AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 06. 01.
A szegecs olyan kötőelem, amely végeinek megfelelő alakításával szerkezeti elemek összefogására...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 01.
Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 01.
A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 01.
Ahhoz, hogy egyenes vonalú sík felületet kapjunk, úgy kell reszelni, hogy a kézi erőtől származó...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 01.
A reszelés egyike azoknak a megmunkálási műveleteknek, amit szinte minden vas- és fémipari...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fémipari alapok: a harapás

Harapás az a művelet, amikor kis keresztmetszetű anyagot (huzalt, szegecset stb.) két egymással szemben dolgozó vágóéllel választjuk ketté.

v444.jpg

A harapás jellemzője, hogy a két oldalról egymással szemben ható ék alakú vágóéi végzi az anyag elvágását. A harapást úgy is értelmezhetjük, mintha két laposvágó egymással szemben egyszerre támadná meg az anyagot. Ennek megfelelően a két vágóéi ékszöge kb. 60°.

A harapás elvén a következő szerszámok működnek:

Harapófogó. Mindenféle huzal lecsípésére, megfogására használt kéziszerszám. Fejrésze köríves, a szájrész keményre edzett, és a harapó vágóélei 60°-ra köszörültek.
Csípőfogó. Legfeljebb 3 mm vastag huzal lecsípésére használható. A jobb hozzáférhetőség céljából fejrésze kissé laposan ívelt, a csípőélek keményre edzettek és élesre köszörültek.

image36.jpg

Harapófogó és csípőfogó

Emeltyűs csípőfogó. Az emeltyűs áttétellel 2...3 mm átmérőjű kemény huzalokat és 5 mm vastagságig lágyabb anyagokat lehet vele elcsípni.
Csapszegvágó. Vastag huzalok, kiálló csapszegek stb. lecsípésére alkalmas. A hosszú fogantyú kétszeres áttétellel vastagabb anyagokat minden nagyobb erőfeszítés nélkül kettéválaszt. A csapszegvágó nagysága szerint a vágható anyag legnagyobb átmérője 6, 9, és 15 mm.

image35.jpg

Emeltyűs csípőfogó és csapszegvágó

A harapást géppel harapótárcsa segítségével is elvégezhetjük. A harapótárcsa két egymással szemben forgó tárcsa, amelyeknek megfelelően kialakított és keményre edzett élei között toljuk át az elvágandó anyagot. Az egyik tárcsa tengelye rögzített, a másiké állítható, így a gép különböző vastagságú és keménységű anyagok harapására alkalmas.

image34.jpg

Harapótárcsa

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek