Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szőnyeg a falon

Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved a szerkesztőség, ezért minden szembejövő megírnivalóra próbálunk lecsapni. Az történt, hogy tegnap a jónevű JAB Anstoetz cég csodálatosságos budapesti képviseletén kellett a falra felrögzíteni egy 2x3 méteres szőnyeget. Ez egyfelől persze nem bonyolult munka, másrészt azért igényel némi átgondolást...

szőnyeg faldíszítés falburkolat otthon

 A padlásfeljáró

A lehajtható létrás padlásfeljárókat sokan ismerik. Ezek azok a szerkezetek, amiket be kell építeni egy a szoba mennyezetébe vágott alkalmatos nyílásba. Csukott állapotban csak egy sima ajtót látunk, de lenyitva egy három-négy tagból álló, kinyitható létrát kapunk, amelyen felmehetünk a padlásra.

Padláskibúvó vakolat padlásfeljáró lépcső padláslépcső padláslétra

Gyaluljunk falcot!

Az elektromos kézi gyalukról már írtunk korábban a többi elektromos szerszámmal együtt. Azonban most egy üzenetben érkezett kérdés kapcsán külön is ejtünk róluk néhány szót. A kérdés egy szoruló ajtólap kapcsán érkezett, konkrétan arra vonatkozott, hogyan is lehet ezt orvosolni.

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

Primitív technológia?

A minap megintcsak egy Youtube videóra bukkantam, majd ennek nyomán egész sereg hasonlóra. Most azonban csak erről az egy videóról írnék pár szót. A tévében persze már mindenki látott mindenféle hajótöröttes, meg lakatlanszigetes filmet, és persze a National Geographic különböző, a világ eldugott vidékein élő természetközeli népek életéről szóló dokufilmek közül is láthattunk legalább néhányat. Van tehát némi fogalmunk arról, - ha más nem elméletben - hogyan is kell kinézzen egy hagyományos, a természetben található építőanyagok felhasználásával épült kunyhó.

primitív technológia agyag égetett cserép tradicionális építkezés agyag kunyhó

Megjavítva: rezgőcsiszoló

rezgőcsiszoló javítás gépjavítás szétszedtem szerelés

Egyszerű történet következik egy Kínába szakadt Strauss rokonnal és az ő furcsa titkáról, amit markolatában rejtegetett. A "Megjavítva" sorozat kezdetben mindig "Szétszedtem" címet kap, mert elromlott, szétszedtem, aztán majd lesz valami. Most épp sikerült életre kelteni boncolás közben. Lássuk be, ez orvosprofesszoroknak sem sikerül mindig. Mellékhatások tekintetében forduljon nekromantájához vagy kérdezze műszerészét.

Tanulmányi hírek

oktatás okj tanfolyam felnőttképzés

Két jó hírem van a barkácsismereteket vagy új szakmát intézményes keretek között tanulni kívánók részére. Legörvendetesebb, hogy az állam meglepő nagyvonalúsággal elérhetővé tette az összes OKJ tanfolyam anyagát az Interneten. Az illusztrációkkal és képletekkel is ellátott pdf-fájlok rendszerezett formában érhetők el ezen a linken.

A legjobb alapanyag

Itt a blogon általában én írom a fával kapcsolatos posztokat. Eredeti szakmám is faiparos, de a fa szeretete korábbra nyúlik vissza, gyermekként is természetes volt, hogy apám minden délután és minden hétvégén gyárt valamit fából, szekrényt, verandát, faházat, vagyis mindent, ami épp kellett.

Matthias Wandel gépek házilag gépek fából faipar barkácsgép

Konzervcsövek és koncertek

Kicsit elmaradtam a kollektoros írásokkal, mert a gyakorlati megvalósítás lassan halad. Elég sok egyéb munka és dolog van, ráadásul ez már mindenképp inkább a következő télen fog -remélhetőleg - hasznot hajtani. De azért van fejlemény.

kollektor csövek reggae konzervdoboz OLR

Barkácsoljunk kikapcsolódást! 

Ez a mai egy kicsit rendhagyó poszt lesz. Ráadásul a címe is becsapós... Itt a blogon főképp a munkáról szokott szó esni, még ha ez a munka sokszor kikapcsolódást is jelent annak, aki épp végzi. Azonban jól tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott élethez, - sőt, igazából a nagyjából elviselhetőhöz is - fontos, hogy néha úgy igazából is kikapcsolódjunk. Mondjuk zenehallgatással.

koncert kikapcsolódás feltöltődés

Sörkollektor 4 - lássunk neki 

Bárhogy is próbálkozzék az egyszeri barkácsoló, előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor is a tervezgetéssel töltött napok/hetek után neki kell látni a fizikai megvalósításnak. Pedig tervezni, valljuk be, jóval egyszerűbb, ráadásul remekül lehet végezni a fűtött szobában is. És sokkal egyszerűbb ceruzával a kézben rajzolgatni egy kockás papírra, lendületes vonalakkal felvázolni a leendő kollektorunk körvonalait, mint a hideg, téli műhelyben fagyoskodni egy csomó deszka, és egy komolyabb bádogemberhez elegendő konzervdoboz között. A tervezés emelkedett hangulatában elegáns nagyvonalúsággal siklunk el az olyan földhözragadt problémák felett, hogy például hogyan is fogjuk a csöveket rögzíteni a gyűjtődobozokhoz.

sörkollektor konzervdoboz légkollektor csináld magad fűtés

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek