AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 03. 25.
Mai posztunkat egy olvasói hozzászólás szülte, melyet legutóbbi bojleres cikkünk kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 25.
Minisorozatunk első epizódjában leginkább elektromos gépekkel foglalkoztunk. Ebben a posztban...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 25.
A láncfűrész pompás eszköz fák kivágására, gallyazására és bár intarziás asztalt nem...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 25.
Itt a Furdancson számtalanszor beszámoltunk már a sörről és a hozzá tartozó kiegészítőkről,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 25.
Nem, nem lesz zombi. A láncfűrészt eredetileg orvosi célokra találták ki a XVII. században,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Motoros kerti gépek karbantartása I.

A házi kertekben használt kisgépek ma már szinte nélkülözhetetlenek a kertben végzendő munkákhoz. Ám, hogy kellő hatékonysággal legyenek használhatók, ezeket időnként ápolni, karban is kell tartani. Az ilyen feladatokhoz nem feltétlenül szükséges szakember, csak némi műszaki tapasztalat és gondosság. Ezzel elkerülhető, hogy idő előtt komolyabb javításra szoruljanak és a velük végzett munka is optimális lesz.

Sokan kedvelik az elektromos motorral működő kerti gépeket, mert csendesebbek benzinmotoros társaiknál, és kevesebbszer is hibásodnak meg. Hátrányuk viszont, hogy a teljesítményük általában kisebb, és többségüknél hálózati feszültségre van szükség. A másik nagy hátrányuk, hogy a tápkábelre fokozottan kell figyelni, mert ellenkező esetben akár át is vághatók, pl. a fű- és sövény nyíró gépeknél ez elég gyakran bekövetkezhet. Az ilyen kábelt nem célszerű házilag javítani, inkább cserélni kell, mert a házilag összekötött, forrasztott kábelek nem biztonságosak és a megfelelő külső szigetelést még a több rétegű szigetelőszalagos bandázsolás sem biztosítja. Az akkus kis gépek még gyengébbek és ezeknél még az akkuk feltöltöttségére is ügyelni kell, különben munka közben hamar „kimerülnek”. Ezért a munka végeztével az akkukat mindig töltőre kell csatlakoztatni, így elkerülhető, hogy legközelebb félig lemerült akkuval fogjunk nagyobb munkába. Az előrelátók pót akkut is beszereznek, bár ezt is mindig töltött állapotban célszerű tartani.

Fűnyíróknál alapvetően fontos a kés rendszeres élezése. A tompa kés ugyanis csak szaggatja a füvet, ami károsítja a fűszálakat. Az ilyen gyep kevésbé lesz zöld, mert a tépett szálak felső pár millimétere elszárad, és ez káros hatású a gyep kondíciójára. Az éles kés vág, míg az életlen húzva szaggat és akár tövestől kitépheti a zsengébb fűszálakat. A kés élét a legegyszerűbben köszörüléssel lehet megélezni, de az élen kialakult sorját laposan tartott reszelővel, vagy fenőkővel kell eltávolítani. Az élezéshez a kést legjobb leszerelni a tengelyről. E mellett a kés védőburkolatát is alaposan le kell tisztítani a vágás közben lerakodott apró nyesedék rétegétől. Sőt, kívülről is célszerű megtisztítani az egész gépet, és a kapcsoló kar, valamint a kerék tengelyek kenéséről sem illik megfeledkezni, mint ahogyan a kerekek alapos letisztításáról sem.

Munka után pedig érdemes minden motoros gépet megtisztítva eltenni a következő munkáig. Ezzel elejét lehet venni a rozsdásodásnak és megelőzhető a rászáradt fű és sár okozta működést nehezítő elszennyeződésektől. A munka utáni takarítás egyébként a sövény nyírógépekre is vonatkozik, mert a vágópengék csak letisztítva dolgoznak megfelelően.

A motoros fűrészeknél pedig minden használat előtt ellenőrizendő a lánckenő-olaj megfelelő mennyisége, hiszen ez védi meg a láncot az idő előtti kopástól. A kenőolaj ellenőrzésén túl a lánc feszességét is ajánlatos megvizsgálni, szükség esetén beállítani, különben a laza láncot munka közben ledobhatja a gép, a túl feszeset pedig el is szakíthatja. Az optimális lánc feszességnél a vezetőlaptól a láncot 2 mm-nyire lehet szabad kézzel elhúzni.

Laza Megfelelő

Arra pedig különösen ügyelni kell, hogy használat közben szegbe, huzalba, vagy csavarba tilos belevágni. Ez tönkre teheti a láncot, amely ha kicsorbul nem vág kellő intenzitással és el is szakadhat. A kopott élű láncot pedig szakszervizben kell megéleztetni, mert csak így biztosítható a gép hatékony vágási teljesítménye. A munka végén pedig most is fontos a gép letakarítása.

A fűszegély-nyíróknál a vágó damil szerepe meghatározó a gép hatékonysága szempontjából. Ezért az adott géphez csak a gyártó által megadott méretű damilt célszerű használni. A vágószál vastagsága ugyanis arányban van a gép teljesítményével, az ettől eltérő méretű damil pedig nem vág, hanem roncsol. A védőburkolat letisztítása munka után ennél a gépnél is alapvetően fontos, különben a rászáradó nyesedékréteg később csak nehezen lesz eltávolítható és a damil végét is roncsolhatja.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek