Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Én gépem: Fúrónapló 1.

14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója) koprodukcióban készült asztali fúrógépet. Örvendeztem, hiszen kell egy gyári derékszög a műhelybe fúráshoz és ezt a kézi berendezés nem garantálja kielégítően (kisegítő állvánnyal sem).

ipfuro04_1.jpg

Ráadásul igazán barátságos árban, 1500 wattos motorral jutottam hozzá. Egy kedvezőnek tűnő példaként lebegett a szerény barkács-költségvetéses műhelyek számára, hogy ha sokfajta megmunkálás kell végezni, elégedjünk meg a legalja minőséggel is, különben nem jutunk előre.

Műhely egy dobozban

Nemrég írtunk pár karácsonyi ajándéktippet, ezek egyike volt az a szerszám, amelyről most külön is szólunk. Azt minden barkácshajlamú olvasónk tudja, hogy rengeteg olyan finom munka adódhat a ház körül, amihez a hagyományos szerszámok túl nagyok, túl robusztusak. Az ilyen munkákhoz célszerű egy finomabb berendezés beszerzése. Persze ezek a munkák is lehetnek sokfélék. Fúrás, csiszolás, marás, vágás is szóba jöhet, minden feladatra venni egy mini méretű célgépet nem biztos hogy járható út. A most bemutatott gép talán segít ezen a gondunkon.

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

Én gépem: oszlopos fúró

Az oszlopos fúrógépek feltalálását a megfigyelés támasztotta alá, hogy kézi fúrógéppel kevesen tudnak két oldalról is pontosan derékszögben, nagy szorítóerővel dolgozni.

o_furo07.jpg

Itthon is felburjánzott az igény egy ilyen beszerzésére és igazán szerencsésen választottam a minőség - teljesítmény - ár háromszögben vergődve. Reklámmentesen (hiszen ebben a kategóriában a típus lényegtelen) bemutatom a német-kínai-lengyel koprodukcióban fogant példányt. Egyébként itthon miért nem gyártunk mi ilyeneket? Nem nagy kihívás lenne.

Kevés a hely a műhelyben?

Akkor használjuk kis méretű szerszámokat! És ha nem kapunk elég apró szerszámokat a boltban, akár magunk is elkészíthetjük azokat. Kedvcsinálónak és ötletadónak szánjuk a mai posztunk témáját:

Egyenes furatok

Nemrég egy posztunkban megemlékeztünk egy LEGO-ból épített derékszögről, melynek segítségével jobb eséllyel tudunk egyenes, a munkadarabra tökéletesen merőleges furatot készíteni. Voltak fenntartásaink a segédeszközzel kapcsolatban. Most pedig az ölünkbe hullott a popularmechanics.com cikke, melyben szintén az egyenes furat problematikájára próbálnak házilagos, és nem annyira házilagos megoldást nyújtani.

Az első megoldáson essünk is túl gyorsan. Ez hasonló, mint az építőjátékos ötlet, csak ez egy faderékszög. Ugyanazon elv alapján tud segítségünkre lenni, mint az legós kütyü.

A következő egy optikai megoldás. Végy egy használaton kívüli cédét. A nyomtatott oldalával lefelé helyezd a majdani furat fölé. Fúrj keresztül a cédé közepén található lyukon. Mindaddig, amíg a fúrószár cédé felületéről tükröződő képe törés nélküli folytatólagosságot mutat a valódi fúrószárral, jó úton jársz. Minket ez a módszer annyira nem győzött meg, de puhább anyagoknál talán működik.

A harmadik segédeszközért még a boltba is el kell menni. Ez egy hordozható fúróállvány, ami még nem is annyira drága mulatság. Tokmány is jár hozzá és még a leendő furat mélységét is meg tudjuk vele szabni, meg egy csomó minden mást is. Az ára 13 ezer forint körül van. A "mobil fúróállvány" kifejezésre keressetek rá a neten.

Forrás: popularmechanics.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

LEGO-támaszték fúráshoz

Írtunk már itt a Furdancson a népszerű gyerekjáték alternatív felhasználási módjairól. Díszíthetünk vele, készíthetünk fali kulcstartót belőle, és még sorolhatnánk. Kedvenc amerikai lakossági barkácsoldalunkon leltünk egy ügyes megoldást arra az esetre, ha azt szeretnénk, hogy a függőlegesnek szánt furat valóban az legyen. Néhány építőkockát kell csak lenyúlni a gyerektől és már készíthetjük is a támasztékot.

Természetesen az ötlet nem rossz, de gyakorlati használhatóságával kapcsolatban vannak fenntartásaink. Már pusztán az egykezes fúrókezelés  rengeteg hibalehetőséget rejt magában. Pont a kis kütyü az, ami arra kényszerít bennünket, hogy egy kézzel tartsuk a fúrót. Valahogy labilisnak tűnik a rendszer, így a fotó alapján. A másik dolog, ami nem feltétlenül segíti munkánkat, az az acél és a műanyag találkozása. Ez ugyebár nem mondható surlódásmentesnek és nem nehéz kitalálni, hogy ezúttal a legó marad alul. Legalábbis ahogy mi látjuk, persze anélkül, hogy kipróbáltuk volna. Ha esetleg van tapsztalatotok, akkor kommenteljétek ide. Bővebben itt tájékozódhattok: http://www.instructables.com/id/How-To-Drill-Straight-Holes-with-a-Hand-Drill-Usin/

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A tokmánycsere

A mai fúrógépeknél már általános a különböző gyorstokmányok használata. Ezek sokszor célszerűek is, hiszen nincs szükség szerszámra (tokmánykulcsra) a használatukhoz. Azonban az élettartamuk általában nem közelíti meg a hagyományos, kulcsos tokmányokét. Több megoldást használnak a gyártók, ezek különböző hatékonyságúak. Sajnos időnként előfordul, hogy ezen tokmányok kézzel történő megszorítása már nem elégséges. Van, hogy a tokmányba fogott fúrószárat egyszerűen nem vagyunk képesek elég szorosan rögzíteni, és az a munka közben megcsúszik/megforog a tokmányban.

Oszlopos fúrógép házilag

Az megfelelő műhelyben járva talán az egyik legvarázslatosabb eszköz, amit felfedezhet az ember, az úgynevezett oszlopos fúrógép. Magában foglalja a praktikumot, emellett pedig szép is. Az ilyen szerszámokat illik acélból készíteni, mint azt az alábbi fotón is láthatjátok, de az gondolkodó ember alternatív anyagok felhasználásával is összeeszkábálhat valami hasonlót.

oszlopos.jpg


Mai ajánlatunk egy házilag, többek között PVC-csövekből elkészíthető oszlopos, vagy inkább állványos fúrógép, illetve maga az állvány. A szerkezet a célnak megfelel, mindössze egy nem túl nehéz fúrógépet (ebben az esetben Dremel) kell ráerősíteni. Ne álmodozzunk túl nagy előtolásról, de a függőleges irányú fúrási igényeinket tökéletesen kielégíthetjük vele. A leírást és még több fotót az elkészítésről ITT találjátok. Jó szórakozást!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Fúrógéppel hajtott babahinta

Az üvöltő, aludni nem akaró gyerek okozta fáradtság, olykor kreatív megoldásokra sarkallhatja az embert. Talán az alábbi videón látható szerkezet is egy ilyen élethelyzetben született. Mindenesetre a kölöknek láthatóan tetszik. Ha mindenképpen szüttyögni akartok vele, akkor az elkészítéséhez szükséges leírást ITT találjátok. Legalább annyira "igényes" megoldás, mint Mr.Furdancs kolléga ajtógombja.

Sokan belefuthattatok mostanában ebbe, a szerintem holland (Ün drill) fiatalemberbe. Nem éppen Michelin-csillag kompatibilis étkezési praktikáját mutatja be az alábbi kisfilmben, egy fúró és egy kukorica segítségével. Inkább foggal darálás, mintsem evés, mindenesetre szerintem szórakoztató. Ezek a hollandok?!

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek