AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 06. 10.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 10.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 10.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 10.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 10.
A mai napon könnyedén egy tömegrendezvényen találhatja magát az ember. Vannak, akik nem üres...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak elméleti, vagy épp mások munkáit bemutató írások is. Mi persze az első csoportba tartozókat kedveljük a leginkább, új sorozatunkban néhány korábbi munkánkat mutatjuk be újra, hiszen folyamatosan érkeznek az új olvasók, és mégsem járja, hogy ők mindezen csodákból kimaradjanak. 'Újraposzt' sorozatunk első írása egy bagolyajtóról szól.

Hogy mi az a bagolyajtó? Elmondom. Mióta vagy 14 éve ideköltöztünk ebbe a régi vidéki házba, én egyfolytában szeretnék egy olyan bejárati ajtót, mint bagolynak van a Micimackó rajzfilmekben. (Egyébként az eredeti Shepard illusztrációk szerint is a könyvben.) Szóval egy olyan ajtót, aminek külön ki lehet nyitni csak a felső részét. így ugyebár nyitva is, meg csukva is van egyszerre. Mindent látok, nem vagyok bezárkózva, ugyanakkor mégsem jön be minden kutya rögtön. Amúgy persze ez igazából egy klasszikus angolszász "farm" ajtó, de a bagolyajtó jobban hangzik.

owl door.jpg

 

Aztán tavaly ősszel, a rám jellemző "hétvégi hirtelen felindulásból" nekiestem az ötlet megvalósításának. Adott volt ugye a régi ajtó, viszont nem volt itthon egy darab léc, deszka, és semmi ilyesmi. Fűrészem szerencsére volt. Tehát leemeltem az ajtót, aztán nekiestem. (Természetesen egy darab skiccet sem rajzoltam, úgy voltam hogy majd adja magát a dolog. És adta is, de ez majd kiderül...)

  • Szépen kettévágtam keresztben körfűrésszel az egész ajtót (a pántot nem).
  • Miután eredetileg három pánt tartotta, amiből most kettő az alsó részre esett, a felső félhez kellett valamit találnom. Ezek persze vagy 60 éves bevésőpántok, pont ilyen nyilván nem volt, de azért hasonló méretű, de befúrható forgópántot túrtam a műhelyben. 
  • Az alsó féllel túl sok gond nem volt egyelőre, cseréltem benne zárat (az már időszerű volt amúgy is), aztán félretettem. Hanem a felső... oda ugyanis üveget szerettem volna belerakni.  
  • Tehát először is dekopírral kivágtam az ajtó betét részét a fenyő keret-szerkezetből. így kaptam egy fordított U formájú fél keretet, a szintén kivágott - a felső harmadra eső - kereszttartót betettem alulra, így már lett egy felakasztható keretem. 
  • Találtam a műhelyben két régi fenyő szúnyogháló keretet, azokat felszabtam, és készült belőlük egy kereszt alakú osztás az elkészült felső keretbe. 
  • Mindent összeragasztottam, gletteltem, aztán hagytam gyógyulni.

bagoly2.jpg

Itt már azért kezd valamit mutatni a dolog, bár az üvegek rögzítése ekkor még nem volt kifundálva.

  • Ezután jött a neheze, miután nem voltak tervek, meglehetősen ad-hoc módszerrel ki kellett találjam, hogy rögzítsem az üvegeket a keretbe (mi a fenéből vágjak üvegszegező léceket?), valamint rá kellett jönni, hogy lehet úgy megoldani a két ajtófél találkozását, ami - csukott állapotban - legalább némiképp hőszigetelő záródást tesz lehetővé. (De legalább a verébnél nagyobb rovarokat kívül tartja.) Épp ezért, bár a fenti Micimackós rajzon az alsó rész is külön nyílik, nálam csak a felső nyílik külön. Így lehetett megoldani, hogy a két ajtó között azért legyen valami szigetelés, a felső rész "rácsukódik" az alsóra. 
  • Az alsó fél ajtóra kellett fabrikálni egy polc szerűséget, egyrészt mert ilyen a bagolyén is volt, másrészt mert így a nyitott ajtóban a macska remekül tud napkúrázni, anélkül hogy az ajtó éle nyomná a fenekét. Meg ajtóban-állva-trécseléshez is jó (mármint persze nekem, nem a macskáknak). 

Nem akarom túl hosszúra nyújtani a dolgot. Végül megoldottam mindent, az összes nagyjából egyenes hulladék faanyagot elhasználtam. És némi gyors alapozó pingálás után végül az itt látható eredményt kaptam.

bagoly3.jpg

Üvegem volt itthon, két maradék darab, méghozzá szép mintás. Abból kijött a négy ablakszem. Kellett még egy zárat kitalálni a csukott állapotban tartásra, ami magától bekattan, ha becsapom a felső részt. Ilyet találtam a zárboltban, csak persze szét kellett szedni és megfordítani benne a zárnyelvet. Aztán ha majd egyszer festek a verandán, akkor kap az egész ajtótok takaróléceket körbe, meg rendes festést. 

A csukott bagolyajtó ablaka és a kint lévő veranda ablak amúgy ilyen mutatós fényjátákot produkál a felkelő nap hatására. Már csak ezért is megérte:

A fényjáték közben pedig hallgathattok zenét. Mert az illik hozzá, meg különben is:

Szóval azóta van bagolyajtóm. Csináljatok ti is magatoknak, jó móka. (Csak gondoljatok arra időben, hogy ha később cikket írnátok a műtétről, legyen elégséges képanyag az átalakítás folyamatáról. Mert én arról megfeledkeztem.)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek