AJÁNLÓ
 
09:25
2014. 01. 28.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2014. 01. 28.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2014. 01. 28.
Az áldozatra a félig átsült pizzák hívták fel a figyelmet. Látszatra minden rendben működött,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2014. 01. 28.
Mindenkinek van bojleres története, olvassák el az enyémet is. A vízmelegítő fontos kultúrtörténeti...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2014. 01. 28.
Egy szép napon elhalálozott a fürdőszobai borotválozótükör feletti fényforrás. Azért...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A téli időszak kellemetlen velejárója a havazás és a hó szükségszerű eltakarítása a járdákról és a családi házak útjairól. Ez mindenkor a tulajdonosok, illetve a társasházak takarítását végző személyeké. Ám ez többnyire csak írott kötelezettség, aminek nem mindenki tesz eleget. Az utak téli takarítása azonban ettől függetlenül fontos és ellenőrzése a területfelügyelők dolga. A síkos utakon bekövetkezett balesetekért ugyanis a tulajdonosok felelnek és kártérítési kötelezettségük is van. Ám ennek megelőzését, a havas és a jeges járófelületek letakarítását különféle környezetkímélő adalékszert használva lehet könnyebbé, balesetmentessé tenni.   

 kispolszki.jpgEzzel nem tudunk betelni

Egy kormányrendelet szerint ugyanis belterületi közterületen síkosság mentesítésre csak olyan anyag használható, amelyek a növényekre nem jelent veszélyt. Ezért e célra tilos a konyhasó használata, helyette egyéb összetételű csúszásmentesítő és olvadást segítő anyagokat lehet csak alkalmazni a járdák letakarításához. Ám ezek az anyagok csak akkor igazán hatásosak, ha a járófelületekről előbb letakarítják a már lehullott havat, nappal megolvadt latyakot. Ezt még frissiben ajánlott elvégezni, különben a járókelők rövid idő alatt keményre tapossák a leesett hóréteget.

jarda.jpg

Az ilyen munkákhoz hólapátra van szükség, amelyek közül a műanyagból készültek kevésbé alkalmasak a letaposott hóréteg eltávolítására. Anyaguk ugyanis egy erősebb mozdulatra hosszában berepedhet és használhatatlanná válhat. A masszívabb, fémlemezből készültekkel viszont még a letaposott hórétegek is letolhatók, igaz nagyobb erő kiejtés mellet és a lapátszélek ezeknél is hajlamos a deformációra. E munkához az 50-60 cm széles lapátok a jól használhatók, amelyekkel a szükséges 1 m szélességben gyorsan letakaríthatók a járdák és a családi házak belső útjai is. A hó letakarítást nem érdemes halogatni, különben már kevésbé lesz hatásos a járdákon a hóolvadást elősegítő és csúszásmentesítő szerek alkalmazása.

Az eljegesedett járdák legközismertebb csúszásmentesítői a hamu, homok,  kőzúzalék, vagy a faforgács, bár ezek nem mindenki számára elérhető anyagok. Ezért inkább az útszóró sókat szokás e célra használni, bár ezek főként a letakarított, vagy alig havas járófelületeken hatásosak. Elősegítik ugyan az olvadást, de csak  ismételt alkalmazásukkal biztosíthatók a csúszásmentes járófelületek. Hatékonyabbak az olyan szerkeverékek, amelyek elősegítik az olvadást és a csúszásgátlást is elősegítik. Ilyenek a finom kőzúzalékkal kevert útszóró sók, amelyek viszonylag könnyen beszerezhetők és többnyire 10 kg-os kiszerelésben szerezhetők be.

so (1).jpg

Hatásosabb a kalciumklorid, amely havas időben elősegíti a lehullott csapadék olvadását és akár 36 óráig gátolja a megolvadt nedvesség éjjeli lefagyását is. Ez a szer hatása -30 fokig garantált és nem károsítja a beton felületeket sem. Homok és kőzúzaléktól mentes, e mellett még környezetkímélő hatású is és gátolja a beszórt felületek visszajegesedést.

Ennél csak az Eis-Tiger hó- és jégmentesítő használható gazdaságosabban, mert ez a szer nem oldódik a vízben, ezért folyamatosan olvasztja a leesett havat és  még a jeges felületeket is. E mellett kiváló a szárító hatása és mivel nem fagy meg nincs is hézagrepesztő hatása. E környezetkímélő szer a tapasztalatok alapján négyszer hatásosabb, mint más jégolvasztó keverékszer. Igaz kissé drágább a többi szernél, de a hatásossága és gazdaságossága ellensúlyozza az árát.

utkali.jpg

Az útkáli is hatásos és környezetkímélő fagyásgátló szer, amely magas kálium tartalmának köszönhetően  kíméli a környezetet és még nagy hidegben is gátolja a csapadék újbóli lefagyását. Újabban zeolittal kevert Zeocal változata is nagyon előnyös, mivel a bekevert szemcsés anyag egyben csúszásgátló hatású és gyorsan olvasztja az eljegesedett járdák felületét. A zeolit ásványi anyagot egyébként önmagában is célszerű járdák és egyéb havas, letaposott járófelületek csúszásmentesítésére használni. Gazdaságos, mivel 5-20 dk zúzalék elegendő 1 m2-nyi felületre. Jégoldó hatása ugyan önmagában nincs, viszont az olvadás után a talajra seperve javítja a növények növekedését.

E szerek használatával jelentősen megkönnyíthető a járó felületek hómentesítése, vagy visszajegesedése, feltéve hogy mindenkor céltudatosan, a kialakult útviszonyokhoz alkalmazkodva lesznek használva. A hatásosságukat azonban jelentősen javítja, ha a járdákat még az első hótól alaposan letakarítják és csak az olvadékvíz, vagy az újból leeső hóréteget kell elolvasztaniuk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek