AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 10. 07.
Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még "holtában"...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 07.
A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep, köznapi nevén a csap. Nem nagyon kell...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 07.
Amikor régen épült ingatlan szigetelését kellene feljavítani a mai kor elvárásainak...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 07.
Számos esetben van szükség különféle tárgyaknak a falra erősítésére. Ha az nem túl súlyos,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 07.
Egy korábbi posztunk nyomán kaptuk az ötletet, hogy írhatnánk néhány, nálunk kevésbé ismert...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szigetelünk megint. Kedvelt téma, és a fejlesztés tempója már-már megközelíti a számítástechnikai eszközökét, ha ráállnánk, akár hetente lehetne új anyagokról blogolni. Az egyre dráguló energia mind hatékonyabb hőszigetelést kíván. Az elvárásainkat vagy extrém vastag hőszigeteléssel, vagy minőségileg jobb szigetelőanyagokkal tudjuk kielégíteni. (Vagy a kettő kombinálásával akár, de erről még később...) 

Austrotherm GRAFIT REFLEX (1).jpg

Az egyik ilyen új fejlesztés az Austrotherm GRAFIT® REFLEX homlokzati hőszigetelő lemez. Az anyag szürke színét az ultrafinom szemcséjű grafit adalékolásnak köszönheti, aminek hatására hőszigetelő képessége közel 30%-al javul a megszokott fehér színű homlokzatszigetelő lapokhoz képest. A termék minden más fizikai tulajdonságaiban azonos a korábbról ismert szigetelőlemezekével, ezért alkalmazása nem igényel új tudást sem a tervezőktől, sem a kivitelezőktől. A GRAFIT® REFLEX lapok egyik oldalon világos színűre vannak festve. Egy sötétszürke anyag a tűző napsütésben kellemetlen mértékben fel tudna melegedni, ami kivitelezési problémákhoz vezethetne. A lapokra felhordott világos színű festékréteg ezt megakadályozza, így biztonságosabbá teszi a kivitelezést. A táblákat a festetlen felületükkel befele kell a falra ragasztani.

A GRAFIT® REFLEX lapokat különösen előnyösen lehet használni olyan helyeken, ahol vastag hőszigetelő anyagot kell a falszerkezetre rögzíteni (vasbeton épületek), illetve felújítások során, mikor a rendelkezésre álló rétegvastagságban minél kedvezőbb hőszigetelési értéket szeretnénk elérni. Fokozottan igaz ez az ajtók, ablakok környékén, ahol gyakran fizikailag nincs annyi hely a hőszigetelésre, amennyire szükséges lenne. Az ilyen kritikus helyeken mindig a szürke színű hőszigetelést kell alkalmazni. Jogszabályi korlátja is lehet a vastag hőszigetelésnek. Utólagos hőszigetelés során a homlokzat burkolat a közterületből legfeljebb 10 cm-t vehet el, de a GRAFIT® REFLEX alkalmazásával a vastagsági korlátozás betartása mellett is van lehetőség a hatékonyabb hőszigetelésre. Jobb szigetelő képessége miatt előszeretettel alkalmazzák alacsony energiájú házak és passzívházak esetében.

Nyugdíjas otthon h_szigetelése 15 cm vastag Grafit(R) Reflex lemezekkel (1).jpg

További előnye a terméknek, hogy alkalmazásával csökkenthetők a homlokzati hőszigetelés járulékos költségei. A rövidebb dübel, a keskenyebb lábazati sín vagy párkány nem csak esztétikusabbá teheti a házat, hanem költségmegtakarítást is jelent, továbbá a nagy vastagsághoz tartozó kiegészítő elemek nem is mindig beszerezhetők.

Javasolt hőszigetelési vastagság:

Míg a mai magyar építési gyakorlatban az 6-8 cm vastag hőszigetelés az általános, addig a legtöbb európai országban jóval előttünk járnak. A szomszédos Ausztriában az átlagvastagság már 13 cm, Szlovákiában pedig 10 cm a homlokzati hőszigetelés minimális vastagsága. A fűtési költségekkel takarékoskodni kívánók számára Magyarországon is a ma járatosnál lényegesen vastagabb hőszigetelést célszerű alkalmazni. Amennyiben a hőszigetelés vastagságát 6 cm-ről a duplájára növeljük, kis költséggel duplájára növelhetjük a szigetelés hatékonyságát. Éppen ezért célszerű 10-12 cm vastag GRAFIT® REFLEX lemezekkel szigetelni az épületet.

Mikor térül meg a plusz hőszigetelés?

Bár a hőszigetelésnek komoly, pénzben nem mérhető előnyei is vannak (komfortosabb lakás, esztétikus homlokzat, stb.), mégis, mindig felmerül a kérdés: mikor térül ez meg nekem? Ez egyszerűen meghatározható. Mivel a hőszigetelő rendszer költségeinek döntő többsége – ragasztótapasz, üvegháló, alapozó, vakolat, állványozás, kivitelezés – a hőszigetelés vastagságától független, a megtérülési idő számításánál csak a plusz hőszigetelés költségeivel kell kalkulálnunk. A plusz hőszigetelés egy átlagos ház esetében rövid idő – 3-4 év – alatt megtérül! Egy jó minőségű anyagokból, jól kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer 25-30 évig is szolgálja a ház lakóit. A megtérülés éveit követően a plusz hőszigetelés tiszta hasznot, akár több tízezer forintot termel évente.

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a Austrotherm kft-t.

Austrotherm_Logo4c (1).jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek