AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 05. 27.
Ha mégis, akkor még mindig próbálkozhatunk a javítással. Egy teljesen új, szállítás közben...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 27.
Előrebocsátom, hogy nem egy professzionális hangszerről van szó. Egy igazán drága gitárnak...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 27.
Aki játszik valamilyen hangszeren, vagy akár csak fanatikus zenerajongó, biztos örülne, ha...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 27.
Nemrég zárult "Hangold újra" névre keresztelt játékunk, melynek során házilag fabrikált...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 27.
A szemfüles megfigyelő észrevehette, hogy furdancsék meglehetősen rá vannak gyógyulva a hangszerekre....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gitárasztal gyorsan, egyszerűen.

Itt a blogon már volt szó hangszer formájú bútordarabokról. Még tavaly vetette fel egy barátom, hogy esetleg kellene neki egy új dohányzó asztal, ami akár lehetne basszusgitár formájú is, miután ő ezt a hangszert nyúzza, (egy Fender Jazz Bass Marcus Millert), tehát valami ilyen formát szeretne, mint itt a képen van:

 

Gondolkodtam sokat, mert ötlet volt sok, de olyan kellett, ami azért nem túl drágán kivitelezhető. Végül az alábbi alkotmány készült.

Az asztal lapja és a váza is 20 mm vastag táblásított tömör bükk alapanyagból készült. Az asztal lapját és az alsó újságtartót is 8mm vastag, csiszolt szélű üvegből készült plusz lap fedi.

Elsőként a stilizált gitárformát vágtam ki a bükk anyagból, majd ebbe martam bele felsőmaróval a a gitár sziluett másik felét. Az egész persze meglehetősen elnagyolt kidolgozású, eredetileg aprólékosabb elkészítés volt tervbe véve, ahol mind a húrok, mind a gitártest koptató része, sőt akár a csillogó, krómozott hangszedők is elkészítésre/kialakításra kerültek volna. 

Ez végül nem így történt, az egész szerkezet kicsit 'romkocsmásabb' fazonú lett. Persze az élek lekerekítése (ez is felsőmaróval történt) és a megfelelő csiszolás azért megvolt, viszont végül nem magasfényű lakkot kapott, hanem egy selyemfényű lazúr bevonatot. És ugyanezt használtam a lábak esetében is.

A lábak szintén ebből a bükk anyagból készültek, gyakorlatilag egy felül is összekötött nagy nyomtatott H betűt formáznak. A H középső vizszintes része tartja az újságtartó polcot, a felső összekötő pedig a lap alá csatlakozik. Az egész könnyen szállítható, hiszen a két láb és a lap csak egyszerű csavarozással van összeállítva.

Az újságtartó polc széle azért lett szintén fából, mert az van a kanapé felé, és azt gondoltam, ha valaki feltenné oda a lábát tévézés közben, inkább tömör deszkára tegye, mint az üveglapra. A fedő üveglapok rá vannak helyezve a kész asztal lapjára, illetve a lábak keresztartóira. Apró gumi ütközökre ülnek rá, mert ez kiegyenlíti az esetleges apró szintkülönbséget, és a rezgéseket is jobban felfogja. Nem mellesleg én mindenféle zenei relikvia, koncertjegyek, cikkek, belépők elhelyezését javasoltam a fa asztallap és az üveg közé, ebből azonban egyelőre még nem lett semmi.

Az üvegtől, mint anyagtól sokan tartanak, azonban nekem nincsenek rossz tapasztalataim, korábban rengeteg üveget használtam polcnak és asztallapnak, és soha semmi extra problémám nem volt, kivéve, hogy porosodik, meg az ujjlenyomatok is jobban látszanak, mint egy fából készült lapon. Az ilyen nagyobb táblákat persze érdemes edzett, biztonsági üvegből gyártatni, azonban ez nem olcsó mulatság, esetünkben is sima, edzetlen üveget használtam. 

Közben kedvet kaptam egy hasonló saját asztalhoz is, azonban egyelőre még csak a majdani üveglap alá kerülő relikviákat gyűjtöm...

Ha már gitár, meg zene, meg romkocsma, kerüljön ide egy videó is, mert még csak a hét közepe van, és ezzel talán könnyebb kihúzni péntekig:

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek