AJÁNLÓ
 
08:34
2014. 01. 10.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
08:34
2014. 01. 10.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
08:34
2014. 01. 10.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
08:34
2014. 01. 10.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
08:34
2014. 01. 10.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Marjunk!

A múltkor a fűrészelést jártuk körbe kicsit. Most egy ennél talán izgalmasabb területet nézünk át, a marás területét. Egy sima lécből vagy deszkából egy szép profil nagyon mutatós alkatrészt tud varázsolni, de a marás persze nem csak díszítésre való. Aki már látott kontraprofil marókészletet, az tudja miért olyan érdekes ez a terület, aki még nem, az majd most fog...

sized_bfb0afd59a8adc2fef8a0a814933028b3685bd7a.png

A bútorasztalosság és persze az épületasztalosság egyik legmarkánsabb és legdekoratívabb területe a díszítő profilok készítése. Egy a századfordulón épült (nem a legutóbbin persze, hanem kicsit korábban) lakás ajtajai vagy szekrényei épp ezek miatt a mart profilok miatt fogják meg annyira a szemet.

Marni alapesetben marógéppel célszerű. A sztenderd asztalos marógépek 30 mm átmérőjű, függőleges tengellyel (maróorsóval) rendelkeznek, amely süllyeszthető és mostanában már dönthető is. Erre kell ráhelyezni az épp szükséges marószerszámot. Ilyen gép látható a poszt nyitóképén is. Itt a munkadarabot az asztalon mozgatjuk, a marókés az asztal kivágásán keresztül alulról van meghajtva. Manapság persze az asztalos-iparon belül is hódít a CNC technológia, ezen belül épp a marás az a munkafolyamat, amit az elsők között automatizáltak. Nyilván éppen azért, mert egy ajtó- vagy ablakszárny, netán egy szekrényajtó gyakorlatilag igen sok, egymás után következő marási művelet folytán válik deszkából vagy MDF lapból gyakorlatilag kész termékké. Ezt a sok munkafolyamatot pedig igencsak felgyorsíthatja egy olyan számítógép vezérelte maróközpont, amelyik sok marófejjel képes egy időben dolgozni, és a szükséges szerszámcseréket is maga végzi el.  Ilyen látható az alábbi képen is.

w_downloads_h22.jpg

Ebben a képgalériában pedig érdemes megszemlélni, milyen szerszámarzenált tartalmaz a gép:

A hobby asztalos persze nemigen rendelkezik ilyen masinákkal. Induláskor általában kézi felsőmarót érdemes beszerezni, ez ugyan kicsit körülményesebb szerszám mint egy asztalos marógép, a marásteljesítménye sem éri el amazokét, cserében viszont több mindenre használható. Az élek díszítő-marásán túl nútok vagy csapolások készítésére is, és természetesen gyárthatunk vele különböző "fészkeket" bemélyedéseket egy sík felületen. Ráadásul nem csak a műhelyben használható, hanem "terepen" is.

Így néz ki egy felsőmaró: 

129.jpg
És így egy felsőmaróból kis méretű asztali marót készítő asztal:  Egy ilyen asztalra alulról rögzíthetjük rá a felsőmarót, és így, az asztal síkjából kiemelkedő marókésével gyakorlatilag egy asztali marógép használati komfortját kapjuk meg, persze némi kompromisszummal...

unas_199399.jpg

A marógép persze csak az egyik fontos alkotórész, a másik fontos alkotó maga a marókés. Felsőmarók esetében 6 és 8 mm szárátmérőjű marószerszámokat találunk. Ezek a marógép tengelyén lévő kis tokmány-szerű befogófejbe szoríthatóak. A szerszámok szinte minden esetben keményfém-lapkás kialakításúak, hiszen itt nagyon magas fordulatszámon igen komoly forgácsleválasztás történik, a hagyományos szerszámacél élek túl hamar elkopnának. Marókésből rengetegféle létezik, minden funkcióra és feladatra más-és más:

 

314784_maro.jpgEzen a képen egy lekerekítő marószerszámot látunk. Látható a szerszám alján a vezetőcsapágy, amely megakadályozza, hogy a szerszám a szükséges mértéknél jobban behatoljon a fába.

És akkor el is érkeztünk a kontraprofil-maráshoz. Aki már látott tömörfa bútorajtót (mondjuk egy konyhaszekrényen) az láthatta, hogy az ajtó gyakorlatilag két függőleges, és két vízszintes keretlécből, valamint egy betétlemezből áll. Adná magát a gondolat, hogy a keretet előbb össze kell csapolni, aztán rámarni a szükséges díszítőprofilt, majd belehelyezni a betétet, és kész az ajtó. Azonban az említett kontraprofil marókésekkel ezt, vagyis a keret technikai jellegű összeépítését (csapolását) és a díszítését egy szerszámmal, egy lépésben lehet megoldani. Az alábbi képgalériában meg is lehet szemlélni a technikát. A lényeg, hogy a díszítőprofilt kialakító késnek van egy negatív párja is, így a díszítő profil egyben a sarokkötés kialakítására is alkalmas. 

Persze lehetnek egyének, akit ez kevésbé hoz lázba mint engem, de én, amikor évekkel ezelőtt először láttam ezt a technikát rögtön saját marógépet akartam. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek