AJÁNLÓ
 
09:33
2013. 10. 30.
Azt régóta nem kell bizonygatni, hogy érdemes hőszigetelni. Az emelkedő energiaárak mellett...
A bejegyzés folyatódik
 
09:33
2013. 10. 30.
Sokan azt gondoljuk, a penészes lakások a technika fejlődésével és az életszínvonal emelkedésével...
A bejegyzés folyatódik
 
09:33
2013. 10. 30.
Mi itt a blogon már több ízben törtünk lándzsát a saját kezűleg végzett ház körüli...
A bejegyzés folyatódik
 
09:33
2013. 10. 30.
A lelakott, kis lakótelepi lakás lakóhelyiségeit az új tulajdonos pár nagyjából már lakhatóvá...
A bejegyzés folyatódik
 
09:33
2013. 10. 30.
Aki teheti, a lakását időről időre igyekszik megváltozott életkörülményeihez igazodva...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szigetelés a szarufák felett

Magyarországon a családi házak, társasházak többsége magastetővel készül. Ezek a szerkezetek megfelelnek az építési hagyományainknak, és jól beillenek a tájba, de többségük a fokozott energetikai követelményeknek már nem minden esetben felel meg. (Különösen, hogy az ilyen tetőterek egyre nagyobb számban kerülnek utólagosan beépítésre.) Újfajta hőszigetelési megoldásokat kell tehát találni.

Tet_felújítás Manzárd Grafit(R) .jpg

Hőszigetelés a szarufák felett. 

A régi ácsszerkezetű tetők esetében a padlásfödémet hőszigetelték. Ezzel szinte mindenki találkozhatott, akinek volt már dolga régi építésű családi ház padlásán. A tetőterek belakásakor azonban ez a szigetelő réteg rendszerint lekerül a födémről, és a beépítés folyamán szükségessé válik a ferde síkok szigetelése. Erre a legjobb helynek a szarufák köze bizonyult. Az ide elhelyezett először 5, majd később 10 cm vastag hőszigetelés elegendő volt a kor követelményeinek. Manapság viszont 20-25 cm vastag hőszigetelés ajánlott, így csak a szarufák között nem lehet elhelyezni a szigetelőanyagot. Lehet belülre elhelyezni a hőszigetelést, de ez a legdrágább megoldás. A hőszigetelés és a burkolat jelentős teret vesz el, ráadásul a ferde sík miatt a lakótérnek minősülő (legalább 1,90 méteres belmagasságú) tér jelentősen csökken, így a négyzetméterben számított lakótér vesztést is forintosítva nagyon drágának bizonyul ez a megoldás. A jó megoldás ilyenkor a szarufák feletti hőszigetelés.

A látszó szaruzat (1).jpgAz biztos, hogy egy ilyen belső kép mutatósabb, mintha egy gipszkartonnal elfedett belső szigetelést látnánk..

A szarufák feletti hőszigetelés felépítése:

A szarufák feletti hőszigetelés során a szarufa köz szabadon marad, és felülről teljes felületű deszkázatot kap az ácsszerkezet. Erre kell a légzáró-, páratechnikai réteget elhelyezni, majd az Austrotherm Manzárd Grafit® hőszigetelés szoros illesztésű fektetése és az alátéthéjazat terítése után a rétegeket speciális csavarokkal, és az ellenléc segítségével kell a szarufákhoz rögzíteni. Az ellenlécre a fedés függvényében lécezés vagy deszkázat kerüljön, majd a tetőfedő anyag adja meg az épület külső burkolatát. A tetőszerkezet kialakítását a tűzrendészeti követelmények betartásával kell megoldani.

A rétegrend előnyei:

Az Austrotherm Manzárd Grafit®  hőszigetelés alkalmazása a tetőszerkezetben az alábbi előnyökkel jár:

• látszó szarus tetőszerkezet

A látható szarufás tetőszerkezet lényegesen esztétikusabb, mint a megszokott gipszkarton burkolat.

• hőhídmentes szerkezet

A hőhidak sok szerkezet minőségét rontják le. Hőhíd az az épülethatároló szakasz, ahol az átlagoshoz képet jelentős többlet hőveszteséggel kell számolni, szerencsétlen esetben pedig akár páralecsapódás, penészesedés is lehet az eredménye. Ilyen hőhidakat képeznek például a szarufák közötti hőszigetelést megszakító faszerkezetek, mivel a fa szigetelő képessége mintegy ötöde a Manzárd Grafit® -nak.

• vékonyabb rétegben készíthető hatékony hőszigetelés

•           nem vesz el helyet a lakótérből, a külső oldalra helyezett hőszigetelés nem csökkenti a lakás hasznos alapterületét

Manzárd Grafit (1).jpg

Javasolt megoldások:

Új épület esetén:

A hőszigetelés megfelelő megtámasztását a szarufák közötti szakaszokon is biztosítani kell. Látszó szaruzat esetén ez a szarufák felett elhelyezett deszkázattal történhet, mely a légzáró, párafékező réteg aljzataként is szolgál. A szarufákat úgy kell beállítani, hogy felső felületük egyetlen síkot alkosson, melyre a deszka aljzat fektethető.

Tetőfelújítás:

Meglévő tetőtereink többnyire kettős átszellőztetéssel készült, ahol a légréseket tetőfólia választja el egymástól. Ebben az esetben a szarufák közötti légrést teljes keresztmetszetében hőszigeteléssel szükséges kitölteni. A szarufák hőhíd-hatásának csökkentése érdekében további hőszigetelés elhelyezése szükséges a szaruzat felett. A külső oldali kiegészítő hőszigetelés csak a tetőfedés és az alátéthéjazat bontásával készíthető, amit a hőszigetelés elhelyezése után helyre kell állítani. A korábbi építési gyakorlat szerint beépített tetőtereknél a szerkezetben elhelyezett (meglévő) hőszigetelés többnyire 5-10 cm vastagságú. Amennyiben állapota engedi, ez a szerkezetben maradhat. A meglévő hőszigetelés vastagsága, kora és állapota miatt feltételezzük, hogy szigetelési értéke kisebb, mint a felújítással együtt szerkezetbe kerülő összes hőszigetelés szigetelési értékének 20%-a, ezért megengedhető, hogy a páratechnikai réteg belső oldalán maradjon, de célszerű méretezéssel ellenőrizni az adott szerkezetet.

A tető síktartása érdekében a meglévő szaruzat felső síkját be kell mérni, és szükség esetén kiegyenlíteni. A tetőlécek lehajlásmentessége, valamint a tetőfedés súlyából adódó teher miatt adódó esetleges benyomódások elkerülése érdekében a szarutáv ne legyen 1 m-nél nagyobb, szükség esetén a meglévő szaruállásokat sűríteni kell.

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a Austrotherm kft-t.

Austrotherm_Logo4c (1).jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek