AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 03. 06.
Ha a család megnövekedésével szükség van még egy fürdőszobára, és egy félreeső szobának...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 06.
Szűkszavú írás következik a mozaikos burkolásról. Erich H. Heimann "Hidegburkolás...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 06.
Előző alkalommal a régi járólapra fektettük az új teraszburkolatot. Vannak veszélyei a módszernek,de...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 06.
A fürdőkád régebben szabadon állt a lábain és vezetékeihez, szerelvényeihez könnyen hozzá...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 06.
A természetes kövek, elsősorban a gránit, az egyik legelegánsabb padlóburkolat. A gyémántvágó...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kőművesek valamiért a teraszt tekintik annak a térnek, ahol igazán nagyot szakíthatnak munkadíj címén - gondolja az ember - majd megcsinálom én. Később előfordul, hogy felbukik a szétfagyott járólapokban, melyek véletlenszerű időpontokban válnak le a teraszról... 

terasz.jpg

Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből vett gyakorlati útmutatónk most ennek a kritikus területnek felújítására koncentrál. A hideg-meleg, nedvesség, fagy folyamatosan mozgásra kényszeríti a felragasztott héjazatot, ezért ha máshol nem, de itt minőségi anyagot tessék használni.

Anyagszükséglet: csempetisztító, folyékony szigetelőanyag, közepes vastagságú ágyazathoz való habarcs, rugalmasságot fokozó szer, érdes felületű burkolólap 15×15 cm, lábazati szegélyek és lépcsőfellépők, széles fugához alkalmas habarcs, tartósan rugalmas fugázómassza.

Gyakori, hogy a régi teraszok burkolata és alapja még jó állapotban van, azonban az esztétikai követelményeket már nem elégíti ki. Ezen könnyen lehet segíteni, ha a régi burkolatra új lapokat ragasztunk. Kültéri felületek esetén fontos, hogy a kész burkolat valóban üregmentes (víztömör) legyen, nehogy az első fagyos napon felfagyjon. 

terr2.jpg

A kültéri burkolatok tartósságát csak akkor lehet garantálni, ha a burkolólapok és a segédanyagok egyaránt fagyállóak, valamint speciális szigetelést alkalmazunk. Ilyen esetben előszeretettel használjuk a burkolólapok közepes vastagságú ágyazatba való ragasztásának technikáját.

A példában a burkolásra szürkeszemcsés, négyzetes, 15×15 cm méretű burkolólapokat választottunk, az azokhoz illő lábazati szegélyekkel és lépcsőfellépőkkel. Kültéren fokozottan fontosak a szakszerű az előkészítő munkálatok. Meg kell oldani, hogy az esővíz ne gyűljön össze és ne kerüljön az új burkolat alá, hanem lefolyjon a felületről.

Esetünkben a burkolat egy központi lefolyó felé lejt. A bejárati ajtó előtt egy kis lépcső van, ez megakadályozza, hogy a csapóeső az ajtó alatt bejusson a házba. A lépcső felső éle és az ajtóküszöb között még további 1,5 cm magasságkülönbség van. Az új réteg felragasztása esetén azonban fennáll annak a veszélye, hogy az esővíz a küszöb elől nem folyik el a megfelelően.

burk401.jpg

Ennek megelőzésére a teraszajtó előtt egy speciális vízelvezetőt kell beépíteni. Ehhez először falhoronymaróval készítsünk az ajtó előtt az aljzatba párhuzamos hornyokat.

burk404.jpg

Ezután a hornyok közötti bordákat ki lehet vésni. Így egy lapos vízgyűjtő tálcát kapunk, amelyből a vizet egy kis árokkal el lehet vezetni. A tálcát lehajlított szélű és furatokkal ellátott rozsdamentes acéllemezzel fedjük le. A rövid árkot burkolólappal takarjuk le, szükség esetén dróttal vagy nyeles kefével lehet majd tisztítani.

burk402.jpg

Az új burkolat tartósságához szükséges, hogy a régi felülete tiszta és tapadóképes legyen. Csempetisztítóval mossuk le a burkolatot, tiszta vízzel öblítsük le és várjuk meg, amíg teljesen megszárad.

burk405.jpg

A következő lépésben hordjunk fel szigetelőréteget a régi burkolatra. Vannak egyés kétkomponensű szigetelőanyagok. A réteg felhordása után meg kell várni, amíg az megszárad, ill. kikeményedik. Az új burkolólapokhoz speciális, közepes vastagságú ágyazathoz való habarcsot használjunk, ehhez keverjünk rugalmasságot fokozó szert.

burk403.jpg

A ragasztóhabarcsot fogazott lappal akkora felületre hordjuk fel, amekkorát egyszerre be tudunk burkolni.

burk406.jpg

A vékonyágyazatú ragasztástól eltérően, itt minden burkolólap hátoldalának teljes felületét is bevonjuk kb. 1 cm vastag ragasztóhabarccsal.

burk407.jpg

A burkolólapot belenyomjuk a habarcságyba és csempéző kalapáccsal könnyedén ütögetjük, amíg sík felületet nem kapunk.

burk410.jpg

A példa szerinti, viszonylag kis felületet átlósan burkoljuk. A burkolat szélére kerülő darabokat csempevágó géppel lehet méretre vágni.

burk408.jpg

Illesszük be a fal mellé kerülő háromszögeket és gumikalapáccsal azokat is ütögessük a helyükre.

burk411.jpg

Ugyanazzal a ragasztóhabarcs keverékkel ragasszuk fel a burkolat szélén a lábazati elemeket. A padlóhoz való csatlakozásnál használhatunk fugakereszteket.

burk409.jpg

A mélyebben fekvő, széltől védett ülősaroktól lépcső vezet a feljebb lévő kertbe. A lépcsőt is a már bemutatott eljárással burkoljuk. Először a lépcsők függőleges homlokfelületére ragasszuk fel a méretre vágott lapokat.

burk412.jpg

A lépcsőfokok élét speciális idomdarabokból alakítjuk ki, ezt először habarcs nélkül tegyük fel, hogy a lépcsőfellépőre kerülő lapok méretét meg lehessen mérni.

burk413.jpg

Amikor az összes méretre vágással készen vagyunk, hozzáláthatunk a lapok lerakásához. Az idomdarabok hátoldalára hordjuk fel a ragasztóhabarcsot. Tegyük rá az idomdarabot a szintén habarccsal bevont fellépő-felületre és ütögessük meg, hogy jól felfeküdjön.

burk414.jpg

A fugázáshoz fúrószárral keverjük össze vízzel a max. 15 mm széles fugákhoz alkalmas speciális fugázóhabarcsot, majd simítsuk bele a fugákba. A padlóburkolat és a lábazat közti csatlakozófugát a burkolathoz illő színű szilikonkaucsukkal fugázzuk ki. Végül a szokásos módon tisztítsuk meg a burkolt felületet.

burk415.jpg

burk416.jpg

A vizet a burkolat alatt vezetjük el. 

terr1.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek