AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 11. 09.
A mezőgazdasági termelési időszakok kinyújtásának vágya alighanem egyidős magával a mezőgazdasággal....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 09.
Aki próbálkozott már az utólagos és házilagos hőszigeteléssel, ismerheti a problémát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 09.
A cím persze megtévesztő lehet, sok olvasó fejében talán elsőre nem is áll össze, miről...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 09.
Van úgy, hogy egy-egy szakmai sajtóeseményen az ember - ha nyitott szemmel figyel - más, nem...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 09.
A Knauf Insulation 'Nálam szigetelnek" programjáról már igen sokszort hírt adtunk itt a blogon....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

De mi az az energiaszegénység?

Mint arról a blogon már beszámoltunk, szigetelték és átadták azt a családi házat is, amely a Knauf Insulation - régiónkban mindenképp elsőként - valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító vizsgálatában ezidáig a szigeteletlen ház volt. Ebben a programban egy szigetelt és egy szigeteletlen ház példáján keresztül az derült ki, hogy egy szezon alatt hőszigeteléssel 46% fűtési célú gázt, mintegy 114 ezer forintot lehet megspórolni.

Idén télen azonban a másodikként leszigetelt családi ház lakói sem félnek már attól, hogy gondot fog okozni számukra a ház fűtése. Magyarországon viszont egyes számítások szerint 800 ezer ember él energiaszegénységben, azaz energiaszámláik kifizetése után a hivatalos szegénységi küszöb alá esnek. Az ország energiafogyasztásának kb. 40%-át a háztartások adják, míg az EU most elfogadott új, 2030-ig szóló energiahatékonysági keretirányelve 27%-os energiafelhasználás-csökkenést irányoz elő a tagországok számára. Mivel a lakóépületek kb. 73%-a családi ház, a Knauf Insulation szakértői szerint egy kifejezetten rájuk szabott, komplex energiahatékonysági program nem csupán az energiamegtakarítási célok elérésében lenne komoly segítség, de az energiaszegénységben leginkább érintett háztartások számára is.

Minden 4. ember energiaszegény?

Az Energiaklub és a KSH idei tanulmánya szerint – számítási technikától függően –  a háztartások kb. 10-21%-a, vagyis mintegy 400-800 ezer háztartás tekinthető energiaszegénynek. Ugyanakkor ennél több, a lakosság 39% állítja, hogy nagyon megterhelő számukra a lakás fenntartása. A tanulmány adatai azt mutatják, hogy az energiaszegény háztartások 75-80%-a családi házban él.

A Knauf Insulation adatai szerint hazánkban 10-ből mindössze 1 épület tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek. A Nálam Szigetelnek Program eredményei is mutatják, hogy legnagyobb energia-megtakarítási potenciált otthonaink korszerűsítése, egy komplex, a panelprogramhoz hasonló energiahatékonysági program megvalósítása jelentené, amely a lakóépületek 73%-át kitevő családi házakra is alkalmazható lenne.

„A világon ezidáig egyedülálló, valós körülmények között végzett összehasonlítás bebizonyította, sőt felülmúlta eddigi számításainkat arra vonatkozóan, hogy a hőszigetelés által mennyi fűtési energiát és rezsiköltséget lehet megtakarítani, ezáltal az energiaszegénységet csökkentve. A méréseket megelőzően leszigetelt házban élő család a tavalyi tél során 46%-kal kevesebb gázt használt el fűtésre, ezzel 113.888 Ft-ot spórolt egy fűtési szezon alatt” - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója, hozzátéve: „Ha a felhasznált hőszigetelő anyagok árát összehasonlítjuk a gázfogyasztás csökkenésből adódó megtakarítással, megállapíthatjuk, hogy a hőszigetelés anyagköltsége 12 éven belül megtérül. Az ásványgyapot szigetelés élettartama 50 év. Tehát a fennmaradó kb. 38 évben már közvetlenül a pénztárcánknak dolgozik a jól kivitelezett hőszigetelés”.

Az EU most elfogadott új, 2030-ig szóló energiahatékonysági keretirányelvének célkitűzései között az is szerepel, hogy a közösség egésze 27%-kal csökkentse a primerenergia felhasználását.Magyarország éves energiaszükségletének 40%-át a lakossági szektor használja fel.  Az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó, 2014 júniusában megjelent ajánlása szerint a magyar háztartások ilyen mértékű energiaintenzitása jelenleg uniós szinten a legmagasabbak közé tartozik, annak javítására különösen a lakóépületek tekintetében lenne lehetőség, ezért javasolja, hogy Magyarország tegyen intézkedéseket az energiahatékonyság javítása érdekében. 

Az eredmények a jó anyag mellett a szakszerű kivitelezésnek is köszönhetők

A Knauf Insulation összehasonlító vizsgálatában a szakemberek a házak homlokzatára 20 cm vastag FKDS vakolható kőzetgyapot hőszigetelő rendszert helyeztek fel, a tetőtérre pedig 25 cm Classic 0,039 típusú Ecose üveggyapotot. Ezek révén ez az ingatlanok „F-G”-ből, „A” besorolásúvá váltak.

A cég képviselői hangsúlyozták, a mielőbbi megtérülés érdekében a megfelelő hőszigetelő rendszer megválasztása mellett rendkívül fontos, hogy azt szakember, megfelelő minőségben tegye fel a házra. A szakszerű kivitelezés ösztönzése érdekében pedig most havonta nagy értékű nyereménnyel díjazza a szigetelésgyártó a legjobban kivitelezett hőszigeteléseket. A pályázatról részletek az ismert oldalon, a www.nalamszigetelnek.hu-n olvashatók.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek