AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 16.
Ha a család megnövekedésével szükség van még egy fürdőszobára, és egy félreeső szobának...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 16.
Szűkszavú írás következik a mozaikos burkolásról. Erich H. Heimann "Hidegburkolás...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 16.
Előző alkalommal a régi járólapra fektettük az új teraszburkolatot. Vannak veszélyei a módszernek,de...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 16.
A kőművesek valamiért a teraszt tekintik annak a térnek, ahol igazán nagyot szakíthatnak munkadíj...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 16.
A fürdőkád régebben szabadon állt a lábain és vezetékeihez, szerelvényeihez könnyen hozzá...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A természetes kövek, elsősorban a gránit, az egyik legelegánsabb padlóburkolat. A gyémántvágó használata ugyan nem egyszerű, az eredmény szépsége azonban kárpótol a fáradságért. Amatőr burkolók inkább az itt bemutatott vékonyágyazatú eljárást válasszák.

cs3_01.jpg

Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből idézzük az először kemény diónak ígérkező munka kivitelezésének menetét. A kötet anyagismerettől a gyakorlati kivitelezésig végigvezeti olvasóját a hagyományos és modernebb burkolási technikákon. Néhány részen keresztül a gyakorlati kivitelezés fejezeteiből szemezgetünk.

Anyagszükséglet: Gránitlapok, aljzatkiegyenlítő, alapozó, ragasztóhabarcs, fugázóhabarcs, tartósan rugalmas fugázómassza.

A gránit és egyéb természetes kőlapok nagy választékban kaphatók. Formátumuk a szokásos kerámia burkolólapok méreteitől eltér. Példánkban 30,5×30,5 cm méretű, 1 cm vastagságú lapok szerepelnek. A lépcsőhöz méretre gyártott lépcsőfokelemeket lehet kapni. A gyártás-technológiából adódóan csekély vastagsági eltérések előfordulhatnak, ezeket azonban a ragasztó-habarcsággyal többnyire ki lehet egyenlíteni. A burkolathoz illeszkedő lábazati lécek is kaphatók, esetünkben ezek mérete 8×50 cm.

gr.jpg

A lapokat előre kirakva képet kaphatunk a helyiség geometriájáról. Így azt is könnyen meg lehet állapítani, hogy a falak ferdesége miatt van-e tennivalónk. Ha a gránitlapok lerakásában még nincs kellő tapasztalatunk, a bonyolultabb elrendezéseket, pl. az átlós lerakást, lehetőleg mellőzzük, hogy így a méretre vágást és az azzal járó problémákat csökkentsük.

Az alap a kerámiaburkolatokhoz hasonlóan sík, sima és teherbíró legyen. Szükség esetén segít az előzetes alapozás után felhordott aljzatkiegyenlítő, amely lerakásra kész alapot hoz létre. Új épületeknél előfordul, hogy az esztrichen egy kemény réteg alakul, amely rontja a ragasztóhabarcs tapadását, és ezért azt meg kell csiszolni. Az erre alkalmas gépeket kölcsönözni is lehet. A lerakás megkezdése előtt porszívóval a csiszolat összes maradványát el kell távolítani.

cs3_02.jpg

Az előzetesen elkészített lerakási tervnek megfelelően először tűzzünk ki egy vezetővonalat. Ez a vonal a fallal párhuzamosan fut és attól való legnagyobb távolsága pontosan két lap szélességével legyen egyenlő. Így a fal melletti sorba kerülő lapokból csak keveset kell levágni és a fal ferdesége is kevésbé tűnik fel.

cs3_03.jpg

Jól tesszük, ha lassabban kötő ragasztóanyagot választunk, és egyszerre csak akkora felületet ragasztózunk be, amelyet kb. 15 perc alatt be tudunk burkolni.

cs3_04.jpg

A ragasztót fogazott glettvassal húzzuk fel, ügyeljünk arra, hogy a vezetővonal látható maradjon. Fontos, hogy a glettvasat mindig ugyanolyan dőlésszögben tartsuk. A fogak ne érjenek le az alapig. Csak így lesz képes a ragasztóágy az esetleges vastagságkülönbségek kiegyenlítésére. Az első sor lapot vízszintmérő vagy feszesen kihúzott zsinór mentén rakjuk le. Ügyeljünk, hogy a fugatávolság egyenletes legyen. Keskeny fugákkal a gránit jobban érvényesül.

cs3_07.jpg

Amikor az első sort leraktuk, vigyük fel a ragasztót a fal melletti sávra.

 

cs3_10.jpg

A szegélyt lapjait a fal vonalának megfelelően kell méretre szabni. Célszerű ezt előzetesen szárazon elvégezni, hogy a lerakással lendületesen tudjunk haladni.

cs3_05.jpg

Amikor a fal melletti sáv is kész, folytathatjuk a burkolást a helyiség közepe felé.

cs3_08.jpg

A falfülkékhez, pillérekhez, oszlopokhoz vagy – mint példánkban – egy ferde falhoz pontosan méretre vágott darabokra van szükség. A vágási vonalat vízálló viaszkrétával vagy zsírceruzával jelöljük ki a gránitlapon, hogy az a vizesvágás közben is látható maradjon.

cs3_11.jpg

Tegyük rá a lapot a gyémántfűrész szánjára és toljuk neki a fűrészlapnak.

cs3_06.jpg

Fontos, hogy fűrészelés közben a fugaszélességet és a faltól való távolságot is figyelembe vegyük, mert csak így alakul ki a pontos, folyamatos fugakép.

cs3_09.jpg

Bonyolultabb kivágásoknál a vágást két oldalról kell végezni, esetleg kézi utánmunkálásra is szükség lehet.

cs3_12.jpg

Amikor a burkolat már járható, elhelyezhetjük a lábazati léceket. Ezeket lerakhatjuk teljes hosszukban, de fel is darabolhatjuk úgy, hogy azok fugái a burkolat fugáinak folytatásába kerüljenek (átmenő fugavezetés).

Végezetül fugázzuk ki a burkolatot. A fugázóhabarcsot fugázógumival dolgozzuk be a fugákba. Amikor kb. 3 óra elteltével a habarcs kötni kezd, a felesleget mossuk le.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek