AJÁNLÓ
 
09:44
2013. 10. 02.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
09:44
2013. 10. 02.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:44
2013. 10. 02.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
09:44
2013. 10. 02.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
09:44
2013. 10. 02.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hulladékból: műhelyplayer

Sokak szerint az olcsóbb elektronikai eszközök már a gyárból kiszállítás után hulladéknak számítanak. Van benne valami, mert már a harmadik aktív hangfalat selejtezem ki pár éven belül. Azonban egy talpas törölközőtartó bevonásával egyedi műhelyhangosítást készítettem és így nem vesztek kárba az értékes fröccsöntött műanyag  alkatrészek (irónia, persze).

szurke_ok.jpg

Még a márkanévnek számító Genius is egészen aberrált dolgokra képes, hogy megspóroljon 30 centi szigetelt kábelt. Elképzelhetjük, mit művelnek akkor a beépített alkatrészeik méretezésénél a budget kategóriás gyártók. A felhasznált fekete 5.1 hangszórókészlet elvesztette a basszus- és talán a középső csatornát, e nélkül pedig nem teljes a zenei élmény. Egyelőre konkrét elképzelések nélkül elfekvőbe száműztem.

alapanyag.jpg
A törölközőtartót sem dobtam ki, miután két év szolgálat után rohadni kezdett rajta a nikkelezés. Pihengettek a padláson, míg egy szép napon csúfos véget ért a műhelyben tartott T* saját márkás konyhai rádiókészülék (külön kérésre kommentben elmesélem mikéntjét, felkavaró életképek). Ekkor felburjánzott lelki szemeim előtt egy olasz formatervező 1983-as hangfaltanulmánya, melyben a sugárzók művészi rendetlenségben, többszintes elrendezésben meredeztek egy talpas állványról. Formaterve szinte teljesen megegyezik a címlapfotón látható ezüst (passzív) hangsugárzóval.

fekete2.jpg

A mélysugárzónak otthont adó doboz hátulját gyárilag elborítják a külön vezérelhető be/kimeneti csatlakozók. Nem volt más dolgom, mint a még működő erősítőblokkok kimeneteit a tartozék RCA kábelekkel szétosztani a dobozra szerelt hangszórók között. A technokrata virágcsokorra emlékeztető tárgy tartóoszlopait az említett törölközőtartóból termeltem ki. Belsejükben M6 menetes rúd feszít rá műanyag hangszóróházakat az alapzatra. Szerkezetileg stabil, a torkánál fogva szoktam átcipelni egyik helyről a másikra. A fotón látható Genius mélysugárzó nem része a konfigurációnak, csak épp egymás mellett álltak fotózáskor. Más tészta, hogy nemrégiben a visszafogott használat dacára szintén az enyészeté lett. 

fekete1.jpg

Azóta készítettem egy bölcsőt az okostelefonnak, amin hangoskönyveket vagy rádiót hallgatok barkácsolás közben. Semmi extra nincs az ötletben, csak egy példa a hulladék-felhasználásra. Néha érdemes hörcsögösködni ahelyett, hogy jogos indulatunkban baltával szétzúzzuk a megbízhatatlan berendezést. Ha így is teszünk, előtte húzzuk ki a konnektorból (ezt a megjegyzést a biztonságra jogosan kényes kommentelők felé tett munkavédelmi gesztusként tessék felfogni).

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek