AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 07. 08.
Öreg Fordunk egyelőre semmilyen poszttémát nem szolgáltat. Működik, alig fogyaszt, falja...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 08.
Ez az írás igazából az 'öregautó' szerelős sorozatunk első darabja kellett volna legyen....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 08.
A hagyományos festésű faldekorálást elég nehéz kivitelezni, ám ma már van ennek egyszerűbb...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 08.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 08.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falak dekorálása

A lakóhelyiségek falait még nem is olyan régen különféle költséges gipszstukkókkal lehetett csak mívesebbé, egyedibbé tenni. Ma már viszont a barkácsáruházakban és más szakboltokban  beszerezhető extrudált sztirollécekkel ezt bárki akár saját kezűleg is könnyen megteheti. E díszlécekkel könnyű bánni és feragasztásuk után a falfelületek tagoltsága kreatív színű festéssel még fokozható is.

Ezek az extrudált polisztirollécek általában 2 m hosszúságúak és a fazonválasztékuk, méretük gyártóként változó és nagyon változatos. Érdemes ezért alaposabban áttekinteni a szakboltok fazonválasztékát, hogy az elképzelésünknek leginkább megfelelőt ki tudjuk választani. A felületük többnyire sík, de különféle domborulatokkal és peremekkel, esetleg felületi mintázatokkal is ellátottakat is lehet találni közöttük. Sőt, a falak esetleges korrekciójára alkalmas, méretesebb  változatok is megtalálhatók a választékukban. Ezekkel már akár a mennyezet LED szalagos megvilágítása, vagy pl. a függönykarnisok dekoratív eltakarása is megoldható. A különféle fazonú lécek egymásra ragasztásával pedig akár egyedi fazonok is megvalósíthatók.

Az ilyen jellegű faldíszítéseket természetesen szinte csak lakásfestés előtt célszerű megcsinálni. Előtte azonban ajánlatos az elképzelt változtatásról kicsinyített rajzot készíteni, amivel elkerülhető az esetleg túldíszítés lehetősége. Ezt ugyanis lehetőség szerint érdemes elkerülni, mert ma már a „túlcsicsázás” nem divat, ám könnyű ebbe a hibába beleesni. Az egyszerűbb, visszafogott díszítés mindig hatásosabb mint a túlzóan hivalkodó és a berendezéstől idegen jellegű stukkózás. Megfontolandó több egybenyíló szoba esetén az egységes hatás, amit a falfestés színeinek változtatásával lehet változatosabbá tenni.

Miután megvan a terv és kiválasztásra került a megfelelő fazon is, jöhet a vásárlás, majd ezt követően a habkönnyű díszlécek felerősítése. A lécekből azonban mindig néhány szállal érdemes többet vásárolni, mert a különféle beszabások, toldások miatt mindig keletkezik némi hulladék és a hibázásra is kell gondolni. A hosszú egyenes szakaszokat ugyanis többnyire toldani kell, és e helyeken a lécek végét mindig ferdén célszerű egymáshoz illeszteni. A felerősítés első fázisában a lécek helyének kijelölését csapózsinórral érdemes a festéshez már előkészített falra feljelölni. Az esetleg csapott sarkú illesztéseknél érdemes egy nagyobb kartonból kivágott sablont használni az egységesség biztosítása miatt. Ez vonatkozik az esetlegesen íves kialakítású gyári sarokelemek esetében is. A fal egyenessége is lényeges, mert a falsíkok egyenetlenségeit követő lécsáv a padló szintjéről hullámosnak fog látszani. Ilyenkor a hosszú lécet feszítve, azaz hogy csak érintőlegesen célszerű majd felragasztani és a hézagok pedig majd utólag ragasztóval kikenve eltüntethetők.

A lécek felragasztását mindig az egyik sarokból kiindulva célszerű elkezdeni. A ragasztáshoz mindig speciális, gyorsan kötő stukkó ragasztót kell használni. Toldásnál a léceket 45 fokban alávágva kell egymás mellé illeszteni. A hosszú egyenes lécsávok egyenességét mindig alulról is érdemes ellenőrizni, mert frissiben felragasztva még a hibák korrigálhatók. A sarkokat alkotó darabokat gérládában finom fogú fűrésszel lehet levágni, felületük pedig csiszolva finomítható. Ragasztáskor a kartusból kinyomott ragasztót sűrű kígyó vonalban kinyomva ajánlott a lécre teríteni, a pasztaszerű anyagot pedig spatulyával középről a szélek felé húzva ajánlott a felületükre kenni. A lécet ezt követően elébb lágyan, majd egyre fokozódó erővel nyomva a kijelölt nyomvonalra igazítva kell a falra nyomni. A kinyomódott ragasztót nedves ronggyal azonnal le kell törölni, pontosabban az élek mellett visszatörölni. A sarkoknál pedig az esetleges hézagok ragasztó bedolgozásával érhető el a felületek folytonossága, és a lécek melletti hézegok is így tüntethetők el.

 Amint a ragasztó megkötött jöhet a festés. A díszítő szegélyek és párkányelemek általában fehéren hatásosak, ám bizonyos esetekben az erőteljes színezés is mutatós lehet pl. halvány színű falak esetében. Ez ízlés kérdése. A festést azonban mindig a falakon kell előbb elvégezni, majd következhetnek a stukkó elemek. Ezt mindig finomszőrű lapos ecsettel kell elvégezni és nem megengedett a túlhúzás. Ezt azonnal vizes ruhával mindig vissza kell mosni. A lécek élét fokozott gonddal kell befesteni, amihez esetenként  csíkhúzó ecset és vonalzó is használható. Ezzel biztosítható, hogy a lécek ne legyenek egyenetlen kontúruak. Az észlelt hibákat mindig azonnal kikell javítani, különben nem lesz igényes kivitelű a munka, azaz a díszítés. Találtunk egy oldalt, ahol fotókkal illusztrálva lépésről lépésre mutatják meg a díszlécek beépítésének folyamatát. EZ AZ


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek