Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Azt régóta nem kell bizonygatni, hogy érdemes hőszigetelni. Az emelkedő energiaárak mellett hamar megtérül a beruházás. Azonban a számtalan különböző anyag és ajánlat átböngészése után általában felmerül a kérdés, hogy meddig érdemes növelni a hőszigetelés vastagságát. Hiszen biztos van olyan határ, ahonnan már felesleges a további beruházás. És jó volna tudnunk azt is, ha már áldozunk a dologra, vajon meddig élvezhetjük a kényelmes meleget? Mikor kell majd felújítani a hőszigetelt épületeinket?

Érdi iskola h_szigetelése Grafit(R) Reflex anyaggal (1).jpg

Egy divatos közellenség, a penész

Sokan azt gondoljuk, a penészes lakások a technika fejlődésével és az életszínvonal emelkedésével lassan eltűnnek. Azonban aki már utána olvasott a témának, tudhatja, hogy a tendencia épp fordított. Ebben a posztban összeszedjük, milyen okai lehetnek a lakás penészedésének, milyen kockázatokat rejt magában a penészes fal, és milyen sokféle megoldást kínálnak a penészedés megszüntetésére.

pára5.jpg

Mesterségek

Mi itt a blogon már több ízben törtünk lándzsát a saját kezűleg végzett ház körüli munkák mellett. Tagadhatatlan azonban, hogy ezekhez a tevékenységekhez szükség van bizonyos műszaki látásmódra. Jó, ha az ember átlátja milyen részekből épül fel egy megoldandó feladat. Az ideális az volna, ha mindenkiben lenne ilyesmi, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy aki maga nem áll neki a problémák megoldásának, az sok esetben nem is látja át azokat. Jómagam korábban gyártottam beépített bútorokat, ezeknek a munkáknak a kapcsán sokszor szembesültem azzal, hogy bizony vannak, akik abszolút nincsenek tisztában egy-egy feladat vagy projekt megvalósításának részeivel. Vannak szép számmal olyanok, akik személyes sértésnek veszik, ha a bútort beépítő nem hajlandó mondjuk egy besüllyesztett elektromos aljzatot, vagy épp a gázcsonkot 10 centivel arrébb rakni.

Ebben az írásban néhány példán keresztül próbálunk segíteni azoknak, akiktől teljesen távol állnak ezek a kétkezi tevékenységek. Talán sikerül azt is kicsit jobban megértetni, hogy egy adott vállalkozótól mi az ami elvárható és mi az ami már nem. Hiszen ha valaki szakembert hív, nyilván azt is elvárja, hogy megfelelő felkészültséggel és megfelelő színvonalon készüljön el a munka.

1-1.jpg

Szigetelés a szarufák felett

Magyarországon a családi házak, társasházak többsége magastetővel készül. Ezek a szerkezetek megfelelnek az építési hagyományainknak, és jól beillenek a tájba, de többségük a fokozott energetikai követelményeknek már nem minden esetben felel meg. (Különösen, hogy az ilyen tetőterek egyre nagyobb számban kerülnek utólagosan beépítésre.) Újfajta hőszigetelési megoldásokat kell tehát találni.

Tet_felújítás Manzárd Grafit(R) .jpg

A lelakott, kis lakótelepi lakás lakóhelyiségeit az új tulajdonos pár nagyjából már lakhatóvá tette, ám a fürdőszobát eddig csak annyira takarították ki, hogy a mindennapi tisztálkodásra alkalmas legyen. A felújítás utolsó felvonásaként most erre a helyiségre kerítettek sort. Oka, hogy e kis helyiségben számos problémát kellett úgy megoldaniuk, hogy az anyagi lehetőségeik már jelentősen megcsappantak. Így kénytelenek voltak lemondani az igényes változtatásokról, a cél csupán az volt, hogy tiszta és szolidan tetszetős legyen. A posztban látható fotók illusztrációk.

furdo01.jpg

Lakásfelújítási munkák sorrendje

Aki teheti, a lakását időről időre igyekszik megváltozott életkörülményeihez igazodva felújítani. Lakáscserék alkalmával ez viszonylag könnyebben megvalósítható, míg lakott otthonokban ez már több-kevesebb nehézséget jelent. Az ám, de ilyen esetekben mi a helyes fontossági sorrend? Nos, ez mindig a felújítások volumenétől és az anyagi háttértől is függ. Az biztos, hogy ajánlatos ésszerű sorrendet kialakítani, mert az utólagos plusz munkák csak a kiadásokat fogják növelni.

DSC02782 (1).jpg

A lakótelepi lakásokhoz többnyire erkély is tartozik. Ezek nem túl nagyok, ám mégis sok előnyük van a nyári meleg időszakban. Esténként, mikor a levegő hűvösebb lesz, kellemes pihenésre nyújt alkalmat. Ám csak akkor, ha gondozott és nincs mindenféle lommal tele pakolva. Az új tulajdonosok ezért alaposabb szemrevételezés után ezt is igyekeztek a kint tartózkodásra is alkalmassá tenni.

DSC02787 (1).jpg

Mivel a kis lakás falai és padlója teljesen megújult, a fiatal tulajdonos pár a nyílászárókat vette kezelésbe. Az alapbevonatok nem voltak túlságosan lehasznált állapotban és átmázolva is csak egyszer lettek, viszonylag könnyű volt a dolguk. Némi felületi simító korrekció után jöhetett az új festék bevonat, amivel az ajtók és ablakok is közel újszerű állapotba kerültek. (A posztban látható fotók illusztrációk)

_astra01638_1.jpg

Miután a kis lakótelepi lakás két lakószobájának a felújítása már elkészült, az ifjú tulajdonosok az előszobát és a konyhát vették célba. Az előszoba kifestését az új bejárati ajtó beépítést követően végezték el, és ezt a munkát a teljesen kiürített konyhában folytatták. A régi, teljesen lepusztult állapotú beépített konyhaszekrényektől könnyű szívvel váltak meg, és a vízvezetékek elavult részeit szakember közreműködésével cserélték ki. Vízzel, gázzal, villamos hálózattal ugyanis nem ajánlatos "játszani", jobb azt hozzáértőkre bízni. Így biztonságos. Ezt követte a falak lefestése, amiben már meglehetős tapasztalatra tettek szert és a nem túl nagy felületeket gyorsan kellemes fehér színbe "öltöztették".

pvc.jpg

Miután az új lakás tulajdonos pár a szobák falait megszabadította a régi tapétától és kifestették a saját ízlésük szerint, a két szoba közül a kisebb padlóját vették szemügyre. A szobában eléggé megkopott szőnyegpadló volt, amitől mindenképpen szerettek volna rövid úton megszabadulni. Mivel a felújítási keretük elég szűkös volt, nem futotta szalagparkettára, ezért az ennél kedvezőbb áron beszerezhető laminált parketta mellett döntöttek. Ezt ugyanis saját kezűleg lerakhatták és így csak az alapanyagért kellett pénzt adniuk.

Forrás: laminaltparketta.info

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek