AJÁNLÓ
 
21:00
2013. 01. 06.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2013. 01. 06.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2013. 01. 06.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2013. 01. 06.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2013. 01. 06.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mint már említettem a zabálás, éneklés és ajándékozás mellett bőven volt mit csinálni karácsonykor. Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor december 23-án feleségem tágra nyílt szemekkel állt elém, és azt állította, hogy elromlott a mosógép.

Persze, hogy nem hittem neki. Az nem lehet, mondtam, hiszen most cseréltek benne szénkefét. Ezzel a mondattal némi tekintélyt sikerült ugyan kölcsönöznöm magamnak, de természetesen nem győztem meg. Váltig állította, hogy a mosógép nem indul el. Két dologra gyanakodtam. Vagy valami perverz kis játékba akar bevonni és ez a felvezetés, vagy valóban valami elromlott a masinában. Az elsőre nem mertem rákérdezni, így felhívtam a mosógépszerelőt. Ferenc első csöngésre felvette a telefont és miután elmeséltem neki, hogy mi a helyzet, rögtön jött is a válasszal. Elmondása szerint beleszaladt egy puhább, rossz minőségű szénkefe szériába és valószínű, hogy nekünk is ebből jutott, amikor annak idején nálunk járt javítani. Tekintettel dátumra, nem erőltettem, hogy azonnal jöjjön ki. Legfeljebb majd retkes ruhában karácsonyozunk, gondoltam. 27-ét beszéltünk meg.
El is érkezett a nagy nap és rövid beszélgetés után hozzá is láttunk a munkához. Kis fürdőszobánk ismerős lehet a fregolis posztból. Érezzétek otthon magatokat.

Én már jó előre kihúztam a mosógépet a helyéről. A víz elzárása és az áramtalanítás után elsőként felborítottuk a gépet. Alulról lehet hozzáférni a motorhoz. Ebben található a kérdéses szénkefe. Ráadásul kettő.

A szénkefék a villanymotor kommutátorán csúsznak. Egyáltalán nem néznek ki kefének, de ezek adják át az áramot a motor forgórészének. Joggal merül fel, hogy mi a franc az a kommutátor. Olvassátok egy kicsit a villanymotorokról

Photo 2012.12.27. 13 17 53 (1).jpg Photo 2012.12.27. 13 18 30 (1).jpg
Hozzáférés a mosógép aljához

Ezek után leszedtük a mosógép alsó takaró lemezét, mely az egyszerűség kedvéért "torx" kulcsnyílású csavarokkal volt rögzítve.

Photo 2012.12.27. 13 21 12 (1).jpg Photo 2012.12.27. 13 23 58 (1).jpg
A mosógép alja és belseje

Kezdődhetett az érdemi munka. Azt a sok vezetékkel megáldott csatlakozót levettük, ezután könnyedén kiszabadítottuk a szénkefét, ami igen kopott volt. Ha jól emlékszem, a csatlakozó levétele előtt azért egy fázisceruzát rádugtunk a vezetékre. Ártani nem árt. A felső kefével nem is volt gond, de az alsó kiszedése cirkuszba illő mutatvány volt. Egy tükör segítségével tettük láthatóvá a munkaterületet. Az ilyen tükrök hátulján a nyolcvanas években Lief Garrett fotója volt látható. Legalábbis a mi háztartásunkban.

Photo 2012.12.27. 13 26 43 (1).jpg Photo 2012.12.27. 13 30 37 (1).jpg
Kint van a szénkefe. Kevesebb, mint egy év alatt kopott használhatatlanra. Ránézésre még jó is lehetne, de nem volt az.

Photo 2012.12.27. 13 52 59 (1).jpg
Beszerelés előtt Ferenc ügyesen becsiszolta az új szénkeféket.

Összeszereléskor, szokás szerint,  minden ugyanúgy zajlik, mint szétszereléskor, csak fordított sorrendben. Következhetett a tesztüzem. Jóval hangosabb volt a motor, de legalább működött. A szénkefék idővel bekopnak és majd halkulni fog. Megdöbbentő jelenségre lettem figyelmes, ami eddig fel sem tűnt. A mosógép ajtajánál ugyanis szivárgott a víz. Az úgynevezett szemrevételezéses módszerrel megállapítottuk, hogy megsérült a tömítőgumi. Tudjátok, az a nagy szürke dög a betöltőnyílás körül. Következhet a második felvonás. Folyt. köv.

Zenei ajánlatom az a lemez, amit épp Ferenc megérkezéskor hallgattam, és neki sem volt ellene kifogása. Ez pedig a magyar nagyival rendelkező kanadai énekesnő, Alanis Morissette bemutatkozó albuma a Jagged Little Pill. Hallgassátok szeretettel!

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek