AJÁNLÓ
 
10:25
2012. 11. 23.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
10:25
2012. 11. 23.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:25
2012. 11. 23.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
10:25
2012. 11. 23.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
10:25
2012. 11. 23.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Korunk egyik nagy találmánya a villanybojler. Hozzáteszem, hogy népszerűségén sokat dobott a Star Warsban nagyot alakító R2D2. Legalábbis nálam a bojler volt a sztár a háztartásban. Tekintve, hogy távfűtéses lakásban nőttem fel, csak a nagymamámnál volt lehetőségem közelebbről találkozni "kis" kedvencemmel. Akkor viszont órákig képes voltam a nagy fehér henger előtt álldogálni és a bagzó macska tekintetével nézni a csodát. Én még a Hajdú feliratot is R2D2-nek láttam. Aztán elmúlt a gyerekkor és vele együtt a perverz viszonyulásom ehhez az egyszerű háztartási eszközhöz. A rajongás helyét a műszaki érdeklődés vette át. Itt jegyezném meg, hogy világéletemben féltem az elektromosságtól. Legalább annyira, mint csempész a vámvizsgálattól. Na de egy hibám se legyen?

Aztán szokás szerint jött a nagyúr. A szükség. Így kénytelen voltam magam nekilátni a bojler házilagos javítgatásának. Ekkor még nem gondoltam, hogy micsoda kupleráj van egy bojler belsejében. Megpróbálom a mesélésre helyezni a hangsúlyt, tekintve, hogy a legutóbbi ilyen esetről csekély mennyiségű fotó maradt fenn. Ha valamit rosszul mondok, akkor majd úgyis kommenteltek. Az "ilyen" eset pedig az, hogy Dani barátom egy szép napon némi meleg étel reményében ellátogatott nagyszüleihez, ahol egy szentségelő nagypapával találta magát szemben. Kinek a kezében egy kiszerelt bojleralkatrész volt. Mint azt Dani elmondta, ez a szentségelés még szolíd kis irodalmi dünnyögés volt ahhoz képest, amikor segíteni szeretett volna nagyapinak a bojlerszerelésben. Hamarosan erre is kitérek.

Saját emlékeimből próbálom rekonstruálni, hogy mi történhetett mielőtt Dani megérkezett. Vagy az történt, hogy valóban nem fűtött a bojler, vagy ami valószínűbb, hogy ezek az idős urak pár évente mindent szétszednek. "Az nem lehet, hogy az anódrúd ilyen sokáig bírja". Ahhoz, hogy megértsük, hogy mire való ez a varázslatos nevű alkatrész egy bojlerben, javaslom, ismerkedjünk meg vele. Az alábbi leírást INNEN loptam.

A zománcozott - vagy mondhatnánk: bármilyen bevonattal ellátott - tartályú villanybojlereknél megjelenik még egy elmaradhatatlan elem, az aktív anód. A bevonat elszigeteli az acélt, így ahol fed, ott nem lép fel korrózió, de ahol nem, ott nagyon gyorsan kilyukadna a tartály, ha nem tennénk valamit. Ezen segít az aktív anód, ami többnyire egy magnézium ötvözet rúd. A magnézium kevésbé nemes anyag, mint a vas, ezáltal ő korrodál, fogy, és nem pedig a vele egy víztérben lévő acéltartály. Szerepe tehát jelentős a korrózióvédelemben, megújítása, cseréje ezért fontos. Sajnos, nem akadályozza meg a vízkövesedést, illetve nem is fokozza azt, mint ahogy egyesek gondolják.

Nos, erre való az anódrúd. Mielőtt hozzálátnánk a bojler szétszereléséhez, néhány fontos dolog. Ha nem szeretjük a túlzott izgalmakat, akkor áramtalanítsuk a vízmelegítőt. Elvileg a bojler közelében a falon kell lennie egy határozottabb kinézetű kapcsolónak, amit el kell forgatni 1-es állásból 0-ás állásba. Ezek után engedjük le a vizet a bojlerből. Így is vizesek leszünk egy kicsit, de mégse 80 liter víz zúdul a nyakunkba, amikor leszedjük a bojler alját. Előtte viszont zárjuk el a csapot, amin keresztül a vizet kapja a bojler. Egyéb esetben soha nem lesz üres a tartályunk. Most tehát már van egy üres, áramtalanított bojlerünk. Nyilván több típus létezik, de nagyjából hasonló felépítésű mindegyik vízmelegítő. Azt a fontos információt nem sikerült kinyernem Daniból, hogy milyen bojlert szerelt a nagyapi, de a fotók alapján ti majd megmondjátok. 

Első lépésként szereljük le az összes elektromos kütyüt a bojler aljáról. Miután a takarófedél lekerült, javaslom, hogy készítsünk egy fotót a fennálló állapotokról. Nincs sok vezeték, de összeszereléskor könnyen olyan helyzetben találhatjuk magunkat, mint a terroristás filmekben: a pirosat, vagy a kéket? Nem egy bonyolult dolog leszerelni az elektronikát, dolgozzatok értelemszerűen. Mindent szedjetek le! Találkozni fogtok egy érdekes szerkentyűvel. Ezt nevezzük mondjuk fűtésszabályzó kapcsolónak. Ezzel az eszközzel tudjuk szabályozni, hogy hány fokra fűtse fel a vizet a bojler. Az elektromos cuccok leszerelésekor ez marad a végére. Ez egy hosszú vékony pálca segítségével hatol be a bojler alján a vízmelegítőbe. Ez a hosszú pálca "méri" a víz hőfokát.

hoszabalyzo.jpg
Hőszabályzó. Ilyesmit kell találnotok. Van ugyanilyen feketében is.

bojleralja.JPG
Ha az elektronikát leszereltétek, feltárul a bojler vízterét lezáró fedél. Esetünkben hat csavarral rögzítve. A vízcseppeket hagyjátok figyelmen kívül. A fotó csak illusztráció.

Nagyjából ennél a pontnál érkezhetett meg Dani barátom a nagyszüleihez. Nem mondom, hogy rögtön segíteni akart, éhesebb volt ő annál. Ebéd után viszont nem nézhette tétlenül, hogy nagyapja szenved a fedél levételével. Ez ugyanis a következő lépés. Kivette nagypapája kezéből a 17-es (vagy nem ekkora) kulcsot és nekilátott, hogy letekerje az anyákat. Jött is a sóhajtozás, meg a "hogy fogod azt a szerszámot" rigmus. Olyan hanglejtéssel, hogy attól bárki azonnal elsüllyed szégyenében. Hiába na, az öregek, még azokban az időkben nőttek fel, amikor mindent maguknak kellett megcsinálniuk. Aztán úgy maradtak. Ezért szeretjük őket. Ha megvagyunk és lekerült a fedél akkor simán lehet, hogy ilyesmit látunk:

bojler_vizkovesedes.jpg
Az a barna szmötyi a vízkő. Erre gondoltam, amikor a bojler belsejében lévő kuplerájra utaltam.

A vízkövet semmiképp ne hagyjuk benne a bojlerben. Elő a vödörrel, és kis kezünkkel kotorjuk ki a gusztustalanságot a víztérből. Nézzük, mi a helyzet a fűtőszállal és az anódrúddal. Ezek az a alkatrészek az imént leszerelt fedélen laknak.

image_2.jpeg
Ez volna az erősen viseltes anódrúd. Megjegyzem, láttam már ennél jóval durvábbat is. Ezt egy anya rögzíti a fedélhez.  Szedjük le, ahogy nagyapi is tette!

image_1.jpeg image.jpeg
Ezeken a fényképeken az új anódrúd látható, háttérben a fűtőszállal. Természetesen Dani a fotózással lemaradt a fűtőszál cseréjéről. Az anódhoz hasonlóan azt is egy anya rögzíti a fedélhez. Külön felhívnám mindenki figyelmét a falon látható lelőtt állat kabátjára.

Összeszereléskor minden ugyanúgy zajlik, mint szétszedéskor, csak fordított sorrendben. Figyeljünk arra, hogy a fedél tömítését ne felejtsük el pótolni. Amikor tehát elmegyünk a boltba fűtőszálat és anódrudat venni, szerezzük be ezt is. Javaslom, hogy mielőtt beszerző körútra indultok írjátok fel pontosan, hogy milyen márkájú és típusú a bojler, amihez alkatrészt vásároltok. Megúszhattok egy plusz utat, vagy egy feszültségekkel teli "Te anya, olvasd már le légyszi, hogy mi a bojler pontos típusa. Nem igaz, hogy nem találod" témájú  telefonbeszélgetést a feleségetekkel. Már, ha van ilyen. Még egy fontos dolog! Szerintem összeszerelés előtt tisztítsátok meg az elektromos csatlakozókat. Kész is volnánk. Töltsük fel vízzel a tartályt, majd adjuk rá a tajtékot.

Update: az ilyen kalandokat azért, ha lehet inkább bízzuk szakemberre!

Szerelés közben hallgassunk zenét. Simán belefér egy teljes album. Ajánlatom a Tears for Fears 1989-es The Seeds of Love című albuma. Ettől megnyugszotok.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek