AJÁNLÓ
 
09:25
2013. 07. 24.
A világító diódákról, népszerű nevükön LED fényforrásokról már írtunk többször...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 07. 24.
Manapság a netes autós áruházak és a hirdetési oldalak folyamatosan bombáznak a többnyire...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 07. 24.
A bútorok (vitrinszekrények, könyvespolcok, stb.) rejtett megvilágítása mindig is különleges...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 07. 24.
A hullaképű hajnal beteges árnyalatú fénye úgy csapott le nappalimra, mint leprás...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 07. 24.
Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot: ...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jól gondoljátok, ez megint egy energiatakarékosságról szóló cikk lesz. Hiába, manapság ez a trendi és korszerű. A neten egy sereg írás foglalkozik azzal, mikor érdemes cserélni az izzókat otthon és mire. Lehet számolgatni, saccolni, mérni. Én most inkább csak egy konkrét próba tapasztalatait írom le, azt mindenki maga döntse el, mikor és milyen ütemezésben cserél.

GU10-0.jpg

Ezen írás ötletét egyébként az adta, hogy kezembe került egy GU10 foglalatú LED fényforrás. Ez ugye a szokásos 230V-os beépíthető halogénlámpák foglalattípusa. Sokan használjuk ezt a világításfajtát a fürdőszobában, vagy épp konyhapultok fölött. Eredetileg halogén izzólámpákra lett kitalálva ez a rendszer, még manapság is leginkább a 20, 35 és 50 W fogyasztású halogén izzólámpákkal használjuk ezeket. Nálam is ilyen foglalatú világítás van a fürdőben, jelenleg halogén izzókkal, de használtam egy időben ugyanilyen foglalatú kompakt fénycsövekkel is. Miután ezekből még volt itthon, gondoltam itt az alkalom egy merőben szubjektív összehasonlítást végezni a három megoldásról. Most tehát a hagyományos halogén, a kompakt fénycső, és a LED fényforrás összehasonlításáról olvashattok pár tapasztalatot.

GU10-2.jpgBalról az első a hagyományos halogén, középen a testesebb kompakt fénycső, majd a sok kis SMD ledet tartalmazó LED fényforrás.

Méretre a LED változat pont akkora, mint a klasszikus halogén izzó, a fénycsöves megoldás (az összetekert fénycső és a gyújtószerkezet miatt) nyilván nagyobb (hosszabb) kicsit, de miután az ilyen rendszerű világítás felül általában nyitott, ez annyira talán nem jelentett gondot eddig sem.

A teljesítmény (pontosabban a fogyasztás) terén már komolyabb különbségek vannak:

  • A halogén izzó egy noname 20W-os fajta. A mért fogyasztása 23W-ra jött ki.
  • A kompakt fénycsőre 7W van feltüntetve, a valós fogyasztása viszont csak 6W.
  • A LED fényforrás 5W értékűnek megadott fogyasztása mérésre 5,5W-ra jött ki.

Fényerőben a LED mindent ver. Egy három foglalatos kiépítésben kipróbálva, érzésre már 1 darabnak akkora fényereje van, mint ha a másik két versenyzőből beraknánk mind a három darabot. Döbbenet a különbség tényleg. Összepróbáltuk egy 50W-os halogén izzóval is, nagyjából azzal volt egy szinten a fényereje. A rengeteg apró világító diódának köszönhetően a fény eloszlása teljesen homogén, sokkal jobb, mint a halogén izzóé.

pilácsok1.jpgEz a kép ugyan nem kifejezetten katalógusba való minőségű, de a lényeg, hogy ugyanolyan expozíciós idővel és blendével készültek. Jól látható, hogy az utolsó LED pilács képénél maga a lámpatest is látható, mivel annyi fény volt, hogy a fürdőszobában visszaverődő fény még azt is meg tudta világítani kicsit.

A színhőmérséklet persze nagyon eltér. A próbált LED egy 4000 K-s vagyis igen fehér fényű darab. Érzésre a fény közelebb van az 5500 K-s napfényhez, mint az izzó és a fénycső 2500-2700 K-s meleg fényéhez. Azonban azt gondolom, egy fürdőben ahol sminkelnek is néha, egyáltalán nem hátrány a nap fényét minél jobban megközelítő fényt használni.

A gyorsaság a LED esetében alap, ahogy bekapcsoljuk, rögtön teljes fényerővel világít. A kompakt fénycsőnek azért kell minimum fél perc mire magához tér, a próbált darab addig nagyjából annyi fényt ad, mint egy egész éjszakás párkeresésben megfáradt szentjánosbogár.

Élettartam. Itt bizony a LED fényforrás nagyon elhúz. Legalábbis az ígéretek terén. 30000 órás élettartamot és legalább 15000 ki-be kapcsolást ígérnek. Az átlagos kompakt fénycsövek esetében általában 7-8000 óra élettartamot vállalnak a gyártók. Ráadásul ott az idő előre haladtával bizony csökken a fényerő. Tehát ha a LED tudja a vállalt 30000 órának akár csak a 2/3-át, már akkor is vitán felül megéri az árát. És akkor talán el is értünk az árhoz. Az biztos, hogy egy hagyományos halogén izzót akár párszáz forintért is hazavihetünk és egy GU10 foglalatos kompakt fénycsövet is találhatunk már 1000 forint körüli áron is. Persze ezek a noname változatok árai, neves gyártók esetén szorozhatunk akár 2-3 szoros szorzóval is. Ehhez képest a próbált GU10 foglalatos 5/33W REXER LED fényforrás ára 2040 Ft. Ez szerintem nagyon barátinak mondható! A legfontosabb persze továbbra is az élettartam. Ha ezzel a fogyasztással és ezzel az árral tudja hozni a megadott élettartamot, nem igen van jobb megoldás a spórolásra!

Azért egy gyors alap számítás, a mostani közelítőleg 40 Ft-os kW/h áramdíjjal számolva:

  • a LED (6W)  1000 üzemóra alatt 240 Ft értékű áramot eszik meg.
  • a halogén (23W) 1000 üzemóra alatt 920 Ft értékű árammal teszi ugyanezt.

Azért ez jelentős különbség! Biztos, hogy én a próbához használt LED fényforrásokat bent hagyom a foglalatokban. De persze az egész házban nem fogok mindent egyszerre lecserélni LED megoldásra. Főképp hogy itt már úgyis kompaktok vannak mindenütt. Viszont ami kiég/tönkremegy oda azért már ilyen fényforrások kerülnek alighanem. A fehér fényt meg majdcsak megszokom.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek