AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 07. 22.
Azt régóta nem kell bizonygatni, hogy érdemes hőszigetelni. Az emelkedő energiaárak mellett...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 22.
Sokan azt gondoljuk, a penészes lakások a technika fejlődésével és az életszínvonal emelkedésével...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 22.
Mi itt a blogon már több ízben törtünk lándzsát a saját kezűleg végzett ház körüli...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 22.
Magyarországon a családi házak, társasházak többsége magastetővel készül. Ezek a szerkezetek...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 22.
A lelakott, kis lakótelepi lakás lakóhelyiségeit az új tulajdonos pár nagyjából már lakhatóvá...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A lakótelepi lakásokhoz többnyire erkély is tartozik. Ezek nem túl nagyok, ám mégis sok előnyük van a nyári meleg időszakban. Esténként, mikor a levegő  hűvösebb lesz, kellemes pihenésre nyújt alkalmat. Ám csak akkor, ha gondozott és nincs mindenféle lommal tele pakolva. Az új tulajdonosok ezért alaposabb szemrevételezés után ezt is igyekeztek a kint tartózkodásra is alkalmassá tenni.

DSC02787 (1).jpg

A sok lom kirámolása után jó néhány kijavítani valót is „feltérképeztek”. Először is az ablak alatti lambériázott faburkolat állapotán kívántak változtatni. A régi bevonata már elég megviselt volt, ezért előbb alaposan lemosták a több éves piszoktól, majd száradás után a felületéről huzalkefével eltávolították a málló bevonat részeit. Újabb alapos csiszolás után faalapozó lazúrral vonták be, majd a réteg száradása után sötét mahagóni vékonylazúrral kétszer átkenték a lambéria felületét. Ez már UV álló bevonatot biztosít és a csapadékot is lepergeti a felületéről. Erre ugyanis csak a sötétebb vékonylazúrok alkalmasak, bár a bevonatuk elég fénytelen. A vastag lazúr bevonatok ugyan testesebbek és a fedésük is jobb, ám kevésbé képesek követni a falécek hőkülönbségekből adódó alakváltozását, így a bevonatuk repedezésre hajlamosabb a vékonylazúrokénál. Ez pedig gyakoribb felújítást igényel. A lambéria burkolat feletti vetemedett vízvetőt is kicserélték egy fémből készültre, ami az ablakon lecsurgó csapadéktól jobban védi a faburkolat felső részét. A lambéria burkolat alá is alumínium vízvető idomot erősítettek, hogy a fal lábazatát is védjék a lefolyó csapadéktól. A vízvető léceket kültérre is alkalmas szerkezeti ragasztóval rögzítették a helyükre.

DSC02786 (1).jpg

Következő lépésben az erkély korlátját vették kezelésbe. A zártszelvényű idomokból összehegesztett keret eredetileg kék színre volt mázolva, ám ez sok helyen levelesen felvált és alatta már rozsdás foltok is tarkították a korlát fémvázát. Az elaggott virágládákat leszerelték – ezeket majd később műanyagból készültekkel szándékoztak pótolni – és erős huzalkefével igyekeztek a málló festékrészektől megszabadítani a korlát egész felületét. A rozsdás részeket ezt követően átkenték Ferropassittal, hogy megakadályozzák a további rozsdásodást. Ez a szer passziváló hatású és a száradást követő lemosás után jó tapadást biztosít az alapozó festéknek. Ezt követte az alapozó festék felkenése, majd finom felületi csiszolást követően két rétegben az eredeti színhez nagyon hasonló kimondottan kültéri zománcfestékkel vonták be az erkélykorlát összes részét. A kék szín ugyan nem volt kedvükre való, ám nem kívántak eltérni az eredeti színtől, ami esetleg megbontotta volna az épület összképét. Erre egyébként a közös képviselő külön felhívta a figyelmüket. A mázolási munkát külön nehezítették a korlátra erősített drótbetétes üvegtáblákat fogó lécek, ám ezt ragasztószalaggal körbe határolva már nem kellett nagyon vigyázniuk a ráfestésektől és eltávolításuk után nem volt szükség az üveglapok szélének a letisztítására sem.

Akadt egy másik problémájuk is, nevezetesen, hogy az erkély padlóját az előző tulajdonos PVC padlóval borította be, ám a csapadékvíz elfolyásának a lehetőségét ezzel meg is szüntette. Ezt a szomszéd erkélyének megvizsgálása után a szélső sarok megfelelő helyén kivágott nyílással szüntették meg, amibe egy-egy  félbevágott 30 mm-es átmérőjű PVC csőkivezetéssel oldották meg. A kivezető vályú hosszát azonban úgy választották meg, hogy az ne az alattuk levő erkélyre csurogjon. A lefolyóvályúkat ugyancsak szerkezeti ragasztóval rögzítették a padló sarkába és pontosan a padlólemez széléhez illesztve még alaposan ki is kenték a víz aláfolyások megelőzésére is gondolva. Próbaként egy fél vödör vizet öntöttek ki és ellenőrizték le folyik-e a víz. A megoldás jónak bizonyult, ám ezt végül majd egy kiadós eső után lehet véglegesen eldönteni. Az erkély így nagyjából „lakhatóvá” vált és ezt csak a padló kopottsága rontotta némileg, viszont ennek a felszedését későbbre halasztották.

DSC02785 (1).jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek