AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 03. 26.
Szűkszavú írás következik a mozaikos burkolásról. Erich H. Heimann "Hidegburkolás...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 26.
Előző alkalommal a régi járólapra fektettük az új teraszburkolatot. Vannak veszélyei a módszernek,de...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 26.
A kőművesek valamiért a teraszt tekintik annak a térnek, ahol igazán nagyot szakíthatnak munkadíj...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 26.
A fürdőkád régebben szabadon állt a lábain és vezetékeihez, szerelvényeihez könnyen hozzá...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 26.
A természetes kövek, elsősorban a gránit, az egyik legelegánsabb padlóburkolat. A gyémántvágó...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha a család megnövekedésével szükség van még egy fürdőszobára, és egy félreeső szobának netán közös fala van a meglévő fürdőszobával vagy a WC-vel, és így a vízellátás rövid úton elérhető, akkor már csak fantázia és néhány jó ötlet kell, hogy egy új fürdőszobát alakítsunk ki.

bath.jpg

Egy ilyen megoldáshoz a szobából szárazépítésű fallal leválasztható, 100…110 cm széles területre van szükség... és Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvére, mert egy ekkora volumenű munkához már komolyabb bátorság, pénz és főleg szakértelem kell. Ezzel véget ért sorozatunk, remélhetőleg felkeltette figyelmüket a könyvből idézett gyakorlati melléklet. A szakmai fogások és anyagismeret abban a részben vannak, melyet eltitkoltunk, hogy vásárolják meg a könyvet.

Anyagszükséglet: 6×6 cm-es lécek, 6 × 4 cm-es merevítők, tömítőszalag, beütődübelek, hosszú facsavarok, gipszkarton lapok, kőzetgyapot lapok, tömőgyapot, két acél ajtótok, két fóliával bevont acél beltéri ajtó, tartósan rugalmas fugázómassza, pórusbeton síktéglák, diszperziós ragasztó, tömítőszalag, 10 × 15 cm csempe, 5 × 15 cm kék kerámia dekorcsík, por alakú ragasztó, 15 × 15 cm mázas greslap, sárgaréz sín a szőnyegpadló szélére.

furdo09.jpg

A tervezett választófal vonalát és az ajtók helyzetét ragasztószalaggal jelöljük ki. A tartóállványzat felállítása előtt a padlóra, a falakra és a mennyezetre is ragasszuk fel az öntapadó tömítőszalagokat. Ezután hosszú keretdübelekkel erősítsük hozzá a 6 × 6 cm keresztmetszetű gerendát a padlóhoz.

furdo10.jpg

A keretet alkotó lécek helyzetét vízmértékkel ellenőrizzük, hogy a válaszfal pontosan függőlegesen álljon.

furdo11.jpg

A mennyezetre kerülő léceket fúrjuk át és hosszú keretdübelekkel erősítsük fel. A keret elemeit gyorsépítő csavarokkal erősítjük hozzá a függőleges oszlopokhoz.

furdo12.jpg

Az alaprajz jól szemlélteti a helytakarékos megoldást.

furdo15.jpg

A képen a két oszlop közé már beállították a speciális, acél ajtótokat, amelyet vízmértékkel szintén ellenőrizni kell. A tokot először a pánt felőli oldalon csavarozzuk hozzá a fal állványához. Becsukott ajtó mellett a tokot a másik oldalon is csavarozzuk az állványhoz.

furdo13.jpg

A válaszfalat középen egy kereszttartó merevíti. A mosdó felerősítésének magasságába helyezzük el az összekötőlécet, hogy a mosdó szerelőfelülete a válaszfalon biztosan felfeküdjön.

furdo16.jpg

Az egyik oldalon 20 mm vastag gipszkarton lapokkal már burkolt válaszfal közeit kőzetgyapot lapokkal kell kitölteni. A csőcsatlakozások körül az üreget tömítőgyapottal hézagmentesen töltsük ki, majd a válaszfalszerkezet másik oldalát is szereljük fel.

furdo14.jpg

A gipszkarton lapok a padló felett mintegy 1 cm-rel végződnek, nehogy a fürdőszoba esetleges elárasztásakor alulról vizet szívjanak magukba. Ezt a távolságot alátétekkel egyenletesen állítsuk be. A csövek kivezetései körül is 1 cm hézag maradjon.

furdo02.jpg

A padlónál lévő fugát és a csőkivezetések körüli hézagot tartósan rugalmas tömítőmasszával töltsük ki és szigeteljük le.

furdo03.jpg

A 100 cm széles zuhanyozósarokba egy 80 × 80 cm méretű, zománcozott acél zuhanytálca kerül. A tálcának körben pórusbeton téglákból készítünk alapot.

furdo06.jpg

A zuhanyozósarok csempeburkolatába nem kerülhet víz, ezért a gipszkarton lapokat feltétlenül be kell kenni diszperziós ragasztóval. Ezt először tenyérnyi szélességben a sarkokban vigyük fel.
A sarkokban és csatlakozó hézagokban a ragasztóba ágyazzunk tömítőszalagot. Ezután simítóval 1 mm vastagon az egész felületre hordjuk fel a szigetelőréteget. Másnap fogazott spatulával a felületet újra vonjuk be a ragasztóval, és ebbe a friss ragasztóágyba nyomjuk bele a csempéket.

furdo04.jpg

A csőkivezetésekhez kivágott csempék helyét hagyjuk ki, majd a kész felületre ragasztjuk őket.

furdo07.jpg

Sötétkék bordűrökkel díszíthetjük a zuhanyzófülkét és a WC-t is.

furdo05.jpg

A padlót 15 × 15 cm méretű lapokkal burkoljuk, a fal fugavonalai a padlón folytatódnak. A padlólapokhoz erősített ragasztót használjunk. A csemperagasztó megkötése után lehet fugázni. A zuhanytálca beépítését bízzuk szakemberre. A zománcozott acéltálca és a csempék közti hézagot tartósan rugalmas masszával töltsük ki.

furdo08.jpg

Az eredmény esztétikai és funkcionális szempontból kifogástalan. A szobába zuhanyfülke, WC és mosdó került. A szükséges szellőzéshez a WC és a zuhany közti válaszfal nem ér egészen a mennyezetig, így a zuhanyfülke ablakán át mindkét helyiség szellőztethető. 

furdo01.jpg

 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 

Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.





Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek