AJÁNLÓ
 
12:46
2013. 06. 19.
Itt a blogon már volt szó hangszer formájú bútordarabokról. Még tavaly vetette fel egy barátom,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:46
2013. 06. 19.
Ha mégis, akkor még mindig próbálkozhatunk a javítással. Egy teljesen új, szállítás közben...
A bejegyzés folyatódik
 
12:46
2013. 06. 19.
Előrebocsátom, hogy nem egy professzionális hangszerről van szó. Egy igazán drága gitárnak...
A bejegyzés folyatódik
 
12:46
2013. 06. 19.
Aki játszik valamilyen hangszeren, vagy akár csak fanatikus zenerajongó, biztos örülne, ha...
A bejegyzés folyatódik
 
12:46
2013. 06. 19.
A szemfüles megfigyelő észrevehette, hogy furdancsék meglehetősen rá vannak gyógyulva a hangszerekre....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nemrég zárult "Hangold újra" névre keresztelt játékunk, melynek során házilag fabrikált hangszerek elkészítésére buzdítottunk benneteket, melyekkel legalább egy egyszerű, felismerhető dallamot el lehet játszani. A pályázati határidő végének közeledtével felgyorsultak az események és a hajrában szép számmal érkeztek a házilag készített hangszerek. Következhetett a beérkezett pályaművek értékelése. Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen egytől egyig remek hangszereket gyártottak a pályázók. Ma a legjobbak közül válogattunk, hamarosan pedig a nyerteseket is bemutatjuk egy külön megemlékezésben.

hangold_ujra_logo.png

Hofrics István - analóg fényszintetizátor

Ez a szerkezet tulajdonképpen a fényt bírja zenélésre. A hangszer "hangszedői" ugyanis kis napcellák, melyek a beérkező fény mennyiségétől függően változtatják a hozzászerkesztett hangképző eszközből előbújó hangok magasságát. Legalábbis szerintünk. Az alábbi videóból kiderül, hogy hogyan működik a dolog.

 

Achatius - hatlyukú furulya padlófűtés-csőből és klarofon.

Achatius becenevű olvasónk több hangszerrel is pályázott. Ezek közül kettőt nézhettek meg az alábbi videókon. Mindkettő fúvós hangszer. Az első egy padlófűtés-csőből készült furulya, a második pedig a hangja miatt (klarinét, szaxofon) klarofonra keresztelt hangszer. Achatius a hangszerek elkészítését is alaposan dokumentálta. A furulyáról készült fotók ITT a klarofon elkészítéséről készült képek pedig ITT nézhetők meg.

Dóra János - telefonszintetizátor

János leírását hangszeréről alább olvashatjátok.

"Az ötlet az én fejemből pattant ki és két kollégám segítségével lett megvalósítva. Miért is a telefon? Mert sok gomb van rajta! A viccet félretéve szerettem volna egy olyan hétköznapi eszközt, ami szinte minden háztartásban megtalálható, de még nem sokan gondoltak rá hogy „hangszert” építsenek belőle.  Így esett a telefonra a választást. A telefon beszerzése nem volt túl nehéz feladat. Hisz a munkahelyi öltözőben a sarokba dobva találtam is egyet. Ez után jöttek az ötletek mit, hogy lehet megvalósítani, hogy egy olyan „hangszer” készüljön, amit használva a kreativitáson is múljon, hogy milyen hangvariációkat tud majd előállítani.  A kagyló funkcióiban nem kapott új szerepet használható vocoderként valamint a mikrofont és a hangszórót gerjesztve egész különös hangzásokat lehet előállítani. Egy menüvé alakult át a névjegyzék, ahol különböző hangok közül választhatunk. Legnagyobb szerepet a tárcsázó gombok kapták felruházva zenei hangokkal a dallam megformálásához. A legalul elhelyezkedő gombokon, pedig 6 effekt kapott helyet és közel 32 órányi fúrással, faragással, forrasztással, ragasztással, programozással elkészült a telefonszintetizátorunk."

Kiss Kerecsen Ferenc - pocket cajon

A cajon nevű fura ütőhangszerről mi is megemlékeztünk már itt a Furdancson. Ferenc is készített egyet, ami akár zsebben is simán elfér, ahogy arra a neve is utal. 

Váradi Péter - saját készítésű gitár

Péter munkáját nézve, gyanítható, hogy hangszerkészítővel van dolgunk. Saját készítésű gitárjával pályázott, mely első ránézésre egy PRS kópia és igen szépre sikerült darab.

prs.jpg

Apó - kazoo

Szinte biztosak voltunk benne, hogy legalább egy kazoo fog érkezni a pályázatra. Apó volt oly kedves és még egy rövid hangszertörténeti áttekintést is videóra vett a kazoo elkészítésének dokumentálása mellett.

Králik Gergely - barkácsgitár és effektek

Gergely igen pofás gitáreffektekkel pályázott, emellett egy saját maga által összeeszkábált gitárt is küldött. Bemutatkozó levelét alább olvashatjátok. A műveiből készült teljes galériát pedig ITT futhatjátok át.

"Több munkával is pályáznék. Az egyik egy barkácsgitár. Egy évvel ezelőtt készítettem ezt a négy húros hangszert. A kerek fém rész igazából csak dísz, semmi funkciója nincs, lomtalanításon találtam, a mai napig nem tudom, hogy eredetileg mire való, de ahogy megláttam eszembe jutott hogy jól nézne ki egy gitáron. A fát apám műhelyében találtam, ott is szereltem össze pár nap alatt. A hangszedőt és a kulcsokat használtam vettem hozzá. Nem annyira profi munka, de szeretem, üvegnyakkal lehet rajta csak játszani, mivel túl magasan vannak a húrok a fogólaptól.


A másik nem egy konkrét hangszer, de azért kötődik hozzá, saját építésű gitáreffektek. 
Az ötlet onnan jött, hogy találtunk a kukánk mellett egy sárga figyelmeztető villogót, ami útépítésnél ki szokott lenni téve, és eszembe jutott hogy ha ezt a megszakítást tudja a fénnyel csinálni, akkor miért ne tudná hanggal, és ha esetleg bele lehetne szerelni egy potmétert ami állítja a sebességét, akkor kész egy érdekes tremoló effekt. Ez a projekt abba maradt, mond- hatni kudarcba fulladt, de felébresztette bennem a gondolatot, hogy gitáreffektet nem csak venni lehet, hanem csinálni is, ezért utánaolvastam a hogyanoknak és hamarosan elkészült az első fuzz pedálom. Vettem alkatrészeket, a tranzisztorokat meg kiforrasztottam egy rossz régi rádióból, és összeszereltem. Már csak bele kellett rakni valami dobozba. Amit lehet kapni egy ezresért sima egyszerű fém doboz nekem soha sem tetszett, ezért elkezdtem építeni fából, majd jöttek az ötletek, és kísérletezgettem picit a különböző formákkal, méretekkel, színekkel. Majd ha jobban belejövök és érteni fogok hozzá elméleti szinten is, akkor tervezem, hogy kitalálok valami saját, egyedi kapcsolást. Amik itt vannak pedálok, mind interneten talált sémák szerint készültek. A zöld LED-es egy tremoló, a pici egyszemű egy booster, a többi pedig overdrive és fuzz effekt."


Rendkívül örülünk, hogy ennyi és ilyen remek minőségű, ötletes hangszer érkeztek a felhívásra. Kíváncsiak vagyunk, hogy nektek melyik a kedvencetek, ne fukarkodjatok hát a kommentekkel. Pénteken pedig bemutatjuk a nyerteseket is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek