor a nagyobb felbontás szédítő lehetőségei mellett a poharak is elférnek az asztalon. Azonban ilyenkor már egy üveggel érdemes letakarni a képernyőfelületet. Ez már a barkács-keménymag területe, mert annak keret is kell, alá tartóasztal, stb...

table00.jpg

Akik komolyan veszik a játékasztal kifejezést...

A játékmenet a bábuk mozgatása mellett igényel némi egérmozgatást is. Lépünk a bábuval, majd arra a mezőre kattintunk, ahova érkezett. Ez fogja kiváltani az adott mező reakcióját, ami általában "Húzz egy kártyát!", "Lépj vissza két mezőt!" és hasonló, bábuvándorlós játékokban ismerős parancsot ad.

xcv.jpg

Irodai szoftvert emlegettem az elején és valóban, a Powerpoint vagy egy mezei Internet-böngésző képes kattintásra akciókat végrehajtani. Grafikai objektumra vagy a kép egy kijelölt pontjára klikkelve színes, szélesvásznú effektekkel tarkított események történhetnek. A videón látható jelenetben bábunk a medvecsapdával jelzett mezőre lép, mely szöveges üzenetet dob fel némi figyelemfelkeltő képernyő-villogtatás után.

 

A videót mindenképp nézzék meg, táncoló cica is van benne.

Innentől már csak néhány tipp következik a saját játéktábla-építéssel kacérkodók számára. Amennyiben csak a monitort szeretnénk igényes famunkával burkolni és szívesen áthelyeznénk a beállító gombokat, könnyű dolgunk lesz. A vezetékek hossza még ennél a kínai példánynál is elegendő, hogy forrasztás nélkül a doboz oldalára tegyük a kezelőpanelt.

Kapjunk szét egy monitort (már megtörtént egy üzemképtelen példánnyal, majd valamikor visszatér a Szétszedtem rovatban).

image9.jpg

Látjuk, hogy a kijelzőpanelt már csak a zavarvédettség miatt is tartós bádoglemezekbe csomagolták. Alig egy centiméter széles a képernyő kerete.

tarsas10.jpg

Ha ezt megfosztjuk a műanyagburkolattól, a nyomógomb- és csatlakozópaneleket pedig a fából készült doboz oldalára száműzzük, egy igazán stílusos fakockát kapunk, tetején a játékfelülettel. Méretre vágott üveglapot helyezünk rá, arra fakeretet és nem lesz gondunk a keményen odatett bábuk romboló hatásával sem.

tarsas11.jpg

 Ennyire azért nem kell szétszedni...

tarsas12.jpg

 ...ennyire pláne

Fokozzuk a fokozhatót, mert van hely a fadoboz belsejében. Kellő magasságú keretbe akár egy PC alaplapot is elhelyezhetünk tápegységestül, így nem kígyóznak zavaró vezetékek a monitor és az asztali gép között. Ha minél laposabb fadobozra vágyunk, keressünk rá a mini ITX kifejezésre, mely a 17*17 cm méretű, minden kiegészítő nélkül is működő számítógép alaplap szabványa. Kompletten vásárolható, népszerű példánya a Raspberry Pi márka. A kis mérethez gyengébb teljesítmény tartozik és az operációs rendszer sem a megszokott, de sokaknak ez nem akadály. Elkötelezett (szerep)játékosoknak vagy ajándékba über alles, ráadásul a használt monitorok árfekvése miatt nem is elérhetetlen kiadás.

Látjuk, skálázható ez az ötlet a monitor megdöntésétől a famunkákig. Jó szórakozást!

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek