AJÁNLÓ
 
10:12
2013. 07. 05.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:12
2013. 07. 05.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:12
2013. 07. 05.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
10:12
2013. 07. 05.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:12
2013. 07. 05.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Háztartási készülékek ápolása

A háztartásokban számos kis készülék van, amelyek túl a napi használaton időnkénti ápolást és karbantartást igényelnének. Ám a napi teendők mellett ezeket gyakran már csak akkor végezzük el, ha akadozik a működésük. A szörcsögő kávé-, vagy a csak gőzt fúvó teafőzők, égett szagot árasztó  kenyérpirítók, vagy a ráégett maradékoktól szennyezett gofri-, vagy szendvicssütők azonban sok bosszúságot okoznak, ha rendszeresen nem lesznek letisztítva. A megfelelő működésükhöz ugyanis szinte csak ez szükséges és ezzel a használhatóságuk is meghosszabbítható.

img_0047 (1).jpg

A kávéfőzők gyakori „betegsége” a vízkövesedés. Ha a forró víz útját lecsökkenti a vízkő, egy idő múlva már csak méregerős és kis adag főzetet csorgatnak a kiöntőbe. Ilyenkor jön el az ecetsavas kezelés ideje. A víztartályba 20 %-os ételecetet, vagy citromsavat kell tölteni, majd a főző bekapcsolásával át kell mosatni a kiömlő csővezetékét. A műveletet általában addig kell friss savval megismételni, amíg a főzőből tiszta folyadék nem távozik. A szer maradékát pedig  többször tiszta vízzel átmosva lehet eltávolítani. Ezt addig kell ismételni, míg a kifolyt víz nem lesz savanyú ízű.

alukv (1).jpg

Ez vonatkozik a pumpás kávéfőzőkre is, amelyek azonban sokkal kényesebbek a vízkövesedésre, különösen a vízpumpájuk „allergiás” az ilyen lerakódásokra. Ám ezeknél nem árt vigyázni, mert a vízkőmentesítésükhöz esetleg a használati útmutatóban meghatározott szerek használhatók. A tisztítás folyamata azonban hasonló az előzőkkel.

pumpas.jpg

A kávéfőzőknél azonban nem árt a kávétartó szűrök apró lyukait is kitisztítani. Az előre őrölt kávék ugyanis finom port is tartalmaznak, amelyek főzés közben lerakódnak e kis lyukakba és főzés közben ez is fékezi a forró víz átáramlását. Ezt előbb áztatással célszerű fellazítani, majd fa fogvájóval kitisztíthatók a szűrők lyukai. Vigyázat, az acéltű esetleg kitágítja a sokszor apró lyukakat, ami nem megengedett. Ezt nemcsak a kávétartály alján levő szűrőnél kell elvégezni, hanem a főzők felső szűrőjénél is.

szuro.jpg

Némely típuson ezt a szűrőt csak a tömítőgyűrű, másokon pedig még egy csavar is rögzíti. Felette pedig néha vízkő galacsinok is találhatók, amelyek nem oldódtak fel a vízkőmentesítéskor. A tömítőgyűrűkre is érdemes nagyobb figyelmet fordítani, mert bár ezek már hőálló anyagból készülnek, viszont a felületüket kikezdhetik az alászorult kávészemcsék. A sérült felületűeket pedig jobb kicserélni, mert különben nem zárnak megfelelően és oldalra fognak „kifújni” a főző használata közben. Ez vonatkozik a víztartályt lezáró menetes fedél tömítésére is, amelyet meg a tartály rücskös pereme gyötörhet meg. Ezeket a műveleteket általában havonta célszerű elvégezni és akkor folyamatos használat mellett sem lesznek gondjaink a kávéfőzéssel.

77.jpg

A különféle szeletsütőknél alapvetően fontos a letapadást gátló felületek tisztán tartása. Ezt erős zsíroldó mosogatószeres leáztatással és kíméletes letörléssel, majd szárazra törléssel lehet elvégezni, mégpedig közvetlenül a használatuk után. Az esetleg rátapadt anyagrészeket tilos dörzsszivaccsal, vagy erős súroló-, netán marószeres súroló szerrel dörzsölni, mert sérülhet a sütőfelület különleges bevonata. A letisztításhoz tömörebb szivacsot, mosogatószert és bő meleg vizet célszerű használni. A tisztítást a külső felületeken is el kell végezni. A tisztítás után pedig azonnal szárazra kell törölni minden felületet.

A kenyérpirítók ugyan nem bonyolult szerkezetek, ám ezek is gyakoribb tisztogatást igényelnek. No, nem a morzsagyűjtő tálca rendszeres ürítésére kell csak gondolni, hanem a fűtőszálakra óhatatlanul feltapadt morzsaszemcsék letakarítására. Ez akár egy hosszú szőrű sörte ecsettel is könnyen elvégezhető. A fogókosár oldalait lenyomva már elég kényelmesen hozzá férhetők a fűtőszálak, alulról pedig a morzsatálca felöl benyúlva lehet eltávolítani az apró morzsaszemetet, amely különben használat közben kellemetlen, égett szagot árasztana. Az ilyen tisztítás után a pirított- és nem a szénné égett kenyér illatát erezni a használatakor, ami már ezért is megéri e csekély gondozást.

dv-toaster.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek