AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 09. 01.
Az ország teljes energiafelhasználásának 8%-a lenne megtakarítható az energetikai szempontból...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 01.
Aki próbálkozott már az utólagos és házilagos hőszigeteléssel, ismerheti a problémát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 01.
A cím persze megtévesztő lehet, sok olvasó fejében talán elsőre nem is áll össze, miről...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 01.
Mint arról a blogon már beszámoltunk, szigetelték és átadták azt a családi házat is, amely...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 01.
Van úgy, hogy egy-egy szakmai sajtóeseményen az ember - ha nyitott szemmel figyel - más, nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hőszigeteljünk fóliasátrat

A mezőgazdasági termelési időszakok kinyújtásának vágya alighanem egyidős magával a mezőgazdasággal. A külső természeti körülményektől legalább részben függetleníteni a termelést, valóban jól hangzó idea. Ezek egyik, jól ismert és nem is drága megoldása a fóliasátor. Persze azért ez csak korlátozott megoldást jelent, a nappali felmelegedést egyfajta hő- vagy fénycsapdaként gyorsítja, de az igazán hideg éjszakák esetén nem sokat ér. Fűteni persze lehet, írtunk is már erről itt a blogon, de ez nem olcsó, és ha csak egy vékony fólia van a fűtött belső tér, és a külső hideg levegő között, nem is igazán hatékony.

 

A sátrak szigetelése persze lehetséges, de nem egyszerű. A legtöbb esetben a tetők fényáteresztő képességét mindenképp biztosítani kell, tehát itt plusz szigetelés beépítésére nemigen van mód. A fóliát lehet több rétegben alkalmazni, a thermo üvegekhez hasonlóan légrést hagyva a rétegek között. Más a helyzet a sátrak oldal- és homlokfalai esetében, itt már szigetelhetünk. És vannak olyan esetek is, amikor a fény nem játszik akkora szerepet, mert a termesztett növény ezt nem igényli. Ilyen terület például a gombatermesztés. Az alábbiakban egy konkrét szigetelési esetet mutat be a Knauf Insulation:

„2014. decemberében Magyarország legnagyobb gombatermelő üzemében, a Bio-Fungi Kft. ócsai telephelyén szigeteltünk. A cég 100%-ban magyar tulajdonban van, és a magyarországi értékesítés mellett a nemzetközi kereskedelem legmagasabb igényeinek is eleget téve látja el termékeivel a gombapiacot. Ehhez igazodva 13 db új laskagomba termesztő egységet építettek. Mutsy Attilával, a cég tulajdonosával több előzetes egyeztetés alkalmával igyekeztünk megtalálni a legmegfelelőbb terméket, amely képes egy fóliasátor hőszigetelését ellátni.

A sátrak esetében a „főfal“ tulajdonképpen a vázszerkezetre épített hőszigetelés, két réteg speciális fólia között. Így gyakorlatilag olyan termékre volt szükség, amely azon kívül, hogy kellőképpen hőszigetel, ellenálló a folyamatos nyomófeszültséggel szemben, azaz roskadás-mentesen megállja a helyét. A beépítési körülményeket ezen kívül a nagyon magas páratartalom és a beépítési nehézségek jellemzik.

Így esett a választás a tekercses kiszerelésben készülő hidrofóbizált Classic 032 szigetelésünkre. Mint az összes ásványgyapot hőszigetelésünk - 2008. óta - ez is a teljesen természetes, keményítő alapú, biológiailag semleges ECOSE® technológiájú kötőanyaggal készül. Így a bio elevekkel azonosulva jó választás a Bio-Fungi Kft telepére

A Classic 032 szigetelést, amely kellően rugalmas ahhoz, hogy felvegye a sátrak ívét, ugyanakkor megfelelő merevséggel rendelkezik, a roskadás elkerülésére két rétegben, összesen 20 cm vastagságban építették be. A 0,032W/mK hővezetési tényező (amely az ásványgyapotok között a legjobb érték) ebben a vastagságban kiválóan biztosítja a hosszútávú és megfelelő hőszigetelést, így bátran ajánljuk hasonló beépítési területekre.”

Aki a poszt elolvasása után úgy gondolja, hogy igazából itt most jól szigetelt és szellőztetett pincéket építettek a föld felszíne FÖLÉ, az azért nem jár messze a valóságtól. Ugyanakkor azért az itt felhasznált és ajánlott szigetelőanyag otthoni körülmények között is segíthat, hagyományos fóliasátrak esetében is. A megvalósítás természetesen plusz költséggel és munkával jár, de komolyan kitágíthatja a termelésre alkalmas időszak határait. A döntést mindenki maga kell meghozza, mindenesetre jó tudni, hogy a Knauf Insulation akár ilyen jellegű problémék megoldásában is tud segíteni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A posztban szereplő képek a Celsius kft honlapjáról valók.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek