AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 10. 25.
Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 25.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 25.
Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 25.
Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 25.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Munkalapok és alkalmazásuk

A munkalapok különlegesen kialakított un. postformingolt termékek, amelyeket általában konyhák munkapultjait szokták elkészíteni. Felületük különféle kopásállóságú bevonattal ellátott,  MDF vagy faforgács alapanyagú, 60 cm szélességű és 4-5 m hosszúságú táblákban szerezhetők be. A vastagságuk 28 és 40 mm között van. Elülső hosszanti élük lekerekítése is különféle profilú lehet.  Mintázatuk igen változatos és a felületük kopásállósága sem azonos. Általában a HPL bevonatúak magasnyomással előállított  0,7-0,9 mm vastagságú, míg a CPL bevonatúakat alacsonyabb nyomású 0,4-0,7 mm bevonat fedi. Felületük különböző fényvisszaverő képességű, magas-, normál, és matt kivitelű, normál, vagy magas kopásállóságú lehet.

munkalap.jpg

E munkalapok kiválóan alkalmasak konyhai munkapultok kialakítására. A megfelelő hosszúságúra vágott darabokat többnyire elemenként vásárolt konyhai szekrények tetejére szokás felerősíteni. Az egyedileg kialakított szekrényelemek esetén azonban azok tetőlapja el is hagyható, azokat a munkalap helyettesítheti. A konyhai munkapultok előnye, hogy főzéskor az előkészítő munkákhoz egységes és egybefüggő felületet biztosít és még a mosogató medence is ideális helyre telepíthető.

Ehhez természetesen megfelelően átgondolt tervezés szükséges, aminek alapja a főzési feladatok ideális helyének a meghatározása, mégpedig a konyha méretének, adottságaihoz igazodva. Az ilyen munkapultok akár az ékező asztal szerepét is betölthetik, különösen a kis alapterületű konyhahelyiségekben. Ilyen esetekben gyakran a sarkoknál 45 fokban egymás mellé illesztett lapokból kell a pultot kialakítani. Építhetünk belőlük akár különálló étkezőpultot is. Bár a munkalapok gyárilag csak az egyik élükön lekerekítettek és bevontak, azonban van lehetőség bármilyen méretre szabott munkalap minden élének ugyanilyen kialakítására is. Ilyen esetekben eleve a kívánt kialakítású lapra kerül fel a fedőfólia, de léteznek más megoldások, például élbeültetés is. Nagy bútorkellék és lapkereskedésekben gyakorlatilag mindenre van mód, azonban arra számítani kell, hogy az ilyen speciális igények többszörösére emelhetik a munkalapok árát.

elzaras_.jpgÉlbeültetéses éllezárás.

Az ár természetesen ennél a terméknél is fontos tényező lehet. A sztenderd színválaszték néha igen olcsón elérhető, de azért érdemes kicsit utánajárni hogy mennyire ismert gyártó termékéről van szó, és milyen kopásállóságú az adott lap. A nagy gyártók hatalmas választékban készítik ezeket a lapokat, és az azonos bevonattal/fóliával ellátott lapok között is lehetnek eltérő minőségű sorozatok, érdemes tehát odafigyelni erre is, nem hátrány, ha nem a barkácsáruházak akciós lapjai közül választunk, hanem keresünk egy olyan bútorlap vagy konyhabútor üzletet, ahol ismerik is amit árulnak, és megfelelő háttér információval tudnak szolgálni.

A különálló lapokat alsó oldalukba mart fészekbe illesztett összehúzó vasalattal szokás szilárdan összeilleszteni. A mosogató medencét azonban mindenkor felülről kell a felületére illeszteni és a vízszivárgás ellen a széltömítő idomot még szilikonos tömítéssel kell teljesen szivárgásmentessé tenni a mosogató beszerelésekor. A nedvesség ugyanis a kivágás helyén megduzzaszthatja a maganyagot, amit csak így lehet elkerülni.

toldas.jpgÖsszehúzó vasalat

Mivel a munkalapokból kialakított konyhai pultok hátsó- és az oldalsó vágott élei nem fedettek, a maganyag beázását különféle vízzárókkal és élvasalásokkal kell védetté tenni. A vízzáró szegélyléceket toldásmentesen a munkapultok hátsó részére kell szorosan a falhoz nyomva, a pult felületére erősíteni, majd helyére pattintható a ferde síkú fedőelem. A vízvetők széleit elasztikus perem szegélyezi, amelyek szorosan a felületekre simulva akadályozzák meg a víz szegély alá szivárgását. A vízzáró szegélyek mögött akár elektromos kábelek is elvezethetők, ám ezek többnyire 45 mm  magasságúak, míg a normál vízzárók csak 29-30 mm magasak. A végzáró idomok kialakítása is különféle és csavarokkal rögzíthetők a munkapultok vágott oldalsó éleire. Ezekkel főként a sérülésektől lehet védeni a fóliával nem védett éleket, de a nedvesség ellen is védik a pult maganyagát. A munkalapokból kialakított konyhai munkapultok nemcsak a főzési feladatokat teszik ideálisabbá, hanem magát a konyhát is egységesebbé teszik.

Mostanában terjednek a műanyag (többnyire akril) anyagú  öntött-ragasztott munkalapok is. Ezek előnye, hogy az ugyanilyen anyagból készült mosogatókkal szerves egységet képeznek, anyaguk hő és vízálló, és igen kemény is. Bármilyen méretben és formában elkészíthetőek, ragasztás és marás után csiszolva és polírozva nyerik el a végleges formájukat. Természetesen ezek minden esetben egy adott méretű és formájú konyhába készülnek, egyedi mérés és tervezés alapján. Egyetlen hátrányuk az áruk, bár a várható élettartam tekintetében biztos jó vásárt csinál, aki ilyen lapot választ.

akrilpult.jpgTökéletes vízállóságú akril pult

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek