AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 10. 11.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 11.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 11.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 11.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 11.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bőrbútorok tisztítása, ápolása

A bőr kárpitozású bútorok főként tartósságuk és eleganciájuk miatt kedveltek. E bútordarabok azonban különféle kikészítésű bőrökkel kárpitozottak és csak akkor lesznek valóban sokáig tartósak és szépek, ha rendszeres ápolásban részesülnek. Ez többnyire a bőr fajtájától és kikészítésétől is függ, ám a rendszeres ápolást mindenképpen igénylik. E tekintetben számos házi praktika is van amelyek azonban valójában nem igazán hatásosak, és sokszor ártanak is a bőrkárpitoknak.

borbutor01.jpg

Néhány alapszempontot feltétlenül érdemes ápolásukkor szem előtt tartani: alapvetően tilos oldószeres és szilikon tartalmú szereket használni! A házi praktikák közül pl. a tejes tisztítás is káros hatású, mert nemcsak tönkre teszi a cserzett bőröket, hanem büdös is lesz tőle ez a kényes kárpitanyag. A benzin, terpentin használata sem ajánlott, mert ezek hatása is károsíthatja a bőröket. Elterjedt tévhit, hogy a méhviaszos áttörlés is jót tesz a bőrfelületeknek. Nos ez legfeljebb a lábbeliknél igaz, a bőrkárpitozású bútoroknak azonban nem tesz jót, mert eltömíti a bőr pórusait és ezáltal gátolja az anyag szellőzősét. A bőr nedves ronggyal való áttörlése helyett jobb megoldás a babák számára készült nedvesített törlőkendővel való áttörlő ápolás, ám a bőrt legfeljebb csak nagyon enyhén nedves ronggyal szabad áttörölni.

Alapvetően fontos a bőrfelületek gyakori portalanítása. Ezt száraz és puha pamut ronggyal célszerű elvégezni, de porszívózással is hatásos a bőrfelületek portalanítása. A bőröket lehetőleg óvjuk a közvetlen napsütéstől és a hőhatásoktól. Radiátortól legalább 30 centiméterre helyezzük el a bőrbútorokat, de minél messzebb vannak a hőforrástól annál jobb, mert a meleg levegő gyorsítja a bőr kiszáradását. Az erős napfénytől is óvjuk ezeket a bútordarabokat, bár a legtöbb bőrbútor-ápoló készítmény UV szűrő hatással rendelkező komponenst is tartalmaz.

borbutor02.jpeg

A bútorbőrre került szennyeződéseket pedig lehetőleg azonnal töröljük le, ám a felületet soha ne dörzsöljük durván. A folyadékot itassuk fel, a foltot pedig speciális bőrtisztítóval és ne a hagyományos háztartási folttisztító-szerekkel próbáljuk eltávolítani. A szennyeződést körkörös mozdulatokkal a folt külsejéről haladva a közepe felé haladva itassuk fel, vagy tisztítsuk meg. Az esetleges szennyeződések azonban sokfélék lehetnek, pl. víz, izzadság, zsíros anyagok, ezért az eltávolításukhoz csak a kimondottan bőrbútorokhoz használható gyári készítmények tisztítószerei közül célszerű kiválasztani. Ezeket a bőrbútorokat forgalmazó nagyobb kereskedésekben célszerű beszerezni, mégpedig a bőr fajtáknak megfelelő változataik közül. Ilyenkor ajánlatos a tanácsukat is kikérni a megfelelő szerk kiválasztásához! Az ápoláshoz, tisztításhoz csak kimondottan bőrbútor ápolószereket szabad használni, ezt soha nem szabad elfelejteni!

Ezek közül számos tisztító folyadékot és balzsamot tartalmazó készletben szerezhető be. Ezek közül bő választékot kínálnak a Bioline készítmények, amelyek különféle állapotú és szennyezett bőrök ápolásához használhatók. Hasonlóan hatásosak a Fenice bőrápoló készítmények, amelyekkel hatékonyan és káros hatások nélkül őrizhető meg a bőrbútorok puhasága és tartóssága.  A bőrtisztító kendőkkel pedig a rendszeres tisztán tartásuk könnyíthető meg, továbbá a bőrvédő kendők használata egy láthatatlan, de szellőző réteget képeznek a bőrön, ami megakadályozza az esetleges foltképződéseket és megkönnyíti a bőrkárpit későbbi tisztítását. Ha viszont a gyári tisztítószerek használatával sem tüntethető el a folt, vagy a szennyeződés, akkor célszerű szakemberhez fordulni!

borbutor03.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek