AJÁNLÓ
 
08:59
2013. 07. 31.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:59
2013. 07. 31.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
08:59
2013. 07. 31.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
08:59
2013. 07. 31.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
08:59
2013. 07. 31.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A különféle kerámia burkolatok közötti hézagokat különféle fugázó anyagokkal szokás kitölteni. Ám ezek idővel szennyeződnek, néha ki is peregnek a lapok közül. A felújításuk elég munkaigényes, de megéri a fáradságot. Különféle házi praktikák léteznek, ám ezen kívül erre alkalmas szerek is léteznek. Használatukkal felesleges a régi fugák nehézkes eltávolítása, a problémák egyszerűbben is megoldhatók.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Kezdjük azzal, hogy ha a fuga kipereg a lapok közül, az a nem megfelelő bedolgozás következménye. Általában a lapok közötti ragasztót nem távolították el teljesen a fugázást megelőzően, a fugaanyag nem tapad megfelelően a burkolólapokhoz és azok közé, és nem elég vastag a bedolgozott anyag. Ilyen esetekben óvatosan ki kell vésni a málló részeket, majd a rés kitisztítása, kimélyítése után a sérült részt lehetőleg az eredeti színű és gyártmányú fugázó masszával ajánlatos teljes mélységében feltölteni. Ezt nagyon óvatosan akár egy élesre fent csavarhúzó pengéjével is megoldható, de a burkolólapok szélét nem szabad feszegetéssel megsérteni. A pótláshoz használt fugamassza keverési arányára ügyelni kell és még szikkadása előtt tömöríteni is kell. A massza résbe simításához keskeny spatulyát célszerű használni. Ha szükséges, újabb réteg friss ráhúzásával egalizálható a szintkülönbség. Végül a javított rész felületét is ajánlatos lesimítani egy vastagabb acélrúd végével még a javított felület nedves áttörlése előtt. A teljes kötést követően lehet az összes fuga tisztítását elvégezni és a védelmét is biztosítani.

A régi fugák felújításához számos házi praktika is használható, de kész gyári szerek is hatékonyak, bár ezek kissé többe kerülnek. Íme, néhány egyszerűbb házi tisztítószer a teljesség igénye nélkül. Fehér fugákhoz 10%-os ecettel való átsikálás fogkefével, majd mosás, szárítás. Ez évente megismétlendő. A zsírosabb elszennyeződésű fugákat 4 l vízbe kevert ½ liternyi lúgos vegyszeres keverékkel átkeféléssel letisztítani, majd 5-10 perc múlva tiszta vízzel lemosni a felületet. Szaniter felületeknél nem árt előtte vízkőoldós mosás, majd ezt követheti a lúgos tisztító és annak lemosása. A szódabikarbóna vizes péppé kevert masszájával is lehet kísérletezni, ha fogkefével alaposan minden fugát végigsúrolunk. A szer maradéka ¼ óra múlva tiszta vízzel lemosandó és száradás után tisztulnak meg teljesen a megtisztított fugák. Vízköves szennyeződések ellen előbb vízkőoldós kezelés, majd 3 dl. vízhez 3 dl ecetet és 1 kanál sót keverve, ezzel a mixtúrával az egész felületet le kell mosni, majd jöhet a tiszta vizes lemosás.

Photo 2013.07.31. 8 45 37 (1).jpg

Természetesen a fugák tisztításához kész, gyári tisztítószereket is lehet használni, előtte azonban célszerű a tisztítószer használati útmutatója alapján eldönteni, hogy milyen összetételű a szer és milyen anyagú fugákhoz ajánlott a használata. Általában ezek szórófejes kiszerelésben kaphatók és kipermetezésüket követően pár perc múlva kefés tisztítást is igényelnek, majd bő vizes lemosással semlegesíthetők. A kívánt tisztító hatás némelyiknél akár több kezelést is szükségessé tesz, különösen a nagyon elszennyeződött fugák esetében.

A letisztított fugacsíkok azonban többnyire porózus felületük miatt hamar elszennyeződhetnek, ezért a fugatisztítószerekhez mindig ajánlják az impregnálásukat is. E szerek védőbevonattal látják el a megtisztított fugák felületét, amelyek meggátolják az újabb szennyeződések mélyreható megtapadását. Az így kezel burkolatok fugáit ezért könnyen tisztán tarthatók és tartós védelmet biztosítanak a fugaközöket kitöltő anyagoknak. Az impregnáló szereket azonban csak adott fugatisztítókhoz ajánlott használni, mert csak így biztosítható a két anyag összeférhetősége és hatása.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek