AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 30.
A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper),...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 30.
Egy ilyen barkácsolós blogon általában a saját kezű munkáról szóló posztok jelennek meg....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 30.
Pénteken posztolt írásunk Paks 2 témájában meglehetősen olvasott lett. Ráadásul elég szép...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 30.
A Furdancs blog pár napja meghirdetett egy játékot, ahol amolyan gondolat-kísérlet keretében...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 30.
Reneszánszukat élik a kéziszerszámok. Amerikában komplett képzéseket tartanak hobbiasztalosoknak,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

tolo.jpg

Pontosabb (0,1-0,05 mm pontosságú) méréseket tolómércével végzünk. A tolómérce a műhelygyakorlatban legáltalánosabban használt mérőeszköz. Többféle mérésre alkalmas (hosszúság, vastagság, külső és belső átmérő, magasság, mélység).

femipar36.jpg

A tolómércék a következő változatokban készülnek: A10 (0,1), A50 (0,05) vagy A20 (0,02) mm leolvasási pontossággal. Nagyság szerint 100, 125, 200, 300, 500, 800 és 1000 mm felső méréshatárral. Alak szerint zseb-, egycsőrű, egycsőrű finombeállítós, kétcsőrű finombeállítós és mélységmérő tolómérce.

A zsebtolómérce külső és belső méretek mérésére alkalmas. A tolómércén mélységmérő is van 10 vagy 20 mm leolvasási értékű nóniusszal. A 0,1 vagy 0,05 mm pontosságú méreteket a nóniuszon olvashatjuk le. A nóniusz a főbeosztáshoz képest olyan eltolható segédbeosztás, amely a főbeosztás 1 mm-nyi osztásának tört részét teszi leolvashatóvá.

femipar35.jpg

0,1 mm pontosságú nóniusz

A 0,1 mm leolvasási pontosságú tolómércénél a főbeosztás 9 mm-es szakasza a nóniuszon tíz egyenlő részre van felosztva. A nóniusz skálájának egy beosztása tehát 9:10 = 0,9 mm, vagyis 0,1 mm-rel kisebb, mint a főbeosztás egységnyi osztása.

Alapállásban a mm-beosztás kilencedik rovása a nóniusz beosztás tizedik rovásával esik egybe. Ha a nóniusz beosztás kezdő rovását a mm-beosztáshoz képest jobbra, de 1 mm-nél kisebb mértékben elmozdítjuk, az elmozdulás mértéke annyi tized mm, ahányadik rovása a nóniusz beosztásának (balról számítva) a mm-beosztás valamelyik rovásával egybeesik.

femipar38.jpg

A nóniusz beosztásának 7. rovása esik egybe a mm-beosztás rovásával,
tehát az elmozdulás mértéke 0,7 mm.

A munkadarab méretét úgy állapítjuk meg, hogy a tolómércét a mérendő darabhoz beállítjuk, majd a nóniusz kezdő (0) rovásánál a főbeosztáson az egész mm-eket, ettől kiindulva pedig a nóniusznak azt a rovását keressük meg, amelyik egybeesik a főbeosztás szemben levő rovásával. 

femipar32.jpg

Egycsörű tolómérce

Az egycsörű tolómérce csak külső és belső méret mérésére való. Nóniusz beosztásának leolvasási értéke 1/10 vagy  1/20. A méretet úgy olvassuk le, mint a zsebtolómércén, azzal a különbséggel, hogy a belső méréskor a leolvasott értékhez az S vastagságú mérőpofák vastagságát is - 10 mm-t - hozzá kell adni. A belső méret tehát D - a leolvasott értek + 2S = leolvasott érték + 10 mm.

femipar13.jpg

Belső  mérés egycsőrű  tolómércével

femipar33.jpg

Egycsörű, finombeállítással ellátott tolómérce

Az egycsörű, finombeállítással ellátott tolómérce is csak külső és belső méretek mérésére való. Nóniusz beosztásának leolvasási értéke 1/20 vagy 1/50 mm. A nóniusz skálának egy osztása 49:50 = 0,98 mm, azaz 0,02 mm-rel kisebb, mint a főbeosztás egységnyi osztása. A méretet a 0,1 mm-es tolómércéhez hasonló módon olvassuk le, de ez esetben a nóniuszon leolvasott osztások számát kettővel szorozzuk, s ez adja a századmillimétereket. A finombeállítóval pontosabb a mérés, mint nélküle.

Ügy mérünk, hogy a tolókával -• ennek rögzítőcsavarját lazán hagyva - megközelítjük a mérendő felületet, majd a kengyelt a kengyelrögzítő csavarral rögzítjük, s a finombeállító anyát addig forgatjuk, amíg a tolómérce mérőfelülete ütközik a mérendő felülettel.

egycsoru.jpg

Kétcsörű, finombeállítással ellátott tolómérce

A finombeállítóval ellátott kétcsőrű tolómérőén a horony és a külső méret mérésére szolgáló felületek egymástól különállók.

melyseg.jpg

Mélységmérő tolómérce 

A mélységmérő tolómérce a munkadarabokon levő hornyok és fenékfuratok mélységének, lépcsők magasságának mérésére való. Leolvasási pontossága ugyanolyan mint az egyéb rendeltetésű tolómércék (0,1 - 0,05 - 0,02 mm). 150, 200, 300 és 500 mm felső méréshatárral készül. Mélységmérő tolómérőével a furatmélységeket csak a szár szélességénél nagyobb furatok esetében lehet mérni. Ennél kisebb átmérőjű furatok mélységét a zsebtolómérce mérőnyelvével mérjük.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek