AJÁNLÓ
 
09:35
2013. 07. 29.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:35
2013. 07. 29.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:35
2013. 07. 29.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
09:35
2013. 07. 29.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:35
2013. 07. 29.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dugulások elhárítása

Ez bizony kellemetlen és bármikor bármely lakásban előfordulhat, ha meggondolatlanul a lefolyókba öntünk különféle apróbb anyagmaradványokat, zsíros folyadékokat és még ki tudja mit. A lefolyók ugyan többségükben ún. szifonokkal védettek, ám nem mindegyik, pl. a zuhanyozó, vagy a kádlefolyót legfeljebb a padlóösszefolyók „védik” az eldugulástól, ám a lefolyócsövekben is összeállhat a leeresztett vízbe kerülő szőrszálak és egyéb tisztítószerek kicsapódott maradéka. Ez pedig előbb-utóbb duguláshoz vezet. Ez azonban már csak a végkifejlet, ami elkerülhető egy kis odafigyeléssel.

pic70888.jpg

A lefolyó vezetékek, vagy a szifonok áteresztőképességének csökkenésére a lassan lefolyó víz figyelmeztet. A konyhai mosogatónál ez hamar bekövetkezhet, hiszen itt sok apró, zsíros ételmaradék még éppen átfér a medence szűrőjén. A szifon alján összegyűlve egyre szűkebb lesz az átfolyó keresztmetszet és amint eléri a bevezető cső végét már nem lesz képes a vizet sem átereszteni. A megoldás egyszerű, el kell zárni minden csapot, a szifon búráját pedig óvatosan lecsavarva eltávolíthatók az aljára rakódott anyagok. A kitisztított bura menetét és tömítését szilkon zsírral vékonyan bekenve visszacsavarható a helyére és ezt követően zsíroldószeres forró vízzel átmosva újból gyorsan fog lefolyni a medence vize. A mosdók szifonjait is hasonló módon lehet újból kitisztítani. Ám van ahol a szifonok helyett csak U alakú bűzelzáró van a mosogatók és a mosdók alatt. Ezeket már nehezebb leszerelni, de a felfogó elemek óvatos kihajtása után már lehúzhatók a helyükről és egy külön edényben kimosható az egész hajlított csőcsatlakozó. Az átmosásukhoz itt is forró víz használata ajánlott, sőt nem árt a cső belsejét üvegmosó kefével is kitisztítani. Sőt, a szennycsatornába csatlakozó csövet is célszerű a lerakódásoktól megszabadítani.

Photo 2013.07.29. 9 17 36 (1).jpg

Más a helyzet a kád- és zuhanyozó lefolyókkal. Itt előbb az elvezető csövet kell a lerakódásoktól megszabadítani. Erre szolgálnak a különféle lefolyótisztító-szerek. A lefolyó szűrőkosarának kiszerelése után – ezt általában egy csavar rögzíti az alsó csatlakozóelemhez – a lefolyócső hajlataiba rakódott üledéket elég könnyű kiszedni egy nagyobb csipesszel, majd a lefolyóba öntött sűrű tisztító folyadék beöntésével hagyni kell a szert „dolgozni”.  A fellazult lerakódásokat ezt követően a kézi zuhany csövét használva, erős forró vízsugárral átmosva többnyire kitisztul a lefolyócső. Ha ez nem segít, akkor a szűrőkosár visszaszerelése után újabb adag lefolyótisztítóval feltöltve, kézi pumpával lehet a lefolyócső megtisztításával próbálkozni. Kádaknál a túlfolyót ilyen esetekben el kell tömíteni, hogy a pumpa nyomása ne szökjön el és csak a lefolyócsőbe jusson. A kézi pumpa többszöri megnyomásával a vezetékbe préselt levegő kinyomja, illetve fellazítja a szennyező anyagokat. A pumpálást forró vízzel is célszerű többször megismételni, hogy a nagy nyomású vízáramlás alaposan kimossa a csőben lerakódott szennyezőanyagokat. Ha ez sem segít, akkor a padló összefolyó felől kell megkísérelni a lefolyó szűk keresztmetszetének a kitisztítását. Ehhez kis méretű duguláselhárító spirál szükséges. Ezt a padlóösszefolyó kifolyó nyílásba illesztve folyamatos forgatása közben előre tolva még a drasztikusabb lerakódások is fellazíthatók, amelyet azután forró vízzel és esetleg lefolyótisztítóval kombinált többször átöblítéssel megszűnik a részleges, vagy akár a teljes dugulás.

spiral.jpgDuguláselhárító spirál

A padlóösszefolyót is ajánlatos ilyen esetekben kitisztítani. Lefolyótisztító beöntésével és kis kefével fellazítva a lerakódásokat megszüntethető a lefolyócső elszennyeződése, amit ezt követően ugyancsak forró vizes átmosással célszerű teljesen kitisztítani. Ha ez nem vezet eredményre, akkor itt is a duguláselhárító spirált ajánlott bevetni. A lefolyócső teljes megtisztítását mindig erős, forró vizes átmosással célszerű befejezni, ami lemossa a még feltapadt, de már laza szennyeződéseket is. Az is lehetséges, hogy e műveleteket akár többször is el kell végezni, de többnyire eredményesen el lehet hárítani a kisebb csőszűkületeket, dugulásokat, ám ha mégsem, akkor célszerű szakember segítségét kérni, aki biztosan megszünteti még a számunkra megoldhatatlan dugulásokat is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

           

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek