AJÁNLÓ
 
08:32
2014. 01. 31.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:32
2014. 01. 31.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
08:32
2014. 01. 31.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
08:32
2014. 01. 31.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
08:32
2014. 01. 31.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyors faldekorálás matricákkal

A hagyományos festésű faldekorálást elég nehéz kivitelezni, ám ma már van ennek egyszerűbb módja is. A tapéta boltokban kapható, különféle színű és mintázatú fali matricákkal ez szinte gyerekjáték. Alapfeltétele, hogy a fal felülete lehetőleg sima legyen, ami elősegíti a különféle nagyságú és mintázatú matricák falra ragasztását. Előnye, hogy utólag könnyen, a fal károsodása nélkül eltávolíthatók, esetleg cserélhetők egy újabb változatra. Ezekkel gyorsan és főként könnyen a nagy üres falfelületek egyedivé és dekoratívakká tehetők.

 falmatrica01.jpgFotó: falmatrica.net

Ezek a díszítő mintázatok anyaga vékony, mintára vágott műanyag fólia, amit mindkét oldala felöl védőfólia óv meg a sérüléstől. Felragasztás előtt a minta öntapadó oldala felőlit kell először eltávolítani, majd a matrica falra simítása után a felső védőréteg is eltávolítható. A minták anyaga speciális, matt felületű és festett hatást keltő dekorfólia. Alapként pormentes és esetleg zsírtalanító mosással kezelt falfelület szükséges, amelynek a felületén jól tapad a falfesték, de más szilárd anyagfelület is jó. A meszes festésű falakra azonban nem ragaszthatók fel a matricák. Előnyös tulajdonságai miatt sokan használják ezt a faldekorálási módot, mert egy-egy jól megválasztott motívumnak erőteljes és dekoratív a hatása. Egy-egy motívum azonban csak egyszer használható és utólag hőlégfúvóval melegítve lehet könnyen, a fal sérülése nélkül eltávolítani.

falmatrica02.jpgHőlégfúvó használata. Itt persze nem matricát "fújnak le" a falról
Fotó: barkacssuli.hu

A minták motívális és méretválasztéka igen bőséges, a stilizált állatokon, növényeken és egyéb ornamentális mintákon kívül a stilizált tájképek sem hiányoznak a választékból. A konyhákba és a fürdőszobákba való minták is népszerűek. A mintáknak természetesen illeszkedniük kell a berendezés stílusához, színharmóniájához a kellő kontraszt, vagy éppen a harmónia érdekében. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a méretekkel ajánlatos csínján bánni, mert a túlzóan nagy méretűek akár ellentétes hatást is kiválthatnak. A kisebbekből akár   egyedi kompozíciók is összeállíthatók, megalkotásukhoz azonban jó arányérzék és kreativitás szükséges.

falmatrica03.jpgFotó: bogiboszi.hu

A kiválasztott mintát a helyiségben egy napig kell temperálni, de 8 fok alatt már nem ajánlott a felragasztásuk. A fal kiválasztott részére - a hátsó védőfólia eltávolítása után - beigazítva a mintát, felülről lefelé haladva lekerekített sarkú lágy műanyag lappal lesimítva az esetleges buborékok is kinyomhatók, majd a szélek felé haladva tökéletesen a falra simítható az egész minta. Ezt követően lapos szögben lehúzható róla a felső védőfólia és a falmatricát puha textíliával erősen átsimítva szilárdítható meg a mintázat tapadása. A felragasztott falmatrica olyan díszítés hatását kelti, amit csak szakavatott falfestők képesek produkálni. Ha pedig új motívum tetszik meg, akkor egyszerűen és gyorsan eltávolítható és helyére felkerülhet az új kompozíció.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek