Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mosógépmotor bekötése 3.

Mosógép- és más elektromos motorral hajtott gyártmányaink vezérlésére bevált eszköz a mágneskapcsoló. Biztonságos, mert nem a kapcsolót kell megkeresnünk és elfordítanunk, miközben ujjainkat forgácsolja valami brutális eszköz, hanem egy nagy piros gombára ütünk rá.

mosógép

Vezérlést is megvalósíthatunk vele, mert a behúzótekercs áramkörét különféle érzékelők ki- vagy bekapcsolhatják. Végálláskapcsoló, folyadék szintmérő és hasonlók, melyek szintén nem tudnák elfordítani a kézi kapcsolót. Széles alkalmazási spektrumban, talán olcsóbban megoldhatjuk az ipari vezérlést szilárdtest relékkel és más, félvezető alapú építőelemekkel, de ma nosztalgiázzunk kicsit a hagyományos, elektromechanikus mágneskapcsolót bemutatva.

Szétszedtem: mosógép II.

Mielőtt rátérünk az automata mosógépek vezérlésére, egy személyes visszaemlékezéssel kezdenék. A kilencvenes években szomszédomtól kaptam egy szovjet félautomata mosógépet. Gesztusa értékét nem csökkenti, hogy eredetileg ki akarta dobni, azonban hozzám csak egy emeletet kellett lehozni, szemben a mínusz negyediken lévő konténerrel.

mosogep37.jpg

Szétszedtem: mosógép I.

Az automata mosógép előnyeit nem kell ecsetelni azoknak, akik láttak már mosógépszagú, gombóccá összetekeredett zokniadagot egy fél délelőttnyi keverőtárcsás mosóprogram után, amit a hagyományos centrifuga kopogós tánca festett alá. Talán nem túlzás hétköznapjaink egyik leginkább innovatív felfedezésének tekinteni, bár története 247 évre nyúlik vissza, mikor az első, fából készül mosógép ötlete kipattant Jacob Christian Schäffer német lelkész fejéből.

1.jpg

Miután befejeztük a szénkefecserét a mosógépben, jöhetett a második felvonás. Történt ugyanis, hogy sasszemmel észrevettem, hogy mi okozta a csordogálást a masina ajtajánál. Először nem hittem el, hogy ez a kis szakadás az ajtó gumitömítésén okozhat szivárgást.

Ferenc, a szerelő azonban megnyugtatott, hogy jól látom a problémát. A következő mondatommal abbéli nyugtalanságomon próbáltam úrrá lenni, hogy honnan és mennyiért szerzünk egy ilyen tömítést. Megkérdeztem ugyanis, hogy azt a gumit nem lehet-e megfordítani, hogy a szakadás a víz terhelésének kevésbé kitett helyre, felülre kerüljön. Szoktunk ilyet csinálni - jött a válasz. Ekkor egy percig tiszteletbeli mosógépszerelőnek éreztem magam. Hozzáláttunk a munkához, leginkább Feri.

szakadas.jpg
Ez volt a szivárgás oka.

Mint már említettem a zabálás, éneklés és ajándékozás mellett bőven volt mit csinálni karácsonykor. Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor december 23-án feleségem tágra nyílt szemekkel állt elém, és azt állította, hogy elromlott a mosógép.

Persze, hogy nem hittem neki. Az nem lehet, mondtam, hiszen most cseréltek benne szénkefét. Ezzel a mondattal némi tekintélyt sikerült ugyan kölcsönöznöm magamnak, de természetesen nem győztem meg. Váltig állította, hogy a mosógép nem indul el. Két dologra gyanakodtam. Vagy valami perverz kis játékba akar bevonni és ez a felvezetés, vagy valóban valami elromlott a masinában. Az elsőre nem mertem rákérdezni, így felhívtam a mosógépszerelőt. Ferenc első csöngésre felvette a telefont és miután elmeséltem neki, hogy mi a helyzet, rögtön jött is a válasszal. Elmondása szerint beleszaladt egy puhább, rossz minőségű szénkefe szériába és valószínű, hogy nekünk is ebből jutott, amikor annak idején nálunk járt javítani. Tekintettel dátumra, nem erőltettem, hogy azonnal jöjjön ki. Legfeljebb majd retkes ruhában karácsonyozunk, gondoltam. 27-ét beszéltünk meg.
El is érkezett a nagy nap és rövid beszélgetés után hozzá is láttunk a munkához. Kis fürdőszobánk ismerős lehet a fregolis posztból. Érezzétek otthon magatokat.

Én már jó előre kihúztam a mosógépet a helyéről. A víz elzárása és az áramtalanítás után elsőként felborítottuk a gépet. Alulról lehet hozzáférni a motorhoz. Ebben található a kérdéses szénkefe. Ráadásul kettő.

A szénkefék a villanymotor kommutátorán csúsznak. Egyáltalán nem néznek ki kefének, de ezek adják át az áramot a motor forgórészének. Joggal merül fel, hogy mi a franc az a kommutátor. Olvassátok egy kicsit a villanymotorokról

Egyik posztunk majdnem megihlette olvasónkat. Végül nem posztunk okán, de írt nekünk egy levelet. Alább olvashatjátok.

Kedves Furdancs!

Éppen reggeli kávémat, álmos fejjel hörpölgetve olvastam humoros írásodat a bojlerszerelő nagyapával, ami gyerekkori emlékeket ébresztett fel bennem. Az én nagyapám is hasonló habitusú, az a keményvonalas fajta, aki a hatvanas években a tervhivataltól kikérhető háromféle építési terv közül kiválasztott egyet és két három év alatt, Szentendrén felépítette a hétvégi házat a két kezével és némi haveri/családi segítséggel. Hozzáteszem, a mai napig áll a ház és szerintem atomtámadás ellen is véd, mert "nagyapád nem spórolta ki belőle a cementet"

Mosógép beüzemelése

Már most látom a kommenteket, hogy "na ki az a béna állat, aki még egy nyomorult mosógépet sem tud bekötni". Higgyétek el, hogy van ilyen.

Photo 2012.11.13. 14 15 42.jpg Photo 2012.11.13. 14 19 01.jpg
Arra ügyeljünk, hogy beüzemelés előtt mindenképpen csomagoljuk ki a gépet. Egyéb esetben nem fogjuk tudni használni. Ha kicsomagoltuk ilyesmit kell látnunk. (a képen látható ember nem én vagyok)

Photo 2012.11.13. 14 18 48.jpg
A mosógép mellé ilyeneket is kapunk. A kék végű csövön keresztül jut majd vízhez a gép. A zacsiban vakdugók vannak, majd később lesz rájuk szükség. Az az "U" alakú izé most nem kell.

Photo 2012.11.13. 14 17 38.jpg Photo 2012.11.13. 14 22 10.jpg
Photo 2012.11.13. 14 24 32.jpg Photo 2012.11.13. 14 24 50.jpg
Az első feladat, hogy a gép hátulján ízlésesen elhelyezett kis fekete dugókat egy tízes kulcsnyílású eszközzel kitekerjük. Érdemes akkus csavarhúzóval melózni. Villáskulccsal az életben nem végzünk. Ez a három kis izé rögzíti a mosógép belső, mozgó részeit. Ennek a szállításkor van szerepe. Gondoljunk bele, mi történne akkor, ha mondjuk egy kamionban száz mosógépnyi rögzítetlen tömeg egyszerre kezdene el önálló életet élni a raktérben, mondjuk az Éles saroknál. Kijönne a Fókusz az biztos. Ha megvagyunk, jöhetnek a vakdugók. Ezekkel takarjuk el a rögzítők helyén maradt nyílásokat.

Photo 2012.11.13. 14 33 41.jpg Photo 2012.11.13. 14 41 09.jpg
A következő "embert próbáló" lépés, hogy a kék végekkel ellátott csőnek, az egyszerűbben kinéző csatlakozóját a helyére csavarjuk a mosógépen. Túl sok lehetőségünk nincs. Válasszuk azt az egyet. Ne felejtsük ki a gumitömítést. Ezek után toljuk nagyjából a helyére a mosógépet

Photo 2012.11.13. 14 30 07.jpg Photo 2012.11.13. 14 34 40.jpg
Photo 2012.11.13. 14 35 22.jpg Photo 2012.11.13. 15 10 21.jpg
Jó esetben a falon találunk két kütyüt. Az egyiken befelé jön a tiszta víz, a másikon pedig távozik a piszkos víz egy átmulatott éjszaka cigifüstös emlékeivel együtt. Nagyot tévedni nem tudunk. Az imént a mosógépre felszerelt cső másik végét csavarjuk rá a falon található csonkra. Arra, amelyikre rámegy. A másik, általában szürke színű csövet pedig húzzuk, a rendkívül szimpatikus nevű, bűzelzáró szelepre (azt hiszem, így hívják). Tegyünk rá egy bilincset. Az a biztos. Majdnem kész vagyunk.

Photo 2012.11.13. 15 06 51.jpg Photo 2012.11.13. 15 08 23.jpg
Hátravan még a vízszintezés. A szakik szerint ez az egyik legfontosabb dolog egy mosógép beüzemelésekor. Hosszanti és keresztirányban is ellenőrizzük, hogy hol áll a buborék a vízszintmérőn. A vízszintet a mosógép menetes lábaival tudjuk beállítani. Nem nőknek való feladat, mert a mosógép nehéz. Ha kész vagyunk, két dolgot ne felejtsünk el: csatakoztatni a gépet az elektromos hálózathoz és kinyitni a csapot, amin keresztül vízhez jut szomjazó masinánk. Érdemes üresen lefuttatni egy programot a gépen. Kész!

Mivel "A" barátom komázza a metálzenét, megkértem, kápráztasson el valami ideillővel, ami öt percnél nem hosszabb, mert körülbelül ennyi időt fogunk a mosógép installálásával eltölteni. Ezt tette be:

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek