AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 01. 15.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 15.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 15.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 15.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 15.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Készítsünk mini ZEN kertet!

A japánban játszódó, japánról szóló filmekben többször láthattunk már homokkal borított kerteket, ahol láthatóan a nyugalom nagyon magas fokán álló kertész gereblyével rajzolt szépséges mintákat a homokba. De láthatunk ilyesmit akár New York-i menedzserekről szóló filmekben is, ahol a csúcsmenedzser az íróasztala szélén álló kis kertben végzi ugyanezt a nyugtató tevékenységet. Egy barátunk kért most tőlünk egy ilyen kis kertecskét, és ha már megcsináljuk, gyorsan meg is írjuk...

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

 

A japán sziklakert (枯山水, kareszanszui), más néven zen kert a tradicionális japánkert egy fajtája, egy körülzárt, sekély homokdoboz, ami homokot, fövenyt, sziklákat, és néha füvet vagy más természeti elemet tartalmaz. A kareszanszui fő részei a sziklák és a homok, benne a tengert nem víz, hanem a hullámzó vízre emlékeztető alakzatban elgereblyézett homok jeleníti meg. Sok kareszanszui kertben a növények cseppet sem fontosak, sőt egyáltalán nincsenek is jelen.

A japán sziklakertek nyugaton Zen kertként váltak ismertté. Ezt a szakkifejezést talán 1935-ben Loraine Kuck amerikai írónő használta először „100 kiotói kert” (100 Gardens of Kyoto) című könyvében, és azóta a japán nyelv is átvette (zen niwa). A zen kertek kifejezést ma már a naturalisztikusan beültetett, sziklás tájakra is használjuk.

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

A kertek építéséhez felhasznált elemeknek sokféle magyarázata van. Ezek néha nagyon eltérnek egymástól, íme néhány példa:

  • A legáltalánosabb, hogy a sávosan, hullámszerűen gereblyélt föveny az óceánt jelenti, a sziklák pedig Japán szigeteit

  • Mások szerint a kert sziklái egy anyatigrist jelentenek a kölykeivel, amint éppen egy sárkányhoz úszik

  • Megint mások szerint a sziklák a kanji részei, és a szívet vagy az elmét szimbolizálják

Persze sziklákon kívül is tehetünk bele sok mindent, mécseseket, mini méretű keleti szobrokat, vagy épp apró japán stílusú épületeket.

Egy ilyen kert szobai méretben való elkészítése szerencsére jóval egyszerűbb, mint a fenti magyarázatok közül kibogarászni az igazit.

Nem kell hozzá más, mint egy megfelelő méretre szabott fenéklemez, ami kisebb kerteknél lehet csak 3mm-es HDF lemez, nagyobbaknál vastagabb, 5-8-10mm-es rétegeltlemez. A doboz oldalai pedig egyszerű fenyőlécekből készülhetnek, nyilván itt is a doboz méretéhez illő szélességű léceket kell választani. Esetünkben egy kicsi, 35x25 cm méretű kertecske készül, ehhez 5x1cm keresztmetszetű fenyőléc elégséges lesz. Akinek van kedve, szabályos fogazással is összeállíthatja a felszabott lécekből a keretet, de a feladatnak (végül is itt gyakorlatilag semmilyen fizikai igénybevételre nem kell számítani, és a homok is száraz lesz, nedvesség sem éri a szerkezetet) elegendő, ha a pontosan felszabott lécecskéket összeragasszuk, esetleg két-két apró szeggel összerögzítjük.

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

Az igazi japán kert csak japán fűrésszel készülhet...

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

De a szögek és a ragasztó esetében használhatjuk más náció termékeit is...

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

Természetesen a kerthez szükséges egy apró gereblye is. Hurkapálca fogakkal, evőpálcika nyéllel. 

A fenéklemezt szintén ragasztóval rögztjük a kerethez, esetleg ezt is megfoghatjuk pár szegecskével, amíg megköt a ragasztó. Ha ez megvan, csinálhatunk a maradék lécekből négy kis lábat a tálca alá. Ezután már csak pácolni és lakkozni kell, majd feltölteni homokkal, és keresni bele pár úszó tigrist, vagyis szép csiszolt követ. Ha valaki szeretné a kertjét több részre osztani, tehet a dobozba a keret anyagával egyező méretű osztóléceket is.

Ezután már csak néhány apró kertészeti eszközre lesz szükség, egy apró fafogú gereblye, egy apró kis simító, és kész is a lelkünk békéjét szolgáló kert.

A fenti alkotmányt sajnos nem tudtam lefotózni már belakott, homokos-köves-gereblyézett állapotában, mert csak a hétvégén kerül a tulajdonosához. Addig is itt egy neten talált kép:

zen zen kert japán kert mini kert mini zen


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek