AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 08. 17.
A szegecs olyan kötőelem, amely végeinek megfelelő alakításával szerkezeti elemek összefogására...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 17.
Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 17.
A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 17.
Ahhoz, hogy egyenes vonalú sík felületet kapjunk, úgy kell reszelni, hogy a kézi erőtől származó...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 17.
A reszelés egyike azoknak a megmunkálási műveleteknek, amit szinte minden vas- és fémipari...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ff1.jpg

Fűrészeléskor tenyerünk közepébe helyezzük a fűrésznyelet, négy ujjunkkal átmarkoljuk, hüvelykujjunkat pedig kinyújtva rászorítjuk. Másik kezünkkel megmarkoljuk a fűrészkeret tőlünk távolabb eső függőleges szárát. Fűrészelés közben teljesítményünket úgy fokozhatjuk, hogy karjaink mozgatásával egyidejűleg testünk lendületével is segítünk.

fem_aug_a07.jpg

A fűrész helyes megfogása

A fűrészelést kis szög alatt a munkadarab hátsó élén kezdjük meg. Ha az elülső élnél kezdünk fűrészelni, a fűrész fogai az éles sarkon könnyen kitöredezhetnek. Ha a fűrészlapot ráfektetjük a munkadarab felső lapjára, a fűrész nehezen fog, csúszik a felületen.  A vágás nem kerül a pontosan előrajzolt felületre és a fűrész összekarcolja a felületet. Célszerű a fűrészelés megkezdése előtt a munkadarab felületén az előrajzolt vonal mellett három élű reszelővel vezetőárkot készíteni.

fem_aug_a10.jpg

fem_aug_a09.jpg

fem_aug_a08.jpg

A fűrészelés megkezdésének esetei


Lapos munkadarabot úgy kell fűrészelni, hogy a fűrészelés iránya a munkadarab nagyobb kiterjedésébe essék. A hosszú bevágás a tolás irányába nagy forgácsteljesítményt biztosít és kíméli a fűrészlapot. A húzások kis száma miatt csökken annak a veszélye, hogy a fogak beakadnak és kitörnek, ezenkívül kis mélységű fűrészeléskor ritkábban szorul meg a fűrészlap. Nem gazdaságos, ha laposacélt élére állítva fűrészelünk, mert csak nagyon kevés fűrészfog vesz részt a munkában. 

cccc.jpg

Lapos munkadarab helyes fűrészelési iránya

Minél vékonyabb a munkadarab, annál könnyebben akadnak be és törnek ki a fűrészlap fogai. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy így fűrészeljünk, akkor nagyobb szög alatt alulról felfelé vezetjük a fűrészt, mert így egyszerre több él forgácsol, s a fűrészlap vezetése is biztosabb. Ha vékonyfalú csöveket egy irányban fűrészelünk ketté, akkor a fogak beakadnak a belső falba és kitörnek. Ezért a csöveket csak a belső falig fűrészeljük, utána elforgatjuk és úgy fűrészeljük tovább.

fem_aug_a04.jpg

Vékonyabb munkadarab fűrészelése

Vastag falú csöveket sűrű fogazatú fűrészlappal, elforgatás nélkül is keresztül tudunk fűrészelni.

fem_aug_a05.jpg

Csövek fűrészelése

Fűrészelés közben a fűrészre egyenletes nyomást gyakorolunk. Mivel a fűrész visszafelé húzva nem forgácsol, ezért nyomás nélkül húzzuk vissza, különben a fogak eltompulnak. A fogak jobb kihasználása végett a fűrészlapot teljesen végigtoljuk. Keményebb anyagokat lassabban fűrészeljünk mint lágyabbakat. Ha a fűrészlapról egyes fogak letörnek, akkor helyüket a szomszédos fogakkal együtt kiköszörüljük.

fem_aug_15.jpg

Kitört foghely kiköszörülése

A munkadarabot mindig a satu bal oldalára fogjuk be, mert csak így kerülhetjük el, hogy a fűrészkeretet vezető bal kezünk megsérüljön. Hosszú vágásokat függőlegesen, a legnagyobb vágási terjedelem irányába végezzünk. Előbb az eredeti kerethelyzetben fűrészeljük az anyagot, míg a keret fel nem fekszik, utána változtassunk a fűrészlap befogásán és az előrajzolás szerint fűrészeljünk tovább. Hosszan befogott munkadarabok fűrészeléskor rugóznak. Ez erőveszteséggel jár, s a teljesítmény is jelentősen csökken. A munkadarabot mindig a fűrészelés helyéhez legközelebb fogjuk be.
fem_aug_14.jpg

Fűrészelés elfordított kerettel

Csak a fűrész pontos vezetése eredményez egyenes vágásokat. Ezt úgy érjük el, hogy a munkadarabot vízszintesen, ill. a fűrészelendő felületet függőlegesen fogjuk satuba, a fűrészlapot is függőlegesen tartjuk és állandóan egy síkban mozgatjuk. A ferdére sikerült befűrészelés helyrehozása nagyon nehéz, és gyakran tönkreteszi a fűrészlapot. Ilyenkor a legjobb megoldás, hogy a munkadarabot megfordítjuk s az ellenkező oldalról kezdjük újra a befűrészelést. Ha acélt fűrészelünk, a fűrészlapot kissé olajozzuk meg, ha viszont alumíniumot, akkor petróleummal kenjük meg, nehogy a forgács beragadjon.

A fűrészelés befejezéséhez közeledve a nyomást csökkentjük, mert ha változatlan nyomással fűrészelünk, az utolsó löketnél egyensúlyunkat vesztve balesetet szenvedhetünk. Vigyázni kell arra, hogy a fűrészt mindig egyenesen előre mozgassuk és ne ferdén toljuk, vagy jobbra-balra rángassuk, mert elakad, beszorul és élei kitöredeznek.

fem_aug_13_1.jpg

A munkadarab rugózása

Előrajzolt vonal mentén úgy kell a fűrészlapot vezetni, hogy a vágás végig kb. 0,5 mm-rel az előrajzolt vonal mellett haladjon. Az előrajzolt vonalat nem szabad megsérteni, fűrészelés után a vonalnak teljes hosszában láthatónak kell lenni. Profilacélok fűrészelésekor a fűrészelés irányát úgy válasszuk meg, hogy a tolás irányába lehetőleg a széles felület kerüljön.

Kézi fűrészeléskor ügyeljünk arra, hogy a fűrészlap teljes hosszát kihasználjuk. Így a fűrészlap egyenletesen használódik el, s hosszabb lesz az élettartama, mintha csak a lap közepén a fogak egy részével dolgoznánk. Használat után a fűrészlapot a szárnyas anyával kissé meglazítjuk. Új fűrészlapokkal előbb lehetőleg lágy anyagokat (alumínium, réz) fűrészeljünk, és csak azután keményebb fémeket. Ha más sorrendet követünk, a fűrész fogai előbb kopnak el, tehát a lágyabb fémek fűrészelésére már nem lesznek használhatók.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.


  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek