AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 08. 24.
A szegecs olyan kötőelem, amely végeinek megfelelő alakításával szerkezeti elemek összefogására...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 24.
Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 24.
A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 24.
Ahhoz, hogy egyenes vonalú sík felületet kapjunk, úgy kell reszelni, hogy a kézi erőtől származó...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 24.
A reszelés egyike azoknak a megmunkálási műveleteknek, amit szinte minden vas- és fémipari...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az idomfűrészelést általában a pontosabb, vagy a különleges megmunkálásnál használjuk. Ilyenek pl. a műszerészfűrész és a lombfűrész.

fem_aug_10a.jpg

A műszerészfűrész kerete igen vékony fűrészlap befogására való. A nyeles befogófejet állítható rész segítségével a kengyelen eltolhatjuk és csavarral rögzíthetjük, így különböző hosszúságú fűrészlapok foghatók be.

A fűrészlapot attól függően fogjuk be, hogy a fűrészkeret munka közben hogyan mozog; függőleges munkamozgásnál a húzás, vízszintes munkamozgásnál a tolás irányába. A fűrészlapot a szárnyas anyát meghúzásával feszítjük ki.

fem_aug_13.jpg

Műszerészfűrész

A lombfűrész kerete laposacél, újabban acélcső. Mindkét feszítődarab szilárdan összefügg a kerettel. A befogópofákat szárnyas anyákkal ellátott csavarok szorítják össze. A lombfűrésszel függőleges irányban fűrészelünk. A fűrészlap a húzás irányában dolgozik, ezért behelyezésekor a fogak hegyének a nyél felé kell mutatniuk. A fűrészlapot előbb a nyél felőli oldalán fogjuk be. Ezután bal kézzel testünkhöz szorítva összenyomjuk a keret két szárát és a szárnyas anyával a befogódarabba rögzítjük a fűrészlapot.

fem_aug_10.jpg

Lombfűrész

Minták (sablonok) kifűrészelésekor a munkadarabot fűrészasztalra helyezzük. A fűrészasztal fából készül és háromszög alakú, körben végződő kivágása van. Munka közben az asztalt egy befogódarab segítségével úgy fogjuk be, hogy akadálymentesen tudjunk dolgozni.

fem_aug_12.jpg

Lombfűrészasztal

Fűrészeléskor a munkadarabot bal kézzel szorosan az asztalra szorítjuk, a jobb kéz pedig az előrajzolás mentén vezeti a fűrészt.

fem_aug_11.jpg
Fűrészelés lombfűrésszel

Kivágások fűrészelésekor előbb egy lyukat kell fúrni, hogy az előrajzolt vonalon vezethessük a fűrészlapot. A munkadarabot óvatosan az egyik oldalon befogott fűrészlapra fűzzük, a fűrészlap másik végét pedig csak ezután fogjuk be. Fűrészeléskor a keretet kissé előre kell dönteni. így megfelelőbb lesz a vágás, és a fűrészlap sem akad be. A fűrészlap előredöntésével annyira megnövelhető a bevágás hosszúsága, hogy egyszerre legalább két fog vághat.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.
 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek